Vi taler alle sammen om, hvordan sociale medier har overtaget vores liv og gjort den moderne tilværelse til en meningsløs, ensom oplevelse, styret af kæmpe selskaber.
Men hvad gør vi ved det?
Instruktøren Søren Peter Langkjær Bojsen oplever selv, at hans skærmforbrug er eksploderet. Om natten drømmer han sågar i scrolle-format. Derfor har han sat sig for at lede efter grønnere online-græsgange – fri for den griske kontrol, der udøves af folk som Mark Zuckerberg på de mest brugte platforme.
Missionen er et friskt public service-bidrag i en tid, hvor mediemogulerne lefler for Trump. Internettet, der skulle være en demokratisk utopi og det ultimative fristed for ytringsfriheden, er blevet et værktøj for fascistoide politikere og verdens rigeste mennesker.
Man forstår, hvorfor Den anden verden er blevet den første YouTube-serie til at få støtte fra Filminstituttet.
Søren Peter Langkjær Bojsen laver egentlig mest ”sådan nogle spekulative, lavbudgets science fiction-film”, som han siger i dokumentarserien. Han var nomineret til adskillige priser ved Ekko Shortlist Awards 2017 med den tankevækkende kortfilm Delphiog fik både en Robert og fem stjerner af overtegnede for spillefilmdebuten Det store glitch/Paradisets børn– finansieret helt uden støtte fra Filminstituttet.
I den syrede spillefilm finder en gruppe retningsløse unge mennesker håb og mening, da der opstår en glitch (systemfejl) i virkeligheden. I Den anden verden er det Bojsen, der leder efter håb i internettets systemfejl: de områder, som Zuckerberg og hans kumpaner er ligeglade med eller ikke kan nå.
Instruktørens finurlige, rolige fortællerstemme akkompagneres sjovt af elendige memes og andre hurtigt klippede montager, der guider os ud i de online afkroge.
Første afsnit går på opdagelse i den anarkistiske 2b2t-server i det åbne computerspil Minecraft. I fjorten år har serveren udviklet sig til et enormt, ufremkommeligt landskab fyldt med morderiske spillere. Men også med bygningsværker, som har krævet tusindvis af timer at skabe og i dag har karakter af historiske monumenter.
Søren Peter Langkjær Bojsen formår virkelig at formidle fascinationskraften ved den unikke server – også for en seer, der aldrig har spillet Minecraft. Det er absurd komisk og hypnotiserende at se ham kæmpe sig vej væk fra den kunstige verdens mørke centrum og ud i de mere frugtbare områder, hvor han kan begynde en stille tilværelse.
Instruktøren er på jagt efter en frontier, som de europæiske tilflyttere oplevede i USA i sin tid. Og ved at udnytte den gamle, smadrede 2b2t-server finder han faktisk sit åbne, utøjlede landskab, selv om Minecraft er eget af kæmpeselskabet Microsoft.
I andet afsnit kommer Bojsen på sporet af furry-kulturen – et fællesskab, der dyrker antropomorfiske dyrefigurer og ofte klæder sig ud som dem. Det bliver et eksempel på, hvordan internetfællesskaber kan omsættes til mening i den virkelige verden, hvor de ofte neurodivergente medlemmer mødes til udklædte vandringer og kongresser.
Furry-kultur er tit forbundet med seksuelle kinks, og derfor er fællesskabet skeptisk over for journalister. Et komisk højdepunkt er, da Søren Peter Langkjær Bojsen desperat forsøger at få en flok furrys i tale i en onlineverden og bliver køligt afvist.
Instruktørens naive facon kan til tider virke konstrueret, og man får fornemmelsen af, at han er mere hjemme i internetterminologien, end han giver udtryk for. Men han kommer imponerende langt med sin blåøjede persona.
Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange venlige fremmede, han støder på i internettets udkantsområder. Fra MemeWoman, der tilbyder at agere guide i 2b2t og redder Bojsens liv, til PokéFan, der hjælper Bojsen med at lave et furry-alterego og fortæller gavmildt om sit personlige liv.
Serien formår at springe ekvilibristisk fra det platte til det perspektivrige, mellem storbarmede kattefigurer og filosoffen Jürgen Habermas’ offentlighedsbegreber.
De mere højpandede indslag får animeret hjælp af Ekko Shortlist-vinderen Mathias Rodriguez Bjerre, der genbruger den balstyriske 3d-stil fra Jeff Bezos-satiren Let Them Eat Cake.
Søren Peter Langkjær Bojsen lægger skinnerne foran toget og er stadig ved at optage serien, hvor offentlighedens reaktioner og bidrag skal blive en del af de sidste afsnit.
Selv om en enkelt YouTube-serie næppe vil løse alle internettets gåder og problemer, er Bojsen på rette spor. De første to afsnit af Den anden verden giver et opløftende indblik i de glemte sider af onlineuniverset.
Kommentarer