Nyhed
20. feb. 2009 | 05:59

Welles-film får premiere efter 39 år

Den afdøde Orson Welles begyndte på The Other Side of the Wind i 1970. Nu forventes filmen at blive vist på Cannes-festivalen i maj.

Af Mikkel Kofod

Mange mener, at Orson Welles med Citizen Kane fra 1941 har lavet den bedste film nogensinde. Men har han også begået den bedste ikke-færdiggjorte film?

Det får vi måske svar på i maj måned, hvor Orson Welles’ The Other Side of the Wind forventes at få premiere.

I 1970 skød Welles de første scener til historien, der ironisk nok handler om den aldrende filminstruktør Jake Hannaford, som prøver at færdiggøre sin sidste Hollywood-film.

John Huston, der ligesom Welles var både instruktør og skuespiller, har hovedrollen, mens Dennis Hopper og den franske instruktør Claude Chabrol også medvirker.

96 % færdig
Men pengene slap hele tiden op, optagelserne blev stoppet flere gange, og Welles var afhængig af frivillig arbejdskraft fra skuespillere og filmhold, der omtalte sig selv som VISTOW: Volunteers in Service to Orson Welles.

I 1972 proklamerede Welles, at filmen var ”96 % færdig”, men da han døde af et hjerteslag i 1985, forelå der kun 45 minutters færdigredigeret film, hvoraf brudstykker kan ses i dokumentaren Working With Orson Welles fra 1993.

De resterende negativer lå i en bankboks i Paris, indtil Welles’ instruktør-ven Peter Bogdanovich, der også spiller med i filmen, i 2004 genoptog projektet.

Kampen om rettigheder
Siden da har filmen siddet som en lus mellem to juridiske negle, mens kampen om rettighederne mellem Welles’ efterkommere på den ene side og produktionsselskabet på den anden har stået på.

Men nu ser det altså endelig ud til, at Welles sidste film, der efter sigende lægger tematisk i forlængelse af Citizen Kane, kan rulle over lærredet.

”Det sker i løbet af den næste måned eller to,” siger Peter Bogdanovich til det amerikanske brancheblad Variety.

”Vi arbejder på at vise den i Cannes. Alle vil have, at det sker. Det er filmhistorie. Det bliver virkelig stort at vise den efter alle de år.”

Årets filmfestival i Cannes løber fra 13. til 29. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko