Interview
29. nov. 2017 | 00:00

”Danmark bør stoppe med at støtte Palæstina”

Foto | Gorka Estrada
I 2012 vandt den libanesiske instruktør Ziad Douieri (i midten) juryens pris på festivalen San Sebastián for The Attack, der vækker vrede i Palæstina, fordi den blev optaget i Israel ogt har fået israelsk støtte.

Hvorfor vil Danmark støtte palæstinenserne, når de ikke går ind for ytringsfrihed? spørger fransk-libanesiske Ziad Doueiri, hvis Oscar-kandidat blev aflyst på festivalen Days of Cinema i Palæstina.

Af Simon Johansen

Dette års udgave af filmfestivalen Days of Cinema i Palæstina beviste, at der er masser af fascister blandt palæstinenserne.

Det mener i hvert fald instruktør Ziad Doueiri, hvis The Insult skulle have lukket festivalen i Ramallah i september, som Ekko dækkede.

I stedet valgte bystyret i Ramallah at aflyse filmen efter pres fra den pro-palæstinensiske bevægelse Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), som har til formål at stoppe Israels undertrykkelse af Palæstina.

Det er en beslutning, der fremkalder stor frustration hos Ziad Doueiri, som Ekko har fanget via en Skype-forbindelse.

”Bystyret og i særdeleshed BDS skyder sig selv i foden ved at træffe den her slags beslutninger,” siger Ziad Doueiri, som i skrivende stund befinder sig i Los Angeles for at promovere sin film, der er udpeget som Libanons store Oscar-håb.

Konflikt skyldes gammel film
Fra sit hotelværelse i den amerikanske storby tordner han mod den palæstinensiske bevægelse.

”BDS-bevægelsen er en flok fascister. Det er både umoralsk og uetisk, at de boykotter min film,” siger Ziad Doueiri, der til daglig bor i Paris.

The Insult er Libanons Oscar-kandidat i 2018. Den foregår i Doueiris fødeby Beirut i Libanon og handler om en uoverensstemmelse mellem en palæstinensisk byggearbejder og en libanesisk bilmekaniker.

Men det er ikke The Insult, der er skyld i konflikten mellem filminstruktøren og BDS-bevægelsen.

Det er derimod Doueiris forrige film, The Attack, som beskæftiger sig med efterdønningerne af et selvmordsangreb. Filmen vakte vrede i BDS, fordi den er optaget i Israel med lokale skuespillere og israelsk støtte.

”Jeg er filminstruktør og interesserer mig for gode historier. Og hvis jeg ikke kan fortælle dem, har jeg ikke ytringsfrihed. Det er ikke i orden at stoppe min film. Jeg har ikke gjort noget forkert,” siger en tydeligt forarget Ziad Doueiri.

Kræver undskyldning
BDS-bevægelsen mener imidlertid, at filmmageren har brudt en uskreven lov.

Bevægelsen beskylder Ziad Doueiri for at forsøge at normalisere forholdet til Israel. Et land, som kritiseres for at undertrykke palæstinenserne, og som Libanon på papiret stadig er i krig med.

En af BDS-bevægelsens stiftere, Omar Barghouti, har tidligere udtalt om Ziad Doueiri, at filminstruktøren stadig mangler at sige undskyld for sin film.

”Vi beder filmskabere om at holde sig fra Israel, indtil Israel respekterer international lov,” har Omar Barghouti sagt til CNN med henvisning til, at Israel på ulovlig vis besætter palæstinensisk område.

Derfor ville BDS gøre alt for at bremse Ziad Doueiris film ved festivalen i Palæstina.

Tilbageholdt i Beirut
Filmens aflysning er dog ikke det eneste problem, Ziad Doueiri oplever med BDS-bevægelsen. Ifølge instruktøren var det bevægelsens skyld, at han blev tilbageholdt i lufthavnen i Beirut tidligere i år.

Han ankom til Beirut fra filmfestivalen i Venedig, hvor hovedrollen i The Insult netop havde vundet prisen for bedste mandlige skuespiller. Her blev han tilbageholdt ”fordi BDS-bevægelsen havde advaret om, at jeg tidligere havde været i Israel,” som Ziad Doueiri selv udtrykker det.

Det er normal procedure, at man bliver tilbageholdt eller nægtet adgang til Libanon, hvis man har været i Israel.

Ziad Doueiri forstår ikke, hvordan et land som Danmark kan blive ved med at støtte Palæstina.

”Går danskerne ikke ind for ytringsfrihed?” spørger han retorisk.

Spreder løgne
Filminstruktøren vil dog ikke forholde sig til de politiske stridigheder mellem israelerne og palæstinenserne. Han vil kun kommentere den konkrete sag, fordi den vedrører ham selv.

”Jeg blander mig ikke i politik. Jeg angriber bare de mennesker, der angriber mig,” siger han.

”BDS-bevægelsen spreder løgne og går ikke ind for ytringsfrihed. Det kan stoppes ved, at journalister gør en dyd ud af at fortælle sandheden. Ikke ved at give de her røvhuller mere opmærksomhed, end de fortjener. Det bør have konsekvenser, at de uden grund kan boykotte min film,” siger Ziad Doueiri.

Ramallah er det eneste sted, hvor The Insult er blevet aflyst.

Trailer: The Insult

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko