Biografanmeldelse
17. dec. 2014 | 15:02

Pingvinerne fra Madagascar

Foto | DreamWorks Animation
John Malkovich gør det, han gør bedst, når han lægger stemme til den onde blæksprutte og videnskabsmænd Dr. Brine: at brøle distingveret og med fuld komisk effekt.

Spion-pingvinerne fra Madagascar-serien får lov til at løse mysterier i deres egen film. Og med hjælp fra Malkovich, Cumberbatch og selveste Werner Herzog bliver det helt vildt morsomt.

Af Felix Rothstein

De startede som bifigurer. Så fik de deres egen tv-serie. Og nu er de stjernerne i deres helt egen biograffilm. Det var et åbent spørgsmål, om pingvinerne fra Dreamworks’ Madagascar-trilogi kunne holde til det store lærred efter sådan en omgang. Men det kan de – og faktisk har de aldrig været bedre.

I instruktørstolen sidder stadig Eric Darnell, der både skrev og instruerede Madagascar 1, 2 og 3. Men til forskel fra de korte og discountede tv-episoder har han og den nye medinstruktør Simon J. Smith formået at gøre Pingvinerne fra Madagascar til en sprudlende sjov omgang komik i højt tempo.

Skipper, Kowalski, Rico og Private (med engelske stemmer af Tom McGrath, Chris Miller, Conrad Vernon og Christopher Knights) har stadig høje tanker om sig selv, og som spioner udfører de med militærpræcision den ene hemmelige operation efter den anden.

Men efter et bindegalt kup mod Fort Knox (USA’s guldreserver var ikke målet, men derimod nogle helt særlige ostepops, der var taget af markedet) ender pingvin-kvartetten i kløerne på Dr. Octavius Brine (John Malkovich), en ond blæksprutte og videnskabsmand, der vil hævne sig på alle verdens zoo-pingviner af misundelse over deres overvældende popularitet og nuttethed.

Pingvinerne må stoppe Dr. Brine og redde verden. Det betyder kæmpe ubåde, laserstråler og filmens flotteste scene: en hæsblæsende gondoljagt gennem Venedigs kanaler.

Plottet er pjattet og lavet til lige akkurat at holde sammen på de mange gags og vittigheder. Men det betyder ikke så meget, for den store opfindsomhed og hovedløse begejstring er enormt charmerende. Filmen minder en del om dens hovedpersoner: tossegod og fjollet.

Den minder til gengæld ikke meget om andre Dreamworks-titler som Shrek eller Sådan træner du din drage. Den indskriver sig snarere i en tegnefilmtradition med Looney Tunes og Tom & Jerry.

Alt tages bogstaveligt på farceagtig facon med en overflod af gags og en selvbevidst gakkethed, der minder om Leslie Nielsen-parodiersom Spy Hard og Høj pistolføring (vælg selv mellem 1, og 33⅓). Manuskriptforfatterne Michael Colton, John Aboud og Brandon Sawyer har givet den fuld skrue.

Især ordspillene er helt hysteriske, som når John Malkovich slynger ordrer ud til sin hær af sprutter: ”Nicholas, cage them!” eller ”Drew and Barry, more power!” eller hvad med ”Hugh and Jack, man that gun!” Joke-maskinen kører som smurt hele filmen igennem, og man kan simpelthen ikke lade være med at grine.

Også Benedict Cumberbatch (Sherlock) er brillant i rollen som Agent Classified, en selvhøjtidelig slædehund og leder af den hemmelige North Wind-organisation.

Som om det ikke var nok med Benedict Cumberbatch og John Malkovich i storform, er filmens helt store scoop en ganske kort, men nærmest sensationel sekvens – nemlig selveste Werner Herzog i rollen som naturdokumentarist! I en suveræn, selvironisk parodi på hans egen Antarktis-film Encounters at the End of the World jagerhan den tragiske vinkel på de små nuttede pingviner. Det er slet ikke til at stå for.

I det hele taget er de engelske stemmepræstationerne i absolut topklasse. Og mange af de skarpe jokes og ordspil er så godt som umulige at oversætte morsomt – godt at filmen også kommer med engelsk tale i de danske biografer.

Et eller andet sted gemmer der sig en morale om sammenhold og ikke at skue hunden på hårene. Men filmens lektie er holdt på et absolut minimum. Og heldigvis for det. Det betyder nemlig, at Pingvinerne fra Madagascar kan nøjes medat være helt vildt sjov.

Trailer: Pingvinerne fra Madagascar

Kommentarer

Titel:
Pingvinerne fra Madagascar

Original titel:
Pinguins of Madagascar

Land:

USA

År:
2014

Instruktør:
Eric Darnell, Simon J. Smith

Manuskript:

John Aboud, Michael Colton, Brandon Sawyer

Engelske stemmer:
Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights, Conrad Vernon, John Malkovich, Benedict Cumberbatch, Ken Jeong, Werner Herzog

Danske stemmer:
Henrik Prip, Lasse Lunderskov, Allan Olsen, Niels Olsen, Mads M. Nielsen

Spilletid:

92 min.

Aldersgrænse:

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
18. december 2014

© Filmmagasinet Ekko