Days of Cinema 2017
24. okt. 2017 | 09:16

Days of Cinema aflyser kontroversiel film

Foto | Tommaso Fiorilli
Days of Cinema aflyser The Insult, fordi instruktøren Ziad Doueiri tidligere har lavet film i Israel. The Insult handler om en libanesisk kristen og en palæstinensisk flygtning, der ender i retten efter en konflikt eksploderer mellem dem.

Den palæstinensiske festival aflyser afslutningsfilmen The Insult, fordi bystyret i Ramallah har følt sig presset til at boykotte filmen og afviser at lægge biografsal til en visning.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

På den allersidste dag af Days of Cinema blev det tydeligt, at film og politik langt fra altid er adskilte størrelser.

Festivalens arrangører har nemlig set sig nødsaget til at aflyse den ellers programlagte The Insult, der skulle have lukket den palæstinensiske festival i Ramallah mandag aften.

The Insult skulle have været vist i byens store kommunale kulturhus Ramallah Cultural Palace, men det lokale bystyre har afvist at lægge biografsal til visningen af The Insult.

Filmen er instrueret af fransk-libanesiske Ziad Doueiri, som er en kontroversiel herre, der på mange måder er centrum for striden.

Ironisk nok er det ikke The Insult, der er problemet, men derimod Ziad Doueiris The Attack fra 2012. Mange arabiske lande boykottede dengang The Attack, angiveligt fordi den er filmet i Israel med lokale skuespillere og israelsk støtte.

Det er efterdønningerne fra 2012 og frygten for nye protester og utilfredshed, der nu får bystyret i Ramallah til at afvise at vise filmen i deres kulturhus.

Truer ytringsfriheden
Fra festivalens start har det været klart, at Ziad Doueiri og hans film af politiske årsager er kontroversielle og deler vandene. Alligevel kom meldingen fra bystyret som en beklagelig overraskelse for festivalens ledelse, der har måttet sløjfe The Insult, fordi de ikke havde en biografsal til rådighed.

Til aftenens afslutningsceremoni, der derfor kun bestod af selve prisuddelingen, tog Hannah Attalah, kunstnerisk direktør for Days of Cinema, ordet og meddelte, at festivalen respekterer bystyrets beslutning. Han beklager dog samtidig, at filmen ikke bliver vist, da det ifølge Attalah truer ytringsfriheden.

”Filmlab: Palestine ser med stor bekymring på konsekvenserne af denne beslutning og opfordrer officielle institutioner, civilsamfundet og alle, der holder af kultur og ytringsfrihed, til at overveje deres ansvar i at bevare palæstinensisk kultur og retten til at ytre sig,” sagde Days of Cinema-direktøren.

I 2012 trak libanesiske Ziad Doueiri og The Attack overskrifter, fordi store dele af den arabiske verden kraftigt opfordrede til at boykotte filmen.

Officielt er Libanon og Israel stadig i krig. Libanon hævder, at Doueiri brød en libanesisk boykotlov, der forbyder libanesere at arbejde i Israel. The Attack handler om en palæstinensisk-israelsk kirurg, hvis kone måske står bag et blodigt selvmordsangreb i Tel Aviv.

Tilbageholdt i Beirut i september
Ziad Doueiri er født i Libanon, men bor nu mest i USA og Europa, blandt andet fordi han er blevet en slags persona non grata i sit hjemland.

Det blev tydeligt i september i år, da han blev tilbageholdt i lufthavnen i Beirut.

Instruktøren ankom til Beirut fra filmfestivalen i Venedig, hvor hovedrollen i The Insult, palæstinensiske Kamel El Basha, netop havde vundet prisen for bedste mandlige skuespiller.

Efter en kort tilbageholdelse blev Doueiri dog frigivet uden en officiel begrundelse eller sigtelse fra de libanesiske myndigheder.

Ifølge branchebladet Variety udtalte instruktøren efterfølgende, at han var blevet tilbageholdt, fordi Libanon vil bremse hans nye film, The Insult, efter kontroverserne i 2012 om den foregående, The Attack.

Trailer: The Insult

Kommentarer

Ekko på Vestbredden

Rasmus Stenbæk Iversen skriver dagligt fra filmfestivalen Days of Cinema.

Festivalen udbreder lokale filmtalenter og filmkultur i Palæstina.

I Ramallah og tre andre byer på Vestbredden vises over tyve spille- og dokumentarfilm plus en masse kortfilm.

Fjerde udgave af festivalen løber fra den 17. til 23. oktober.

Filmmagasinet Ekko er inviteret til festivalen af Det Danske Hus i Palæstina.

© Filmmagasinet Ekko