Serieanmeldelse
07. feb. 2024 | 17:25

Arctic Ascent with Alex Honnold

Foto | National Geographic

Efter at have nået sit første mål på toppen af El Capitan blev Alex Honnold ramt af en depression, men nu bruger han sine klatreevner på at skabe opmærksomhed om klimaforandringer.

Dokumentar med Alex Honnold fra Oscar-vinderen Free Solo forener klatring, opdagelsesrejse og klimaforskning i den storslåede grønlandske natur.

Af Kjartan Hansen

Der er langt at falde, når en istap dratter ned fra bjergtinden, som tårner op fra Edward Bailey-gletsjeren. 

Tappen får fart på, jo længere den falder, og til sidst rammer den Alex Honnold midt i ansigtet. Med blodet løbende ud af en flænge på næsen, smiler manden, der er ved at bestige den massive grønlandske kap. 

”Hvis det var en sten, havde det jo været meget værre,” siger han optimistisk og holder hovedet højt. 

Alex og sjakket af klatrere, klimaforskere og lokale er på vej mod forbjerget Ingmikortilaq, som ingen hidtil har formået at bestige. 

Det vil han lave om på. 

Hele livet har han klatret og blev omsider kendt, da han i den Oscar-vindende dokumentar Free Solo som den første i verden besteg det 914 meter høje forbjerg El Capitan i Californien alene og uden reb. 

I Arctic Ascent with Alex Honnold er der imidlertid mere på spil end at sætte nye rekorder. 

De grønlandske gletsjere spiller en væsentlig rolle for det globale klima, som forskerne på turen får særlig lejlighed til at analysere på nært hold. 

Sensationen omkring dokumentarseriens imponerende bjergbestigning smitter nemlig af på turens videnskabelige opdagelser. 

Men først skal kompagniet finde vej gennem indlandsisen med andre klipper, de skal bestige for at nå frem. Enkelte er så høje, at klatreren Mikey kalder dem for en selvstændig bedrift. 

Den ambitiøse Alex er opgaven som ekspeditionsleder moden, men også fjollet og derfor underholdende som fortæller. 

Mens de taler om risikoen for at møde en isbjørn, spiller han teatralsk bange. Senere overdriver han sin beundring for Mikey, når han løfter hele sin kropsvægt med sine midterste fingre! 

Den mægtige grønlandske natur pryder værket med sine golde, stejle klipper, der dramatisk rejser sig gennem isen, mens azurblå lommer af gletsjervand drager de klatrendes blik forneden. 

Svimlende er forbjerge, klipper og dybe grøfter i isen, som droner filmer fra oven. Tilsat de medvirkendes beretninger om deres farefulde færd får man indtryk af at være med på opdagelsesrejsen. 

Det er farligt at klatre, hvor ingen har været før. Ikke desto mindre skjuler holdet enhver frygt bag begejstrede smil, mens de energisk fortæller om næsten at miste fodfæstet. 

Valg, der omhandler liv og død, er en uundgåelig del af hverdagen for en eventyrer. 

Mens de graver sig ned i isen for at finde læ for natten, analyserer glaciologen Heidi Sevestre smeltende sne og funderer over, hvor hurtigt det går, og hvilke konsekvenser det har for kloden. 

Hun fortæller, at hvert eneste isbjerg i bugten for enden af Ingmikortilaq potentielt kan starte en katastrofal dominoeffekt for de omkringliggende gletschere. Når de kollapser i havet, kan de ikke længere beskytte isen mod havstrømmen. 

Det er efterhånden almen viden, at isen verden over smelter hurtigere og hurtigere. Derfor håber Heidi, at hendes analyse af Grønlandsisens tilstand kan medvirke til klimahandling. 

Ligesom Alex har hun en indre eventyrer. Når de finder et tilsyneladende bundløst hul i gletsjeren, som smeltevandet siver ned i, vil hun ned i det for at se, hvad der foregår under isen. 

Hjemme venter hovedpersonens hustru Sanni. Hun deltager ikke selv i turen og optræder derfor kun i begyndelsen af første afsnit. Men hun fortæller, hvor deprimeret husbonden blev efter at have nået sit første mål på toppen af El Capitan. 

Tungsindet varede, indtil han fandt en ny mission. Nemlig at skabe opmærksomhed om klimaforandringer med sin nye kendisstatus. Nu bestiger han nye højder med toppen af Ingmikortilaq som mållinje. 

Glimtvis taler de øvrige medvirkende om deres barndom og privatliv. Men det flygtige personlige indblik er tilsyneladende uden dybere mening og distraherer derfor mere end bidrager til missionen i Arctic Ascent with Alex Honnold

Med dokumentarens skønne naturoptagelser og klimapolitiske dagsorden er alt dog tilgivet.

Trailer: Arctic Ascent with Alex Honnold

Kommentarer

Titel:
Arctic Ascent with Alex Honnold

Originaltitlen:
On the Edge with Alex Honnold

Land:
USA

År:
2024

Instruktør:
J.J. Kelley, Richard Ladkani

Medvirkende:
Alex Honnold, Mikey Schaefer, Heidi Sevestre, Hazel Findley

Spilletid:
Tre afsnit af 45 minutter

Anmeldelse:
Tre afsnit

Premiere:
7. februar på Disney+

© Filmmagasinet Ekko