Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

15. juli 2013 | 22:56

Verdens dyreste film

15. juli 2013 | 22:56

Verdens dyreste film

Mens Hollywood også gennem denne sommer pumper den ene hundedyre ’tentpole’ ud efter den anden, er nedenstående en liste over verdenshistoriens ti dyreste film. 

De er selvfølgelig udelukkende amerikanske. Kun når man har hele verden som markedsplads, giver det økonomisk mening at ofre så mange penge på en film.

På næsten mirakuløs vis er ingen af filmene på listen endt med blodrøde tal i regnskabet.

Filmproduktion er nemlig en yderst risikabel branche: Går det godt, står mange med hånden fremme. Går det skidt, er det kun ganske få, der hænger på regningen.

Ud over selve produktionsbudgettet bliver der ligeledes postet adskillige millioner i markedsføring af filmene. For eksempel blev der kastet $175 mio. efter The Lone Ranger, alene i lancering. Så selv om filmene bliver set af rigtig mange, kan en film sagtens ende som en økonomisk katastrofe.

For langt de fleste af verdens dyreste film gælder det, at de røg langt over det oprindelige godkendte budget på grund af uforudsete omstændigheder under produktionen.

I nedenstående oversigt står produktionsbudgettet justeret for inflation angivet, i parentes det originale produktionsbudget.

10. Terminator 3: Rise of the Machines (2003): $251,4 mio. ($200,0 mio.)

Efter James Camerons to Terminator-film fra hhv. 1984 og 1991, måtte succesen selvfølgelig følges til dørs, denne gang dog med Jonathan Mostow ved roret. Filmen var Arnold Schwarzeneggers sidste optræden i en hovedrolle, inden han satte sig i guvernørstolen i Californien. I modsætning til Camerons Terminator-film, blev denne kun en moderat forretning, fordi den indspillede 17 % mindre end forgængeren. Filmen havde i 2003 verdenshistoriens største godkendte budget på $170 mio., men omkostningerne løb alligevel løbsk. Blandt andet blev Schwarzenegger nødt til at skære $1,7 mio. af sit gigantiske honorar for at finansiere en vigtig scene i filmen. Endvidere måtte Schwarzenegger, som havde trænet tre timer dagligt i seks måneder til rollen, holde en pause på tre-fire uger under indspilningerne, for at gennemgå en operation efter en skade, han havde pådraget sig. Den verdensomspændende indspilning endte på $433,4 mio.

9. Avatar (2009): $255,5 mio. ($237,0 mio.)

Verdenshistoriens mest indspillende film, ikke den mest sete - den ære tilfalder fortsat Borte med blæsten fra 1939. En stor del af budgettet blev ædt op af James Camerons epokegørende arbejde med computeranimation og 3D. 40 % af filmen er reelle optagelser, de resterende 60 % er computergenerede billeder. Hvert billede (24 billeder i sekundet) tog gennemsnitligt 47 timer at generere. Selv cigaretterne Sigourney Weaver ryger, er computergenereret. Oprindelig var Cameron allerede klar med filmen i 1999, men da den dengang ville have kostet $400 mio. at producere, turde intet filmstudie binde an med filmen. Det ville der nu intet være forgjort i, idet filmen globalt endte med at indspille $2,8 mia. Cameron er på vej med endnu to Avatar-film.

8. Pirates of the Caribbean: Død mands kiste (2006): $258,2 mio. ($225,0 mio.)

Da Jerry Bruckheimer og Gore Verbinski i sin tid mødte op hos Disney og bad om $140 mio. til at lave en sørøverfilm for, var de ved at blive smidt på porten for fuld musik. Roman Polanskis Pirater fra 1986 og Renny Harlins Djævleøen fra 1996 var begge blevet historiske flops og genren blev dengang regnet død som en sild. Efter Pirates of the Caribbean: Den sorte forbandelse fra 2003, havde indspillet $654,2 mio. globalt, var der pludselig ikke bare antydningen af problemer med at få budgettet, på dengang $225 mio., bevilget til endnu en film. Hele to skibe blev bygget til produktionen: ”The Black Pearl” og ”The Flying Dutchman”, og Johnny Depp kunne hæve $20 mio. for ulejligheden. Global indspilning: $1,0 mia.

7. Waterworld (1995): $265,6 mio. ($175,0 mio.)

Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt. Efter Kevin Costner havde høstet enorm succes med Danser med ulve fra 1990 og Robin Hood fra 1991, gik medvinden øjensynligt ham så meget til hovedet, at han troede han kunne gå på vandet. Det oprindeligt godkendte budget var på $100 mio., men så indtraf katastroferne: en meget dyr dekoration gik tabt i en orkan, optagelserne trak ud i hele 157 dage og på et tidspunkt var Costner tilmed ved at omkomme under en optagelse på trimaranen. Mod slutningen af optagelserne fyrede Kevin Costner angiveligt instruktøren Kevin Reynolds og overtog selv tjansen. Andre historier går på at Reynolds blot forlod optagelserne i frustration. Med en global indspilning på $264,2 mio. plus videosalg, undgik filmen lige akkurat at blive tabsgivende. Kevin Costner genvandt dog aldrig fortidens storhed.

