Tv-anmeldelse
31. jan. 2017 | 18:10 - Opdateret 31. jan. 2017 | 19:12

Byen der blev overtaget af en nynazist

Foto | No Weather Productions

Spektakulær dokumentar kommer hele landevejen rundt i en skræmt, mikroskopisk by, som en gakket nynazist forsøger at overtage.

Af Anders Højberg Kamp

Det er billedeskøn, stille suspense.

Solen går ned bag skyerne, græsset hvisler, og korset er solidt plantet i mørkets skumring. Der er så dejligt ude på landet, men som i hillbilly-thrilleren Winter’s Bone er der noget, som gærer.

Landsbyens borger nummer 25 er netop flyttet ind. Det er ingen ringere end Craig Cobb, en excentrisk ældre herre med vildt gråt hår, langt skæg, læderjakke og stok – en hvid ekstremist, hvis race er hans religion.

Og han har en plan.

Craig Cobb har opkøbt flere af landsbyens grunde. Han har ladet et par håndfulde nynazister fra National Socialist Movement flytte ind på sine gårde. Deres nynazistiske netværk vokser via nettet, og sammen vil de overtage byen.

Der er byrådsmøde i noget, som ligner et forstørret skur. Indenfor sidder en håndfuld landsbyborgere rundt om et bord. En slank, ung mand med briller, sort hue og nazi-jakke står ret.

”I tror, vi er et fucking spil. White power. Sieg Heil. Fuck jer,” skriger han til de fremmødte og skrider.

De to unge New Yorker-instruktører, Michael Beach Nichols og Christopher Walker, tog til landsbyen i North Dakota i 2013, kort tid efter de læste om de nynazistiske overtagelsesplaner. Det kunne lugte af ”storby-smarte fipskægstyper laver overdreven, forceret film om nazi-tosser langt ude på bøhlandet”, men her er faktisk tale om driftig research og gedigent håndværk.

Vi følger samfundet gennem næsten et år med optagelser fra byrådsmøder, demonstrationer, snak på det lokale værtshus og livet på gårdene. Vi følger en lang række personer, helte såvel som skurke. Det betyder, at vi er med hele landevejen rundt ligesom i Truman Capotes undersøgende 1966-roman Med koldt blod om to mænd, der dræber en familie i en lille by.

Hvad sker der i et lille samfund, når frygten for naboen tager til?

I Danmark kender vi problemet fra rockerborge i forstæder. Danskere klager typisk til politi, medier og laver underskriftsindsamlinger. Amerikanere finder skytset frem.

Byens borgmester står med sin kone og skyder efter dåser med pistoler. Børnene kigger på. Som konen siger, ville hun helst ikke have, at hendes børn så det, men det er en nødvendighed i et lille samfund langt fra politistationer. Vi møder også det rædselsslagne par, hvis datter engang blev myrdet, og som nu sover med pistol ved sengen.

Det skal senere vise sig, at det muligvis er med god grund.

Kameraet følger nynazisterne fordomsfrit uden filter. Førnævnte stereotyp af en nynazist hedder Kynan Dutton og er familiefar. Når hans temperament ikke sprutter af vrede, bager han banankage og laver lektier med sine børn. ”Man har ikke ret til at smide nogen ud, lige meget hvem de er, og hvad de tror på,” siger hans kone.

Ironisk, at dem, som vil undertrykke ytringsfrihed, smider ytringsfrihedskortet.

Craig Cobb stiller også op foran kameraet med et gakket smil.

”Hvis der havde været folkemord i dit eget land, ville du så ikke være bitter,” spørger han.

Den hvide mands kultur og race er under pres, lyder argumentationen. Nynazisterne minder om et interview, jeg foretog i Polen med en ledende højrenationalistisk polak i Warszawa. Han fremstod venlig og god til lange, flotte ord. Næste dag stod han for en nationalistisk demonstration, hvor flere tusinde gjorde Warszawa til et stort voldsorgie.

De to nazi-tosser i Leith holder sig heller ikke til snak. De begynder at patruljere med gevær. De skændes truende med beboere og forbipasserende. Kynans kones optagelse af seancen indgår i filmen.

Kort tid efter bliver Craig og Kynan anholdt for deres våbenmarch. Selvtægt blandt beboerne lurer, mens retssagen begynder. Craigh klipper sit hår og bløder op. Dokumentarens spænding tager til.

Forstår nazierne at sno sig uden om anklagerne? Kommer de tilbage?

Byen, der blev overtaget af en nynazist er på en gang fascinerende og skræmmende. I modsætning til Truman Capote kommer vi desværre aldrig helt i dybden med eksempelvis Craigs psyke, men springer rundt mellem filmens mange involverede.

Ikke desto mindre rammer dokumentaren solidt ned i den højreradikale vækst, som gør ondt fra Østeuropa til USA – og denne byvækst er en af de spektakulære af slagsen.

Trailer: Byen der blev overtaget af en nynazist

Kommentarer

Titel:
Byen der blev overtaget af en nynazist

Originaltitel:
Welcome to Leith

Land:
USA

År:
2015

Instruktør:
Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker

Manuskript:
Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker

Medvirkende:
Craig Cobb, Kynan Dutton, Ryan Schock

Spilletid:
80 minutter

Premiere:
31. januar på DR2

© Filmmagasinet Ekko