Biografanmeldelse
15. maj 2019 | 20:03

John Wick 3: Parabellum

Foto | Niko Tavernise
John Wick (Keanu Reeves) får selskab af den nye allierede Sofia (Halle Berry), da han bliver jagtet jorden rundt af et fordækt lejemorder-syndikat.

Med endnu voldsommere kampscener og en fascinerende mytologi er tredje film i lejemorder-serien et mekka for enhver action-nørd.

Af David Madsen

Sent i John Wick 3: Parabellum bliver den evigt jagtede, semipensionerede lejemorder udfordret til dødelig sparring. De to modstandere spilles af Pencak Silat-kamp-eksperterne Yayan Ruhian og Cecep Arif Rahman, der er kendt fra de indonesiske The Raid-film.

Hvis det giver dig julelys i øjnene, så ved du allerede, at tredje omgang med John Wick lige er noget for dig.

Den overraskende serie begyndte ellers i det små med en fyrsteligt arrig Keanu Reeves som titelpersonen, der skød sig igennem hele den russiske mafia for at hævne en stjålen bil og sin døde hund, som var en gave fra hans afdøde kone.

John Wick: Chapter 2 introducerede en underverden med et lejemorder-syndikat, og da John Wick skød et højtrangerende medlem på et hotel for lejemordere – ja, virkelig – sendte syndikatet hele sit globale netværk efter ham.

John Wick 3: Parabellum starter, hvor toeren slap, med en såret John Wick på flugt gennem New Yorks lejemorderinficerede gader. Endnu engang er han på jagt at lægge sit gamle liv bag sig eller bare myrde samtlige personer, der måtte ønske ham død.

Meget handling er der ikke at få øje på. Filmserien har da også altid levet højt på adrenalinbrusende kampsekvenser, hvor John Wick snitter, skyder og slår sig igennem enhver modstander med elegance som en ballerina.

Keanu Reeves’ gamle stuntdouble fra The Matrix, Chad Stahelski, står igen bag kameraet, så den elskværdige skuespiller klarer selv størstedelen af actionen. Og han leverer den ene kreative måde at myrde på efter den anden, som var han skurk i en slasher-film. Ganske passende er hans tilnavn ”Baba Yaga” – bøh-manden.

Den millimeterpræcise action fra de forrige film er denne gang udskiftet med en mere desperat John Wick og dermed også mere hårdtslående, personlige action-scener. Inden for det første kvarter myrder han en seks meter høj kæmpe med en bog, han er ikke for fin til at slå efter skridtet og sender en lejemorder flyvende med et spark i hovedet fra en panisk hest.

Senere får han selskab af en tidligere kollega, Sofia (Halle Berry), som sender sine to jagthunde i nosserne på uheldige modstandere og fylder deres kranier med bly.

Der er en overlegenhed og selvsikkerhed i samtlige elementer af John Wick 3: Parabellum.

Mens John Wick fortsætter sit evindelige syndefald, begynder hans forskellige hjælpere gennem tiden at mærke konsekvenserne ved at have fodret hans blodtørst.

En dommer fra lejemorder-syndikatet sendes rundt til de forskellige personer for at straffe dem, og det giver lejlighed til glædelige gensyn med kongen af de hjemløse, en anden fordækt lejemordergruppe, spillet af Laurence Fishburne. Også lederne fra hotellet – Winston (Ian McShane) og Charon (Lance Reddick) – får masser af tid til at sparre med deres gamle kammerat.

Hele det absurde forløb, hvor lejemordere med gravalvorlig mine snakker om ældgamle traditioner og brudte regelsæt, burde falde igennem. Men selv om den bagvedliggende mytologi tages dybt alvorligt, har filmen altid et glimt i øjet og tungen solidt plantet i kinden.

John Wick bliver udfordret af syndikatets lakaj nummer ét, som stråler op i et smil og begejstret erklærer, hvor stor en fan han er. Og Sofia går grassat over, at hendes hund bliver skudt, hvilket John Wick straks har forståelse for. Han har trods alt selv stået i situationen.

John Wick 3: Parabellum fortsætter med andre ord seriens tradition med at være et mekka for enhver action-nørd.

Efter den skelsættende original og fantastiske toer er der ikke noget videre overraskende over det. Men i John Wicks mere og mere desperate kamp mod hundredvis af modstandere har serien på mirakuløs vis skabt et univers, der er værd at engagere sig i. Og en hovedperson, der står mellem action-ikoner som Sarah Connor, John Matrix og Neo.

Trailer: John Wick 3: Parabellum

Kommentarer

Titel:
John Wick 3: Parabellum

Originaltitel:
John Wick: Chapter 3 - Parabellum

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Chad Stahelski

Manuskript:
Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins, Marc Abrams

Medvirkende:
Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane

Spilletid:
130 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
16. maj

© Filmmagasinet Ekko