Tv-anmeldelse
08. juni 2017 | 12:33 - Opdateret 08. juni 2017 | 13:43

Familien FIFA – en kærlighedshistorie

Foto | uoplyst
FIFA-lederen Chuck Blazer har ikke været set i offentligheden siden 2015, men er gennem optagelser hovedperson i den danske dokumentar Familien FIFA – en kærlighedshistorie.

Veldokumenteret dokumentar opruller FIFA’s skandaler via en uromantisk kærlighedshistorie om excentrisk pamper og hans ekskæreste.

Af Anders Højberg Kamp

Han bekræfter alle de fordomme, man måtte have om fodboldforbundenes verdensorganisation, FIFA.

Chuck Blazer er en fed pamper med fuldskæg og jakkesæt, som holder hof for fodboldspillets høje herrer.

Tusinddollarsedler og millionchecks flyver til højre, til venstre og lige ned i foret under hans mange rejser til fodboldnationer verden rundt. Langt fra skattefar og to stinkedyre lejligheder i Trump Tower, hvoraf den ene bliver beboet af hans katte.

Chuck Blazer bliver udleveret af sin ekskone, skuespilleren Mary Lynn Blanks, der med sin kæreste ellers levede i sus og dus med middage, dyr rødvin og verdensstjerner som Putin, Beckenbauer og Dronning Elizabeth.

Om hun gør det af bitterhed og nag, skal ikke kunne siges, men den danske debutinstruktør Niels Borchert Holm har i hvert fald udnyttet hendes gavmilde mund til at fortælle en kærlighedshistorie, der rammer lige ind i FIFA’s hjertekamre.

Det er klogt set, for gennem hendes vidneudsagn foran et kamera et sted i en skyskraber på Manhattan får vi indblik i korruptionsskandalen, der er så forvirrende kompleks, at den ofte bliver reduceret til værtshussnak: FIFA’s tidligere præsident Blatter, UEFA’s tidligere præsident Platini og alle deres håndlangere er rige, korrupte svin.

Hvad den mafiosoagtige titel Familien FIFA – en kærlighedshistorie da også lægger op til.

De interviewede sidder helt klassisk foran et kamera og fortæller deres FIFA-historie. Ud over Mary Lynn Blanks møder vi politiefterforskeren Chris Eaton, kommunikationsmedarbejderen ved Qatars VM-komite, Phaedra Almajid, forfatteren til bogen Fifagate, Philippe Auclair, og ikke mindst FIFA-præsident fra 1998 til 2015, Sepp Blatter.

Det er et stærkt felt.

Interviewene bliver blandet med arkivoptagelser og hverdagsoptagelser af alverdens storbyer, der viser, at filmholdet har været vidt omkring ...

Faktisk blev Niels Borchert Holm sammen med to fra DR’s filmhold anholdt af civilbetjente i Qatar for at optage migrantarbejdere i færd med at spille fodbold. Efter ti timer skrev de under på et uforståeligt arabisk dokument om, at de aldrig igen måtte filme uden tilladelse.

Episoden er desværre ikke med i dokumentaren, og man kunne godt ønske sig mere indblik i filmholdets rejser, undersøgelser og metode, som når eksempelvis Mads Brügger går på jagt efter historier.

Heldigvis vinder dokumentaren på den gode historie. Vi får historier om bedrageri, hvidvaskning og bestikkelse. Om den store anholdelse, hvor ledende FIFA-medlemmer blev lagt i håndjern – anklaget for at tage imod bestikkelse i forhold til tv-rettigheder og i valg af værtsnationer. Dokumenter og vidner antyder, at placeringen af VM i Tyskland i 2006 var et resultat af bestikkelse, og det samme skulle være tilfældet med VM i Sydafrika i 2014 og det kommende VM i Qatar i 2022.

Beslutningerne lugter.

Sepp Blatter fortæller, at det var en politisk beslutning blandt andet som følge af, at den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy fik Michel Platini til at stemme på Qatar.

Blatter lugter. Platini lugter.

FIFA’s etiske komite besluttede i 2015 at udelukke dem begge i otte år fra fodbold som følge af en mystisk pengeoverførsel. Mod slutningen viser det sig, at FBI har haft Chuck Blazer i deres hule hånd.

Det er ikke nogen nyhed, at den flamboyante herre fik tilbuddet om at blive meddeler for FBI og rende rundt med en skjult optager i finere kredse i stedet for at få en fængselsstraf.

Det er heller ikke første gang, at hans ekskone udleverer ham, det har hun før gjort i for eksempel HBO-serien Real Sports. At tre medlemmer af FIFA-komitéen blev bestukket i Qatar med 1,5 millioner dollar er også før fortalt i ESPN-dokumentaren SportsDok: Sepp Blatter – det beskidte spil.

Men det er første gang, at essentielle dele af den verserende skandale bliver samlet med originale optagelser i en dansk dokumentar. Og det er vellykket.

Kommentarer

Titel:
Familien FIFA – en kærlighedshistorie

Land:
Danmark

År:
2017

Instruktør:
Niels Borchert Holm

Medvirkende:
Mary Lynn Blanks, Sepp Blatter, Chris Eaton, Phaedra Almajid, Philippe Auclair

Spilletid:
60 minutter

Premiere:
8. juni på DR2

© Filmmagasinet Ekko