Biografanmeldelse
25. apr. 2023 | 08:02

Beautiful Disaster

Foto | Joshua Reis

Abby (Virginia Gardner) møder den karismatiske kæmper Travis ”Mad Dog” Maddox (Dylan Sprouse) og sød musik opstår, men der er også masser af pingpong-humor.

Dylan Sprouse og Virginia Gardner har god kemi i ungdomsfilm, som er baseret på populær bog og emmer af løssluppen livsglæde.

Af Claus Nygaard Petersen

Beautiful Disaster overrasker.

Hvad der umiddelbart ligner endnu en film om mutte unge, der forelsker sig i en toksisk spejling af deres fraværende forældre (a la After og Twillight), er meget mere end det.

Til tider er filmen faktisk intet mindre end en verdensklasse-spoof-film over netop trivielle ungdomsfilm.

Forlægget er Jamie McGuires bestseller fra 2011 af samme navn. Den handler om Abby, en tidligere poker-wünderkind, der fra barnsben er blevet slæbt med til samtlige spillesteder i Las Vegas af sin far Mick.

Men nu er den unge kvinde blevet træt af det liv og stikker af til Sacramento i Californien for at gå på college. Hun skal bo sammen med veninden America, og alt er klart til en ny start.

Men allerede kort tid efter, kommer der et bump på vejen i hendes alt perfekt kortlagte nye livsplan.

En tur til en undergrunds fight club – som tilsyneladende ikke er en særlig hemmelig ting i det her univers – byder på et møde med den karismatiske kæmper Travis ”Mad Dog” Maddox (Dylan Sprouse).

Selv om han er skyld i, at Abbys trøje får bloddråber på sig, er det et eller andet over ham, som går direkte i hendes lystcenter. En lang omgang tøven og tvivl bliver toppet med et væddemål til en af hans kampe.

Abby taber, og derfor skal hun sove hos ham i en måned. Travis er dog forundret over, at hun rent faktisk indfrier væddemålet.

Ikke desto mindre deler de seng i 31 dage. Samtidig med at følelserne begynder at spire mere og mere, presser Abbys fortid sig på i hendes liv.

I modsætning til den gravalvorlige og selvhøjtidelige tone, som ofte svøber sig kvælende om young adult-filmatiseringer, er Beautiful Disaster sjov og veloplagt.

Den løsslupne stemning signalerer, at ikke alt skal tages seriøst hele tiden. Det er en tone, som instruktør Roger Kumble, der også har stået for manuskriptet, er ekspert i.

Den tidligere dramatiker har vekslet mellem komedie og drama, hvoraf Cruel Intentions – der herhjemme fik den bombastiske titel Sex Games – og Cameron Diaz-filmen The Sweetest Thing er de mest kendte.

Især sidstnævnte har samme fjollede, halvfrække komedie-vibe. Den slags, hvor en amerikansk fodbold bliver kastet i skridtet på en gut, hvorefter der opstår et sødt kærlighedsmøde.

Roger Kumble har dog også After We Collided på samvittigheden, og produktionsselskabet Wattpad Studios står bag begge film. Derfor giver det et fint tihi-øjeblik, når en af personerne sidder og på tv ser en After-film med en typisk højdramatisk situation.

Det er kærkomment at tage pis på genren, for det er der alligevel en god portion af publikum, der gør,

Som Abby og Travis har Virginia Gardner og Dylan Sprouse en rigtigt god kemi. Når det er bedst, minder det om en screwball-komedie.

Indimellem bliver forlæggets hullede historie tydelig, og så får Beautiful Disaster en alvorlig tone, den ikke kan bære. Jamie McGuire har holdninger, der ligger til højre for Rasmus Paludan, men instruktøren har gudskelov fjernet mange af de problematiske aspekter ved bogen til fordel for livsglæde.

2’eren Beautful Wedding er allerede annonceret, og for en gangs skyld er det en fortsættelse, som man glæder sig til.

Trailer: Beautiful Disaster

Kommentarer

Titel:
Beautiful Disaster

Land:
USA

År:
2023

Instruktør:
Roger Kumble

Manuskript:
Roger Kumble

Medvirkende:
Virginia Gardner, Dylan Sprouse, Brian Austin Green, Libe Barer, Austin North, Rob Estes

Spilletid:
95 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
27. april

© Filmmagasinet Ekko