07. feb. 2024

Hammarskjöld

Foto | Unlimited Stories

Sveriges store stjerne Mikael Persbrandt spiller den idealistiske FN-generalsekretær med mystisk skæbne i Per Flys kommende drama om Dag Hammarskjöld.

Af Frederik Hoff

Dag Hammarskjöld sidder med en abe på skødet og drømmer om fred i Congo.

Den svenske diplomat, der døde i et mistænkeligt flystyrt, vækkes til live i traileren til Per Flys kommende drama Hammarskjöld.

Vi møder ham i 1961, da han har et år tilbage af sin tid som FN-generalsekretær. I Mikael Persbrandts beslutsomme skikkelse sætter han alt ind på at bedre situationen i det krigshærgede og nyligt afkoloniserede Congo.

”Jeg har aldrig overvejet et liv efter FN,” siger han med vemodig glæde i ansigtet. Én international konflikt til, og så skal han ellers bare slappe af i sit hus i Österlen i Skåne.

Trailerens mange skududvekslinger, likvideringer og ildevarslende billeder fra et turbulent fly minder os om, at det ikke skulle gå sådan.

I dokumentaren Cold Case Hammarskjöld undersøger en tropehjelmsklædt Mads Brügger de mystiske omstændigheder omkring flystyrtet. Per Fly er mere interesseret i mennesket Dag Hammarskjöld, som Mikael Persbrandt kaster sig over.

At caste den svenske skuespiller er altid noget af et sats.

Han har to narkodomme bag sig og er i stand til at lamme en produktion, som da han udeblev fra optagelserne til Pernille Fischer Christensens En du elsker i 2014.

Men han kan også løfte en film til uanede højder som med Susanne Biers Oscar-vindende Hævnen.

Skuespilleren er udstyret med et roligt blik, der alligevel altid er fyldt med noget dystert og foruroligende. Og en rastløs, djævelsk gestik, der kan skrues op og ned i takt med kaosset i karakterens indre.

I 2014 var stjernen på forsiden af Ekko #64, hvor han fortalte om kampen med sin skandaleombruste myte.

Over for Persbrandt ses blandt andre danske Thure Lindhardt som forfatteren Peter Levin. Caspar Phillipson spiller endnu engang præsident John F. Kennedy, ligesom han gør i de amerikanske film Jackie og Blonde.

Hammarskjöld får premiere i danske biografer den 18. april.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko