Streaminganmeldelse
24. sep. 2018 | 22:29

Jane Fonda in Five Acts

Foto | Everett Collection
Jane Fonda har været en markant aktivist og stemme i samfundsdebatten. Her ses hun holde tale under en demonstration mod Vietnamkrigen i 1972.

HBO-dokumentar er en dragende og kompleks fortælling om skuespilleren Jane Fonda, der i et langt liv er blevet defineret af mænd, før hun endelig har fundet sig selv.

Af Patricia Smollerup

Man ved næsten ikke, hvor man skal starte. 

Oscar-vinder, filmstjernedatter, fredsaktivist, kvindeforbillede, landsforræder og gift med en milliardær er bare nogle af de mange mærkater, som gennem tiden er blevet knyttet til Jane Fonda. 

Skuespilleren fra den allerøverste hylde har haft et langt liv og en spændende karriere. Susan Lacy har med HBO-dokumentaren Jane Fonda in Five Acts formået at lave en film, der er lige så kompleks og fascinerende, som kvinden i centrum. 

For hvem er mennesket bag successen, modgangen, Oscar-statuetterne og aktivismen? Hvem er den ægte Jane Fonda? 

Det spørgsmål har Susan Lacy gennem det meste af sin tilværelse søgt svaret på. Via store mængder arkivmateriale samt interviews med Fonda og hendes nærmeste dykker filmen ned i Jane Fondas udvikling – fra barndommen og helt frem til i dag. 

Filmen er med et stærkt fortællegreb inddelt i fem akter, der er navngivet efter den person, som var central i den respektive fase af Fondas liv. Det er interessant, at Jane Fonda i størstedelen af sit liv er blevet defineret af mænd. 

Første akt kredser om Fondas barndom og hendes forhold til faren Henry Fonda – en stor mand i den amerikanske filmbranche. Et idyllisk, opstillet billede af familien på picnic sætter Jane Fonda i gang med historien om en barndom, der under overfladen var alt andet end idyllisk. Familien var dysfunktionel med en far, som svigtede, og en mor, som havde det psykisk svært og ender med at tage livet af sig selv. 

Barndommen satte dybe aftryk på Fonda langt op i livet. 

De næste akter fokuserer på hendes ægteskaber. Først med den franske instruktør Roger Vadim, som fostrer det feminine hos Jane Fonda. Senere aktivisten Tom Hayden, der åbner for en verden af politisk aktivisme, og sidst milliardæren Ted Turner, som Fonda finder sammen med, idet de kan spejle sig i hinanden. 

Særligt den gennemgående interviewdel med Jane Fonda, som i en alder af 80 ser tilbage på sit liv, fungerer godt. Hun sætter ord på, hvordan hun gennem alle årene har haft forskelligt udseende afhængigt af mændene i hendes liv. Fonda har undertrykt visse sider af sig selv og fremhævet andre for at føje mændene. 

”Jeg ville være en hel Jane,” udtrykker hun. 

Jane Fonda in Five Acts er en dragende fortælling om, hvordan det menneskelige sind består af mange forskellige facetter. 

Det er fascinerede at høre Jane Fonda på sine ældre dage reflektere over, hvordan hun også har kunnet bruge mændene i sin rejse for at komme frem til, hvem hun er. Alle de forskellige dele, som igennem tiden på skift er blevet dyrket og undertrykt, er det, hun i virkeligheden består af. 

Dokumentaren skaber en god vekselvirkning mellem Jane Fondas personlige historie og hendes valg af roller og film. 

Som den prostituerede kvinde i Klute skildrer hun ifølge instruktør Alan J. Pakula en kvinde, der ligesom hende selv har en kombination af stort mod og styrke, men som også har været vant til at blive kontrolleret og nu forsøger at ændre sit liv. I krigsdramaet Coming Home får Jane Fonda et politisk budskab igennem omkring Vietnamkrigen, som var en hjertesag for hende. 

Fonda er en eminent historiefortæller. Med levende og intense øjne fanger hun seeren og får skabt sin egen historie. 

Det betyder dog ikke, at denne historie er et rent glansbillede, men også en dokumentar, som er opmærksom på hendes fejl. Der er en steddatter, som føler sig en smule forladt, da Jane Fonda begiver sig videre i sit liv uden at se tilbage. Fonda har også selverkendelse til at se svigt og en dårlig opfostring af sin yngste datter. 

Portrættet føles derfor ægte, selv om det er en fortælling, som Jane Fonda et langt stykke hen ad vejen virker i fuld kontrol over.

Trailer: Jane Fonda in Five Acts

Kommentarer

Titel:
Jane Fonda in Five Acts

Land:
USA

År:
2018

Instruktør:
Susan Lacy

Medvirkende:
Jane Fonda, Tom Hayden, Ted Turner, Robert Redford, Lily Tomlin

Spilletid:
133 minutter

Premiere:
25. september på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko