Serieanmeldelse
02. mar. 2021 | 08:27

Generation

Foto | Jennifer Rose Clasen
Karismatiske Chester (Justice Smith, midt) nægter at underlægge sig skolens kedelige dresscode og insisterer på sin spraglede påklædning. Her er han sammen med biseksuelle Nathan (Uly Schlesinger) og Riley (Chase Sui Wonders).

Lena Dunham-produceret serie om unges udforskning af seksualiteten er båret af humor, fyldt med karismatiske karakterer og et stærkt på bud det næste hit.

Af Patricia Smollerup

”Jeg spekulerer på, hvordan det må være at gå igennem livet uden en hjerne eller hjerte. Bare flyde med strømmen,” siger den unge Greta til vennen Chester, mens de efter at have røget sig skæve sidder og kigger på gopler i et akvarium. 

Men sådan er det ikke for de unge mennesker. De føler tusindvis af forskellige ting, og alle er de hyper forstørret. 

Lena Dunhams Girls (2012-2017) var banebrydende med sin skildring af (hvide) kvinder og deres kroppe som relaterbare og uperfekte. Nu har hun så kastet sig over at producere en serie, der sætter fokus på den helt unge generation, og de problemer, som de går rundt og tumler med. 

I HBO-serien Generation følger vi en gruppe high school-elever. De kæmper med de store teenagefølelser, samtidig med at de prøver at finde sig selv og deres plads i en verden fyldt med båse. 

Den stille, usikre Greta (Haley Sanchez) er hemmeligt forelsket i pigen Riley (Chase Sui Wonders) fra skolen. Naomi (Chloe East) udforsker sin begyndende seksualitet, mens storebroren Nathan (Uly Schlesinger) skjuler sin biseksualitet for familien. 

Deres mor har ikke den store forståelse for, hvad der egentlig foregår i de unges liv. ”Der var en tid, hvor folk bare var normale,” sukker hun. 

Det er dog særligt Justice Smith, der stjæler showet i rollen som Chester. Vi er som seere fuldstændigt draget af ham, når han trods flere advarsler om ”dresscode”-overtrædelser med en flabet attitude tropper op på skolen med crop top, perlehalskæder, forskelligt farvede negle og afbleget hår den ene dag – lilla den næste. 

”Hvis jeg skal gå i tøj fra The Gap, så skyder jeg min hjerne ud,” siger han dramatisk til skolevejlederen, hvorefter han straks næsten øjenrullende må forsikre om, at han selvfølgelig ikke er selvmordstruet. 

Chester er fyldt med karisma og har et stærkt samspil med skolevejlederen, der må lægge øre til den ene flabethed efter den anden. Dog vidner Chesters blik om, at der også er en smerte bag facaden, som vi får lyst til at dykke ned i. 

Generation stiller skarpt på unge med queer-identitet og er samtidig fyldt med varme og humor. Til skolens Gay-Straight-Alliance-program forsøger en lærer at være lidt for overdrevet forstående ved at spille Lady Gagas Born This Way, mens hun smilende og dansende med regnbueflag byder eleverne velkommen til mødet. 

Og den unge Arianna (Nathanaya Alexander) tror i en halvfuld tilstand til en fest, at hun kan tillade sig at komme med en masse diskriminerende udtalelser, fordi hendes forældre er homoseksuelle. 

Hvordan er det at søge efter sin identitet i en alder, hvor alt opleves voldsomt? 

De unge laver den ene dramatiske scene efter den anden. Da Nathan taler over sig og kommer til at fortælle sine forældre, at han er biseksuel, ser han intet andet valg end at hoppe ud fra den båd, som familien befinder sig på. 

HBO har allerede givet os serierne Euphoria og We Are Who We Are, og fire afsnit inde er Generation et stærkt bud på det næste skarpe seriehit.

Trailer: Generation

Kommentarer

Titel:
Generation

Sæson:
1

Land:
USA

År:
2021

Serieskaber:
Zelda Barnz, Daniel Barnz

Medvirkende:
Justice Smith, Haley Sanchez, Chloe East, Nathanya Alexander, Chase Sui Wonders, Uly Schlesinger

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
11. marts på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko