Tv-anmeldelse
12. juli 2016 | 12:04

The Fundamentals of Caring

Foto | Giles Nuttgens
I The Fundamentals of Caring spiller Paul Rudd og Craig Roberts et umage par, der drager ud på en lærerig rejse på tværs af USA.

Spillefilmen The Fundamentals of Caring – der har premiere på Netflix – charmerer med engagerende skuespil og en sympatisk fortælling.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

I The Fundamentals of Caring møder en falleret, men godhjertet forfatter en motorisk handicappet ung mand, og sammen begiver de sig ud på en lærerig rejse gennem USA.

Filmen er på alle måder en helt traditionel feel-good-indiefilm, der ikke overraskende blev vist på Sundance – en festival, der jo netop profilerer sig på de uafhængige, såkaldte indiefilm. 

Den kan undervejs virke for konstrueret, som om filmen død og pine vil være en skæv og underfundig komedie, men med engagerende og sympatisk skuespil fra de to bærende roller redder den sig hæderligt i land. 

The Fundamentals of Caring kan vel bedst oversættes med det lidt omstændelige ”grundprincipperne i omsorg og pleje”. Men titlen er egentlig rammende for en lille film om, hvordan mennesker får mest ud af livet, hvis de passer på hinanden.

Baseret på en roman af Jonathan Evisons får vi historien om den fraskilte, smådeprimerede og arbejdsløse forfatter Ben (Paul Rudd), der får arbejde som handicaphjælper for den unge Trevor (Craig Roberts), der lider af en sjælden muskelsygdom. 

Trevor gemmer sig bag en facade af galgenhumor og livstræthed og er svær at nå ind til. Men langsomt vokser tilliden mellem Ben og Trevor, der efterhånden får et personligt og venskabeligt forhold til hinanden.

For at slippe for sine egne problemer og for at vise Trevor andet end hans tv-stue lokker Ben ham med på en uges rejse gennem USA. Målet med rejsen er at opsøge Trevors far, som han længe ikke har haft kontakt til.

Det bliver en rejse, hvor både Ben og Trevor må åbne sig for hinanden og se deres egne problemer i øjnene. Undervejs møder de den unge og rastløse Dot (Selena Gomez) og den gravide Peaches (Megan Ferguson), der begge sætter Ben og Trevors liv i perspektiv.

Kernen i The Fundamentals of Caring er samspillet og forholdet mellem Ben og Trevor i skikkelse af henholdsvis Paul Rudd og Craig Roberts. 

Rudd, som mange nok kender som Phoebes kæreste Mike i Venner og fra Ant-Man, er overbevisende som den jævne mand, der med sine gode intentioner og charme er en engagerende og sympatisk hovedkarakter.

Waliske Craig Roberts har efterhånden et par solide præstationer på cv’et i blandt andet Submarine og 22 Jump Street. I The Fundamentals of Caring er han perfekt som den både ubehjælpsomme og gnavne teenager, der på bunden er følsom og dyb.

Pingpongen og kemien mellem Rudd og Roberts fungerer upåklageligt, og det redder på mange måder filmen fra at falde sammen. Store dele af filmen dvæler nemlig ved de to mænds forhold, hvor de skiftevis udfordrer og driller, men også hjælper og støtter hinanden.

Fortællingen i The Fundamentals of Caring er dog også noget skematisk og forudsigelig. For selvfølgelig knytter Ben og Trevor et venskab på trods af deres forskellige liv, og selvfølgelig bliver deres lange køretur en metafor for deres følelsesmæssige rejse, som det ofte er tilfældet i road movie-genren.

De to bipersoner Dot og Peaches, som Ben og Trevor møder undervejs, forbliver også lidt for konstruerede. Selena Gomez har som Dot eksempelvis altid en smart bemærkninger klar og opfører sig utroværdigt i forhold til sin karakters alder.

Men man bærer i sidste ende over med filmens svagheder, fordi den har så megen charme og menneskelighed.

Det er stadigt nyt, at Netflix tager film til sig uden om biografernes normale distribution. The Fundamentals of Caring havde næppe trukket mange mennesker i biografen, så derfor er det en god løsning, at den med det samme bliver tilgængelig for de mange Netflix-danskere.

Trailer: The Fundamentals of Caring

Kommentarer

Titel:
The Fundamentals of Caring

Land:
USA

År:
2016

Instruktør:
Rob Burnett

Manuskript:
Rob Burnett

Medvirkende:
Paul Rudd, Craig Roberts, Selena Gomez, Megan Ferguson 

Spilletid:
97 minutter

Premiere:
24. juni på Netflix

© Filmmagasinet Ekko