05. nov. 2020

Den næstsidste

Foto | Jacob Sofussen

Ekko Shortlist Awards-vinderen Jonas Kærup Hjort skaber i sin debutspillefilm et overrumplende univers, som man ikke er vant til at se i dansk film.

Af Nicki Bruun

Det er ikke nogen hemmelighed, at Jonas Kærup Hjort kan skabe filmiske universer ud over det sædvanlige.

Instruktørens afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Om en måned, vandt tre priser ved Ekko Shortlist Awards 2018.

Det er et absurd-humoristisk drama, hvor en gruppe nøgne mænd er fortabt i mørket og venter på hjælp udefra. Nu er Jonas Kærup Hjort snart klar med sin debutspillefilm, og ud fra den første korte teaser at bedømme fortsætter han den kompromisløse stil.

En kvinde taler, mens kameraet filmer en række mennesker i dunkelt oplyste rum, hvor sand eller noget lignende vælter ned over dem.

Man får fornemmelsen af, at det er en bygning – måske endda en verden – som er i gang med at bryde sammen.

Teaseren til Den næstsidste byder på en masse stemning, mens handlingen ikke fremgår. Filmen skildrer en vandaflæser – spillet af Joen Højerslev – der på kafkask vis fanges i en afsides bygning og får vendt sin realitetssans op og ned.

”Gennem absurditet og sort humor afspejler fortællingen om Den næstsidste vor tids fortvivlelsens verden. Frygten, håbløsheden, forsømmeligheden, forladthedsfølelsen, tvetydigheden, den ubarmhjertige objektivitet – alle disse dyrkes for at konfrontere publikum med sig selv,” udtaler Jonas Kærup Hjort.

Filmen får verdenspremiere på Tallinn Black Nights Film Festival den 20. november og bliver efterfølgende vist på årets reducerede udgave af Cph Pix.

Den næstsidste får almindelig biografpremiere i 2021.

Kommentarer

Hver uge sætter Ekko fokus på traileren til en ny film.

Du er velkommen til at komme med din kommentar nedenfor.

© Filmmagasinet Ekko