Nyhed
02. feb. 2021 | 23:51 - Opdateret 03. feb. 2021 | 13:16

Westworld-stjerne rejser #MeToo-anklager

Foto | HBO
Dolores (Evan Rachel Wood) griber til våben i retfærdighedens navn i tv-serien Westworld. Nu går skuespilleren også til kamp mod overgreb i virkeligheden.

Evan Rachel Wood fra Westworld leder kvinder i et modangreb på ekskæresten og musikstjernen Marilyn Manson, der beskyldes for magtmisbrug og seksuelle overgreb.

Af Kjartan Hansen

”Navnet på min gerningsmand er Brian Warner, også kendt offentligt som Marilyn Manson.” 

Sådan begynder et statusopslag på Instagram, hvor skuespiller Evan Rachel Wood (Westworld) taler ud om magtmisbrug og manipulation begået af ekskæresten, heavy metal-sangeren Marilyn Manson. 

Anklagerne bakkes op af andre kvinder – heriblandt fotograf Ashley Walters, tidligere ansat af sangeren – der tilføjer overgreb og voldtægt til listen af anklager. 

Ifølge branchemediet Vanity Fair har anklagerne allerede kostet musikeren hans pladekontrakt og en kommende rolle i tv-serien Creepshow

I 2007 udgav Marilyn Manson sangen Heart Shaped Glasses om Evan Rachel Wood – der også medvirkede i musikvideoen – hvor han udtrykker både seksuelle og voldelige undertoner og omtaler hende som ”Little Girl”. 

Ondsindede rygter
Evan Rachel Wood har i de seneste to døgn delt reaktioner og udtalelser fra andre ofre samt et brev fra den californiske senator Susan Rubio, der godkender en juridisk undersøgelse af sangerens seksuelt undertrykkende forhold til kvinder. 

Offentligt nægter Manson sig skyldig og afviser anklagerne som blot et blandt mange ondsindede rygter, der har fulgt ham i over tyve år.

Allerede før den første #Metoo-bølge i efteråret 2017 har Evan Rachel Wood aktivt delt sine oplevelser med den hensigt at få strammet lovgivningen i USA for vold i hjemmet, seksuelle krænkelser og voldtægt. 

Ikke mindst et opsigtsvækkende interview med Rolling Stone i 2016 har fået flere til at spekulere over, om ekskæresten, der voldtog hende, er Marilyn Manson. 

Men det er først nu, at Westworld-skuespilleren retter direkte anklager mod Marilyn Manson. 

Robotternes oprør
Har man fulgt Evan Rachel Wood, tilføjer anklagerne et autobiografisk lag til skuespillerkarrieren. 

I dag er hun mest kendt for hovedrollen i HBO-serien Westworld, men hun har optrådt som barneskuespiller i tv-serier op igennem 1990’erne. 

Det store gennembrud kom i 2003, hvor hun i kultfilmen Thirteen levendegør samfundets seksualisering af sårbare teenagepiger. 

Også birollen i vampyrserien True Blood skildrer en overseksualiseret kvinde, der med magt generobrer retten over sin egen krop. 

”Så voldsom glæde får voldsom ende,” citerer hendes seje Dolores Shakespeare i Westworld, der mere end hendes andre præstationer nu ses i nyt lys. 

Som en del af seriens pikante aktiviteter for rige besøgende i forlystelsesparken bliver hun og de andre menneskelignende robotter systematisk voldtaget og myrdet af parkens gæster. 

Men da robotterne udvikler bevidsthed og hukommelse, leder Dolores et drabeligt oprør mod menneskers modbydelighed. 

Nu leder skuespilleren et kulturelt og juridisk oprør mod Marilyn Mansons magtmisbrug mod unge kvinder. Pointen er, at kvinderne som opkomlinge i kulturindustrien angiveligt hverken har været i stand til at modstå den legendariske musikers overskridende adfærd eller tale ud, når adfærden udviklede sig til overgreb og voldtægt. 

Forvrænget sandhed
Rygter om Marilyn Manson har svirret siden debutalbummet Portrait of an American Family fra 1994. Han er blevet beskyldt for alt fra bestialitet til mord. 

Selv har han altid undgået at kommentere rygterne, fordi det har bidraget til hans makabre offentlige persona. 

Det har givet ham status som en særlig beskytter for outsidere og unge, der har følt sig udstødt og forfulgt, fordi de ikke passede ind i samfundets snævre rammer. 

Men da musikmagasinet Metal Hammer i november 2020 spurgte ind til ekskæresten Evan Rachel Wood, blev Manson så fortørnet, at han afbrød interviewet. 

Sangeren var heller ikke sen til tasterne, da han natten til tirsdag dansk tid på Instagram afviste anklagerne som en ”forvrænget sandhed”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko