Top 10
16. jan. 2019 | 18:00

Fantastisk animation indtager København

Foto | Melinda Sue Gordon
Den populære Broadway-skuespiller Gary Johnston (nummer to fra venstre) bliver optaget i en terrorismebekæmper-enhed i Team America: World Police.

I næste uge løber fjerde udgave af animationsfestivalen VOID af stablen med et program på over 120 nye og gamle film. Vi guider til de bedste oplevelser.

Af Nicki Bruun

Det er en velkendt sandhed, at animation er lige så meget for voksne såvel som børn.

Det har vi konstateret ved selvsyn på Ekko Shortlist, hvor animationskortfilm om sex og zombiedød har været populære og er løbet med priser ved Ekko Shortlist Awards.

Heldigvis har vi i Danmark festivalen VOID, hvis fjerde udgave lokker med eventyrlige animationsoplevelser til det voksne publikum i København fra 24. januar til 2. februar.

Mere end 120 korte og lange animationsfilm er på programmet i år, så der er rig mulighed for at blive meget klogere på den frodige underskov af ny og gammel animation.

Her anbefaler vi ti film og events, som du ikke må misse! Læs mere om dem og find visningstidspunkter på festivalens hjemmeside.

Vulgær dukkesang

Selv om VOID først officielt starter torsdag den 24. januar, kan du allerede på søndag få en forsmag på festlighederne i Cinemateket. Og der er tale om et stykke herligt barnlig underholdning til de voksne!

Der bliver nemlig afholdt en såkaldt sing-along til den vanvittige Team America: World Police. Dukkerne boller, brækker sig og synger i vilden sky, og der er mulighed for at give sit besyv med på de vulgære sange – man behøver ikke brække sig: ”America, fuck yeah!”

 

Asiatisk nostalgi

Mange danskere føler sig nok velbevandret i asiatisk animation, fordi japanske Hayao Mizayaki har gået sejrsgang med sine perler herhjemme ligesom i resten af verden. Men Asien er et stort kontinent fuld af stærke kunstnere. En af dem er taiwanesiske Hsin Yin Sung, hvis On Happiness Road kan opleves på festivalen.

Filmen handler om Chi, der vender hjem til Taiwan fra USA, da hendes elskede bedstemor dør. Det bliver starten på en erindringsrejse til barndommen gade i 1970’erne og 80’erne, hvor landets politiske landskab forandrede sig voldsomt. Det hele er fortalt i en billedskøn animationsstil, der er blevet rost til skyerne af anmelderne.  

 

Danske eksperimenter

I animationsverdenen er det vitterligt kun fantasien, der sætter grænser. Det kan man få lov til at opleve i praksis, når VOID blænder op for programmet New Danish Shorts, som er en fejring af mangfoldigheden i dansk animation.

Her kan man på det store lærred opleve blandt andre de magiske Home Grown og But Jane Was Deaf, der begge var nomineret ved sidste års Ekko Shortlist Awards.

Også filmen med den knap så mundrette titel A Most Precise and Nuanced Look Into the Life of the Man, Legend and Visionary – Martin Luther kan opleves på festivalen. Den vandt en pris ved European Animation Awards og er blandt de femten film i New Danish Shorts-programmet.

Suveræn animationsskole

The Animation Workshop i Viborg har været næsten suveræn i animationskategorien ved de foreløbigt fem udgaver af Ekko Shortlist Awards. På VOID kan du være blandt de første til at se de nye afgangsfilm fra animationsskolens seneste årgang.

De otte film af sammenlagt 41 minutter vises af to omgange den 25. januar i Cinemateket, hvor man højst sandsynligt kommer til at stifte bekendtskab med en række fantasifulde universer. I hvert fald skriver festivalen, at der både er vild transformation og eksistentiel krise på programmet i filmene, som alle kan opleves for blot 25 kroner.

Rørende krigserindring

Prisvinderen Funan blev vist for tomme sale under Cph Pix i efteråret, men forhåbentlig kommer flere mennesker til at stifte bekendtskab med den under VOID. Det er nemlig en rørende historie om 70’ernes frygtelige folkemord i Cambodja, hvor 1,7 millioner mennesker blev dræbt.

Det er den franske instruktør Denis Dos debut, og han undersøger sine cambodjanske rødder med filmen. Hans mor var en af de mange, som flygtede fra de horrible forhold, og den smukt animerede film indkapsler følelsen af at være jaget bytte i sit eget land.

 

Apokalyptiske kaniner

De fleste husker nok som børn at have set tegnefilm om dyrenes skiftevis hyggelige og dramatiske liv i de grønne skove. Britiske Watership Down – med den danske titel Kaninbjerget – er baseret på Richard Adams’ roman af samme navn.

Den handler om kaninen Hazel, der fører sin flok af dyr igennem store farer mod en bedre tilværelse.

Filmen blev genindspillet som en miniserie sidste år, men der er god grund til at (gen)besøge Martin Rosens animationsklassiker fra 1978. Den er nemlig over 40 år senere stadig lige så medrivende med den blodige overlevelseshistorie om kaniner på flugt.

 

Den nye Waltz with Bashir

Another Day of Life er titlen på animationsfilmen, der er blevet sammenlignet med det israelske mesterværk Waltz with Bashir. Den nye film fra 2018 klipper mellem animerede rekonstruktioner og virkelige interviews med overlevende fra borgerkrigen i afrikanske Angola.

På den måde fortæller Another Day of Life historien om den polske journalist Ryszard Kapuscinski, der i 1975 tager til det krigshærgede land for at dække konflikten. Han skrev siden en bog, som filmen bygger på, og ifølge The Hollywood Reporters anmelder er animationsfilmen ”en spektakulær hybrid”.  

 

Iransk animation

Iran er en spændende filmnation, der med instruktører som Abbas Kiarostami, Asghar Farhadi og Jafar Panahi har skabt fantastiske fortællinger fra et lukket land. Nu er landet ved at få vind i animationssejlene, og den første iransk-producerede animationsfilm i spillefilmlængde – The Last Fiction – vises på festivalen.

Filmen er baseret på det episke digt Kongebogen, der handler om en ung mands kamp mod indre og ydre dæmoner for at redde sit kongerige. VOID har desuden programmet New Iranian Shorts, hvor man kan opleve kortfilm fra en industri i vækst.  

 

Kønsroller til genforhandling

I samarbejde med den nyligt afholdte LGBTQ+-festival Mix Copenhagen viser VOID i programmet Queer Shorts ti animationskortfilm, der udfordrer de klassiske kønsrollemønstre og bryder seksuelle grænser.

De tæller eksempelvis en brasiliansk film med den muntre titel Venus – Filly the Lesbian Little Fairy og The Fish Curry, hvor en ung mand laver sin fars yndlingsret for at forberede ham på nogle nyheder. Animationen giver mulighed for at fortælle historier om både mennesker, dyr og fantasivæsner, så der er grobund for mange skæve og sjove fortællinger.  

 

Anarkistisk rumkrig

Ungarsk animation fra 80’erne lyder måske ikke umiddelbart som det mest sexede. Men så skal du bare se kulthittet Cat City, der parodierer både Star Wars, Disney og James Bond-filmene i en vild historie om antropomorfe dyr i det ydre rum.

Filmen foregår i år 80 AMM (Anno Mickey Mouse) på Planet X. Her hænger våbenhvilen mellem katte og mus i en tynd tråd, så musene beslutter at hente den hemmelige agent Nick Grabowski ind i kampen mod de voldelige katte. Filmen blev lavet på østsiden af jerntæppet og er en morsom sci-fi-film, som vises i en nyrestaureret udgave.  

Kommentarer

VOID International Animation Film Festival

Årlig filmfestival, som vil udfordre forestillingen om, at animation kun er for børn. 

Afholdt første gang i 2016. 

Viser i år mere end 120 korte og lange film. 

Finder sted i Cinemateket i København fra 24. januar til 2. februar.

© Filmmagasinet Ekko