Nyhed
15. apr. 2010 | 21:35

Werner Herzog laver dokumentar i 3D

Den tyske instruktør filmer verdens ældste hulemalerier med den mest moderne 3D-teknologi.
Af Line Bitsch Herdel

Han er en dokumentarist med øje for historier, som er vildere end fiktion. Og han er både berømt og berygtet for sine egne, grænseoverskridende produktionsformer.

Golfkrigens surreelle mareridt (Lessons in Darkness) og Timothy Treadwells liv med bjørne (Grizzly Man) er blot nogle af de emner, han har skildret. I fiktionsfilmen Fitzcarraldo fik han filmholdet til at slæbe et skib over et sydamerikansk bjerg, hvilket kostede flere mennesker livet.

Werner Herzogs næste projekt bliver også noget af et vovestykke, hvor menneskets ældste kulturarv møder den nyeste teknologi.

Hulens svært
På en konference i Boulder, Colorado, afslørede den tyske instruktør forleden, at han har fået tilladelse til at filme verdens ældste hulemalerier i Chauvet-Pont-d’Arc-hulen, som ligger i Sydfrankrig.

”Det er svært at få udstyr ned i hulen. Det er ikke tilladt at røre ved væggen eller gulvet eller noget,” fortæller Herzog i en optagelse, som den amerikanske kritiker Roger Ebert har offentliggjort på sin blog og som efterfølgende er blevet citeret af flere medier.

Lukket for publikum
”Jeg kan kun have tre personer med mig, og jeg kan kun bruge lys, som ikke skaber temperaturforøgelser,” siger Herzog og fortsætter:

”Vi har været nødt til at bygge vores eget kamera med en bestemt konfiguration af linser og spejle, fordi teknologien ikke er avanceret nok endnu. Vi gør noget, ingen har gjort med 3D.”

De 30.000 år gamle hulemalerier blev opdaget i 1994, men hulen blev lukket og har ikke siden været tilgængelig for offentligheden.

Herzogs film bliver dermed en enestående mulighed for at opleve stedet og malerierne, der blandt andet skildrer løver, bjørne, næsehorn og hyæner.

3D er trættende
Den tyske instruktør er dog ikke udelt begejstret for den nye teknologi.

”3D vil altid have det store problem, at mennesket i normale situationer kun bruger det ene øje. Det andet øje er for det meste ignoreret. Derfor bliver man træt, når man er tilskuer til en 3D-film, fordi man er tvunget til at se med to øjne og se to overlejrede billeder,” siger Werner Herzog.

”3D vil efter min opfattelse kun fungere med store fyrværkerier som Avatar,” mener instruktøren.

Herzog vil selv speake filmen med sin velkendte tyske accent. Hvornår filmen ventes at få premiere, meldes der ikke noget om.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko