Biografanmeldelse
13. okt. 2022 | 11:26

Skolen med magiske dyr

Foto | Wolfgang Aichholzer
En talende ræv hjælper pigen Ida på et eventyr, hvor de skal finde ud af, hvem der stjæler ting på skolen.

Fantasifuld familiefilm udforsker et venskab mellem mennesker og talende dyr i et spændende eventyr.

Af Astrid Maan Thomsen

Talende dyr har altid været en succes på det store lærred – fra Kiplings Junglebogen til Eddie Murphys mere voksne bud i Dr. Dolittle.

Mennesker har altid haft en drøm om at kunne kommunikere med verdens dyr af den ene eller anden årsag.

Skolen med magiske dyr holder sig i børnehøjde. Baseret på bestsellerne af den tyske forfatter Margit Auer er filmen instrueret af Gregor Schnitzler, en erfaren tysk instruktør med en stærk kunstnerisk familiebaggrund.

Ida Kronborg er flyttet og oplever, hvad det vil sige at være den nye pige i skolen. Hun er oppe imod den ledende pigegruppe, som holder hende udenfor. Til gengæld bliver hun venner med en anden outsider, Benja.

En dag introducerer hendes lærer børnene for Mortimer Morrison. Han rejser verden rundt og finder magiske dyr, der skal blive et udvalgt barns bedste ven.

Ida og Benja bliver de første i klassen, der får et dyr hver som deres magiske ledsager.

Midt i glæden over hver deres nye dyreven, den ældgamle og kloge skildpadde Henrietta og den snedige ræv Rabbat, begynder genstande pludselig at forsvinde fra skolen.

Nu er det op til Ida og Benja og deres magiske dyrevenner at opklare sagen om den hemmelige skoletyv.

Gregor Schnitzlers filmatisering er en vild, skør og underholdende familiefilm, som holder sig til bøgernes målgruppe, nemlig unge skoleelever.

Historien fortælles i et behageligt tempo i en perfekt balance mellem spænding og fordybelse. Det unge publikum kan også lære noget om, hvad det vil sige at føle sig som en outsider, og hvor vigtigt venskaber er.

Undervejs går der nærmest Fight Club i det hele, da de unge ikke må tale om deres dyr med andre mennesker.

Filmen er dubbet med danske stemmer, som leverer en udmærket præstation i en til tider stiv og halvmorsom dialog. Da bøgerne er utrolig populære i hjemlandet Tyskland, virker det ikke til, at instruktøren og filmholdet har fået overført samme magi til den første af en kommende filmserie.

Skolen med magiske dyr trækker på en inspiration fra Harry Potter og Fantastiske skabninger og hvor de findes-universerne – især i filmens soundtrack. Men man skal ikke forvente magi i samme grad.

Jo, når den snedige ræv breakdancer som ingen anden, er det ren magi. Man kan dog samtidig mærke, at instruktøren spiller sikkert og ikke har villet skuffe de over syv millioner fans af bøgerne.

Det er især, når vi er på skoleområdet, at magien virkelig kan mærkes. Dagligdagen i familien behandles mere overfladisk, og humoren fra bøgerne er ikke altid lige nem at overføre til lærredet.

Sammenspillet mellem live-action og animation er til gengæld yderst elegant, og de visuelle effekter holder niveauet, selv når humoren og dialogen ikke gør.

Det er umuligt ikke at komme til at knuselske filmen. Skolen med magiske dyr er en kærkommen efterårsfilm for de mindste og voksne, som trænger til et skud tilforladelig magi midt i den grå hverdag. Og så er den en grund til at dykke ned i bøgernes verden.

Trailer: Skolen med magiske dyr

Kommentarer

Titel:
Skolen med magiske dyr

Originaltitel:
Die Schule der magischen Tiere

Land:
Tyskland, Østrig

År:
2021

Instruktør:
Gregor Schnitzler

Manuskript:
Viola Schmidt, John Chambers

Medvirkende:
Anna Frederikke Heerulf Christiansen, Elias Meyer Jakobsen, Noor Nørgaard Albana, Julie Steincke, Joen Højerslev, Allan Hyde (danske stemmer)

Spilletid:
93 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
13. oktober

© Filmmagasinet Ekko