Biografanmeldelse
24. juni 2021 | 06:54

Fast & Furious 9

Foto | Giles Keyte
Dominic (Vin Diesel) må sammen med sin søster Mia (Jordana Brewster) endnu en gang kaste sig ud i en oktandrevet verden fuld af fart og store dæk for at sikre familien.

Den højoktane filmserie overgår sig selv med vilde stunts, der sender de tyngdelovsbrydende biler helt ud i rummet.

Af Marcus Uhre

I løbet af de seneste tyve år har den benzinædende actionfilmserie med Vin Diesel indtaget pladsen som de perfekte popcornfilm. 

Fast & Furious-filmene er resultatet af en formular, der kombinerer stadigt vildere stunts med en sentimental hyldest til familielivet som en undskyldning for den højoktane spænding. 

Kontrasten mellem de to elementer betyder, at man kan se langt flere vilde bilscener, før man bliver træt. 

Og selv om filmserien ikke tager sine noget svævende spion-fortællinger alvorligt – eller beder publikum om at gøre det – så tror folkene bag umanerligt meget på sig selv. 

Samtidig er de frække nok til at række en kæmpestor langemand til fysikkens love. 

Bilerne kører over minefelter så hurtigt, at eksplosionerne ikke rammer dem, og hverken himmel eller hav kan stoppe de firehjulede maskiner. De springer gennem luften fra skyskraber til skyskraber, væk fra og i kamp med en gigantisk ubåd. Og midt i det hele stikker en kriminel Helen Mirren af fra politiet i lynhurtigt bakgear! 

I det niende indslag i serien vender Justin Lin tilbage som instruktør. Han har stået bag flere af blockbusterne, blandt andet sagaens værste film, Fast & Furious 4

Men han har også lavet den ultimativt bedste, efterfølgeren Fast Five, der for alvor sendte filmserien væk fra lokale gaderæs og over i en anden liga med international spionage og bankrøverier. 

Instruktøren rammer denne gang et sted midt imellem og har præsteret en film meget lig hans seneste: Fast and Furious 6. Men Lin har husket den vigtige lektion fra femmeren, der gav skurkerollen til daværende wrestling-stjerne og i dag Hollywoods bedst betalte skuespiller, Dwayne ”The Rock” Johnson. 

Hele idéen med wrestling er at indlejre en stærk og karakterdreven fortælling i banale slåskampe. Det er guld værd i en filmserie som denne, hvor manuskriptet træder helt i baggrunden og kun kommer frem, når der skal leveres en kikset oneliner eller en nødvendig kærlighedserklæring til familien. 

De bedste wrestlere udstråler karaktertrækkene fra deres excentriske figurer uden brug af ord, og det fornemmer man med det samme med wrestling-stjernen John Cena, der spiller den splinternye rival, Jakob Toretto, en fortabt søn og lillebror til Vin Diesels helt Dominic, som tidligt afskar forbindelsen til sin bror. 

Familiedramaet handler om, hvor svært det kan være at tilgive et familiemedlem, der er skyld i et andet familiemedlems dødsfald. 

Jakobs ansigt er fyldt med raseri og så skarpt skåret, at det sagtens kunne have tilhørt busten af en tyrannisk romersk kejser. Han bliver bakket op af danske Thue Ersted Rasmussen, som spiller en rig søn af en ukendt statsleder. Sammen skal de ved brug af højteknologi overtage verdensherredømmet. 

Hvad de egentlig har tænkt sig at gøre, er dybest set underordnet. Det handler blot om at finde en grund til at udføre de vilde stunts. 

Heldigvis er det fedt at se bilerne drøne afsted. Men selv om Jakob får en faretruende præsentation, bliver hans potentiale som skurk ikke udnyttet fuldt ud, og i de klimatiske actionscener udebliver. 

Det samme gør Jason Statham og Dwayne Johnson, som har fået deres eget spin-off-film, Fast & Furious: Hobbs & Shaw fra 2019. 

De havde ellers pyntet i Fast & Furious 9, der bortset fra Vin Diesels Dominic ikke har mange spændende karakterer at byde på. Faktisk bliver mennesker i den grad overgået af biler, der flyver ud over klippeskrænter og sågar ud i rummet. 

For hver film bliver stuntene vildere og vildere. Så spørgsmålet er, om drengene kan finde på noget, der slår det vilde rumeventyr. De to næste film skal efter planen være en stor afslutning på serien, så lad os håbe, at de har et es i ærmet.

Trailer: Fast & Furious 9

Kommentarer

Titel:
Fast & Furious 9

Land:
USA

År:
2021

Instruktør:
Justin Lin

Manuskript:
Justin Lin, Daniel Casey, Alfredo Botello

Medvirkende:
Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, John Cena, Sung Kang, Thue Ersted Rasmussen

Spilletid:
145 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
24. juni

© Filmmagasinet Ekko