6. Harry Potter og halvblodsprinsen (2009): $269,6 mio. ($250,0 mio.)

Verdenshistoriens mest succesfulde franchise, med en samlet indspilning på over $7,5 mia. At det præcis blev denne Harry Potter-film, som blev den dyreste, skyldes at de to sidste film i serien blev indspillet i fortsættelse af hinanden, med stor besparelse på produktionen til følge. Ikke underligt at J.R. Rowlings er Englands rigeste forfatter. Global indspilning: $934,3 mio.

5. To på flugt (2010): $275,8 mio. ($260,0 mio.)

At To på flugt er med på denne liste burde rejse et par bryn, idet filmen er animeret. Årsagen til det enorme prisskilt på denne film skal dog ses i, at filmen er en yderst kostbar kombination af håndtegnet animation i traditionen fra de ældre film, såsom Skønheden og udyret (1983) og Løvernes konge (1994), og computergenerede billeder. Intentionen var at det skulle brande filmen som klassikeren i det nye årtusinde. Den globale indspilning kom op på $590,7 mio.

4. Spider-Man 3 (2007): $287,8 mio. ($258,0 mio.)

Som det går med så mange film i en franchise, løber budgettet hen ad vejen løbsk, på grund af de stadig stigende honorarer til et grådigt filmhold. Derudover er New York ikke det billigste sted i verden at være on location - angiveligt skulle prisen være $1,0 mio. pr. dag. For at det ikke skal være løgn, gik produktionstiden hele 8 måneder over det planlagte. Som et resultat af dette besluttede Sony Pictures at stoppe samarbejdet med hhv. filmens hovedrolleindehaver, Tobey Maguire og instruktøren Sam Raimi, for i 2012 at ’reboote’ franchisen med et frisk hold skuespillere og en ny instruktør, til ganske givet mere tålelige honorarer. Filmen havde en global indspilning på $890,9 mio. Der er ikke mindre end 3 nye Spider-Man film på vej.

3. Titanic (1997): $288.2 million ($200,0 mio)

Det var med betydelig hovedrysten mange modtog nyheden om, at James Cameron ville fortælle historien om Titanic, til en hidtil uhørt produktionspris. Publikum vidste jo i forvejen hvad filmen ville ende med. Al tvivl blev dog klinisk fjernet efter åbningsweekenden, hvor den samlede globale indspilning først stoppede, da publikum havde lagt $2,2 mia. i biografernes billetluger. Årsagen til den høje produktionspris var revolutionerende computergenerede billeder samt Camerons perfektionisme, herunder optagelser af Titanic på havets bund, endeløse gentagelser af vandet som fosser ind i skibet, plus et, på daværende tidspunkt, helt uhørt antal statister. Filmen endte med at koste mere end skibet. Filmen kostede $200 mio. at producere i 1997. At konstruere skibet i 1910-12 kostede $7,5 mio., hvilket er ca. $150 mio. i 1997-dollars.

2. Cleopatra (1963): $325,0 mio. ($44,0 mio.)

Cleopatra er i en klasse helt for sig selv. Filmen var oprindeligt tænkt som en B-film, med et budget på $3,0 mio. Siden voksede filmen helt og aldeles ud af proportioner. Optagelserne strakte sig over 2 år, og hele 3 instruktører blev slidt ned. Elizabeth Taylors stjernenykker var ekstreme. Da Taylor blev syg, måtte filmen holde en pause på flere måneder. Da hun endelig blev rask, kunne hun ikke tåle det engelske vejrlig og hele produktionen blev flyttet til Rom. På grund af en lukrativ kontrakt, sikrede Taylor sig et samlet honorar på hidtil uhørte $7,0 mio. i 1963-dollars. Om end filmen er berygtet, som værende en af de største flops nogensinde, er realiteten dog en anden: filmen endte med at give overskud, men det tog ti år for filmen at spille sig hjem. Den globale indspilning er ikke tilgængelig, men indspilningen i USA alene var $57,8 mio. i 1963, hvilket svarer til $533,4 mio. i 2013-dollars. Filmen er på 40. pladsen over de mest sete film i USA nogensinde.

1. Pirates of the Caribbean: Ved verdens ende (2007): $334,5 mio. ($300,0 mio.)

Verdens dyreste film – dyrere end de tre Lord of the Rings-film tilsammen. Filmen startede optagelserne uden et færdigt manuskript, den slags er altid meget dyrt. Det tog fem måneder at producere de computergenerede billeder. Filmens oprindelige spilletid var tre timer og selvom producenten hævdede, at filmen fungerede bedre med den lange spilletid, blev 20 minutter klippet ud. Franchisen har sammenlagt indspillet $3,7 mia. og verdens dyreste film indspillede $963,4 mio. Som med Spider-Man franchisen er også budgetterne på Pirates of the Caribbean-filmene løbet løbsk – Johnny Depp, hvis honorar er steget stødt gennem samtlige film, risikere dog på ingen måde at lide samme skæbne som Tobey Maguire. Rygterne vil vide, at Johnny Depps lønseddel på den kommende Pirates of the Caribbean 5 er på $95 mio.(!) 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko