Serieanmeldelse
01. aug. 2016 | 12:03

Skam – sæson 1 og 2

Foto | NRK
Efter et opkald til ”Pilsmannen” er pigegruppen i Skam bevæbnet med nok alkohol og sminke til at tage til fest hos 3.g-drengegruppen ”The Penetrators”.

Norsk netserie giver et frisk indblik i ungdomskulturen i Oslo og fortæller både rørende og realistiske historier.

Af Jens Steinicke Kjær

At have ægløsning er bestemt ikke det samme som at blive gravid, og alle med respekt for sig selv har prøvet at drikke så meget, at de har fået et blackout. Eller hvad?

Pigegruppen i den norske dramaserie Skam konfronteres gennem seriens to sæsoner med en strid strøm af sådanne problematiske emner, som de fleste teenagere, eller folk som har været teenagere, kan nikke genkendende til.

Seriens omdrejningspunkt er hovedkaraktererne, der hver har deres egen Facebook- og Instagram-profil.

I første sæson hopper vi direkte ind i hverdagen for gymnasiepigen Eva (Lisa Teige). Hun har netop fået en ny kæreste Jonas (Marlon Langeland). Eva er samtidig blevet afskåret fra sin gamle gruppe af veninder, fordi Jonas har været kæreste med hendes tidligere og nu sure veninde Ingrid.

Ensomheden trygger, og Jonas opfordrer Eva til at få nogle nye venner. Ved et lykketræf bliver hun optaget i en lille gruppe af piger, som vil planlægge årets rustur.

Gruppen er en broget flok bestående af skolens mindre populære piger. Den tæller skolens nye pige Noora, den tykke og fjollede Chris, den hårde muslim Sana og den naive Vilde med OCD-symptomer.

Pigerne knytter hurtigt stærke bånd til hinanden, og vi følger dem gennem ild, vand, kærestesorger, præventionsproblemer, og pinlige drukture.

Det hele er set før, men serien lægger til gengæld ikke skjul på, at den er inspireret af amerikanske ungdomsserier som Girls, og Eva siger endda i et afsnit, hvor Noora har været på hemmelig date med skolens hotteste 3.g’er, at de befinder sig i en billig version af Gossip Girl.

Den største forskel fra andre ungdomsserier, som eksempelvis Gossip Girl, er, at vi kun følger teenagerne. I seriens univers er flere af personerne nærmest blevet forladt af deres forældre.

Evas mor er kun hjemme hver anden uge, og skolens populæreste fyr William, der fremstår som en blanding af Robert Pattingson i Twilight og Ryan Gosling i Crazy, Stupid, Love, bor alene i sin fars luksuslejlighed.

Serien zoomer bogstavelig talt ind på deres verden, så vi mærker, at de står helt alene med deres problemer. Emner som utroskab og uventede graviditeter fremstår som katastrofer, der kan få hele verden til at ramle sammen, når man er teenager.

I begyndelsen af anden sæson følger vi skolens nye pige Noora i stedet for Eva. Og vi kommer så tæt på hendes privatliv, at skolens-nye-og-pæne-pige-klichéen falder helt ned om anklerne på hende og frem træder et ægte menneske.

Derimod trækker pauseklovnen Chris og den hårdhudede muslim Sansa aldrig ud af deres klichéklæder. Men hvis de også bliver hovedpersoner i deres egne sæsoner, kan serien i sandhed udvikle sig til at blive noget ganske særligt (sæson 3 kommer til at handle om den homoseksuelle Isak).

Særlig er serien dog allerede, fordi den forstår at arbejde med genkendelige karakterer og bruge dem til at fortælle realistiske, sjove og rørende historier med et twist.

Soundtracket er fremragende og fremtryller den kåde teenagestemning med nye og gamle popklassikere.

I en uforglemmelig scene brækker Vilde sig i slowmotion ud over Sana til den norske version af salmen Dejlig er jorden.

Intense situationer skildres ofte med brug af slowmotion og et velanbragt musiknummer, og når det fungerer bedst, ligner det noget, filminstruktøren Xavier Dolan kunne have fundet på.

Skam er letspiselig og passer perfekt til binge-watching. Men af og til hopper den op på et kunstnerisk niveau, der ligger langt over andre ungdomsklassikere som Orange County og Dawson’s Creek. Når serien sammenklipper et pars opgør med deres efterfølgende hede samleje, spiller serien med nogle kreative muskler, som andre ungdomsserier ikke har.

Trailer: Skam

Kommentarer

Titel:
Skam

Land:
Norge

År:
2015

Serieskaber:
Julie Andem

Medvirkende:
Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Ina Svenningdal

Spilletid:
Tolv afsnit i sæson 2 og elleve afsnit i sæson 2. Afsnit af 10-40 minutter

Anmeldelse:
23 afsnit

Premiere:
Kan ses på NRK’s hjemmeside

© Filmmagasinet Ekko