Serieanmeldelse
21. jan. 2018 | 08:56

High Maintenance – sæson 2

Foto | David M. Russell
Den eneste faste karakter, der kun kendes som The Guy (Ben Sinclair), ses af og til med bartenderen Beth (Yael Stone).

En katastrofe a la Trump sætter den empatiske potdealer på overarbejde i New York-serien, der byder på sjældne karakterer i selv et stadigt mere progressivt tv-landskab.

Af Nicki Bruun

High Maintenance nydes måske bedst med en joint i mundvigen.

Men selv hvis man aldrig har været til den form for røg, er der en masse godt at hente i serien om potdealeren The Guy, som med sin færden blandt folk og fæ i New York åbner for en verden af spændende mennesker.

Anden sæson byder på møder med sjældne karakterer i selv et stadigt mere progressivt tv-landskab. Her er et ældre ægtepar, hvor han er afroamerikaner og hun latina, og her er en ortodoks jøde, der bevæger sig uden for det kulturelle og religiøse fællesskab.

Men i første afsnit, der netop er kommet på HBO Nordic, er der anderledes store armbevægelser for den normalt så afslappede serie.

Da The Guy (Ben Sinclair) vågner op ved siden af on/off-kæresten Beth (Yael Stone), tjekker de efter lidt hyggesnak med tidstypisk naturlighed deres smartphones. Øjeblikkeligt går det op for dem begge, at noget frygteligt er sket. Vi får ikke at vide præcis hvad, men foranlediges til at tro, at der er tale om et terrorangreb.

”Jeg tror, at jeg tager tidligere på arbejde,” siger manden med tasken fuld af dulmende naturmedicin. Borgerne i New York har mere end nogensinde brug for noget, der kan lede tankerne et andet sted hen.

På sin tur ud i byen kommer The Guy forbi et hotelværelse, hvor en kvinde og to mænd har nydt en mobilfri dag fuld af sex. Hyggen bliver dog afbrudt af de voldsomme nyheder. Imens prøver en helt anden mand at holde motivationen til at tabe sig oppe, mens verden er af lave.

Efterhånden begynder man at mistænke, at den uspecificerede katastrofe er en kommentar til valget af Donald Trump som USA’s 45. præsident. Det er smagfuldt gjort, men tager også noget af opmærksomheden fra de menneskelige historier.

High Maintenance var blandt de første og største af efterhånden mange serielle værker, der er gået fra webserie til mere klassisk tv-serie. En anden er Comedy Centrals fremragende sitcom Broad City, hvor veninderne Abbi og Ilana vælter rundt i New York med langt større vildskab end den rolige gut med det viltre skæg.

Da HBO købte High Maintenance af skaberne og det tidligere ægtepar Ben Sinclair og Katja Blichfeld (der har danske aner), blev der tilført en god pose penge.

De blev allerede i første sæson brugt på at skrue op for det visuelle, som byder på smukke billeder af især hipster-hovedstaden Brooklyn, når The Guy dag og nat cykler frem og tilbage mellem sine kunder. Og så har serien et genkommende greb til sidst i hvert afsnit, hvor der under rulleteksterne er en indstilling i super-slowmotion med en af afsnittets farverige figurer.

Det er stadig elementært sjove situationer, som strækkes til det absurde. En kvinde tager et rensende bad – uden at grunden skal afsløres her – og en farverig kvinde gør hverdagen til en fest ude på gaden.

Til gengæld er den fortællemæssige opskrift stadig mere eller mindre den samme, som da webserien startede i 2012 med et lille og intenst indblik i vidt forskellige menneskers liv. Det bliver selvsagt en gentagelse, men at skønhed kan findes i monotonien, er en sandhed, som enhver, der har set en film af Jim Jarmusch, kan nikke genkendende til.

Og fordi der medvirker så mange fascinerende og skarpt tegnede skikkelser, er man aldrig i fare for at kede sig.

Det er ganske enkelt interessant at se en hasidisk jøde, som er brudt ud af det notorisk lukkede trossamfund. Han klipper fuldskægget af i oprør, men beholder slangekrøllerne – man kan tage jøden ud af traditionerne, men ikke traditionerne ud af jøden.

Han optræder i sæsonens fjerde afsnit, der også følger en natklub-entertainers bytur samt potdealerens møde med en ny ven. Alle er de underholdende i sig selv, men man kunne til tider godt ønske en mere klar tematisk sammenhæng.

Man behøver absolut ikke at indtage stoffer af nogen art for at se High Maintenance. Faktisk vil det empatiske univers kunne vække selv den mest hashomtågede fra døsen.

Trailer: High Maintenance – sæson 2

Kommentarer

Titel:
High Maintenance

Sæson:
2

Land:
USA

År:
2018

Serieskaber:
Ben Sinclair, Katja Blichfeld

Medvirkende:
Ben Sinclair, Yael Stone, Danielle Brooks, Luzer Twersky, Marcia DeBonis, Ray Anthony Thomas

Spilletid:
Ti afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Fem afsnit

Premiere:
20. januar på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko