Biografanmeldelse
05. dec. 2022 | 13:28

Terrifier 2

Foto | Ryan James
Den frygtindgydende og blodtørstige Art the Clown (David Howard Thornton) udser sig på Halloween en uskyldig familie som sine næste ofre.

Dræberklovnen Art the Clown huserer i en af de mest grusomme, blodige, horrible og ækle gyserfilm i historien.

Af Astrid Maan Thomsen

Når gysermesteren over dem alle, Stephen King, hylder din film med ordene ”Grossin’ you out old-school”, er det en cadeau, gyserfans over hele verden vil lægge mærke til.

Stephen King gjorde med It for klovne, hvad Steven Spielberg tidligere havde gjort for hajer. Og Damien Leone er en værdig arvtager til at fortsætte med at skræmme livet af os med Art the Clown.

Figuren – introduceret i 2016 – er en mimende, ustoppelig Halloween-klovn, der altid bærer på en sort affaldssæk fyldt med torturinstrumenter. Hvis man tiltrækker sig klovnens opmærksomhed, kan man være sikker på, at den vil være blodig.

Den første film har langsomt, men sikkert vokset sig til kultstatus på de sociale medier. Det skyldes uden tvivl volden, som er lige på og hårdt.

I efterfølgeren er Art blevet bragt tilbage på sporet og udser sig på Halloween-aftenen en lille familie bestående af teenagepigen Sienna, hendes mor og lillebror Jonathan.

Siennas far er død og har efterladt sig mystiske spor, som synes at bevise, at Sienna er den eneste, som kan stoppe Art i hans terror mod den fiktive by Miles County.

Art the Clown får i en mareridtsdrøm øje på Sienna, og i selskab med en grufuldt udseendet, lille pige trækker han et blodigt spor efter sig i jagten på Sienna.

Skuespilleren Lauren LaVera finder som Sienna virkelig ind til sin indre scream queen. Især opstigningen fra hendes mareridtshelvede i slutningen af filmen er gysende mesterligt skabt.

Volden er så markant i den første film, at Terrifier 2 nærmest sælger sig selv. Der har været historier om, at publikum i USA er besvimet og har brækket sig under filmen.

Særligt én scene er allerede nu berygtet. I soveværelset bliver en af personerne skalperet, flået, og får brækket og afrevet lemmerne. Når man tror, at det er slut med pigens lidelser, tager man grueligt fejl.

Damien Leone balancerer mellem moderne gys og gamle gyserfilm fra især 80’erne. Ud over en stærk, kvindelig helt har han skabt en klovn, der vil få Stephen Kings Pennywise til at ryste i bukserne.

Den morderiske splatterklovn blev spillet af Mike Giannelli i Damien Leones to kortfilm fra 2008 og 2013.

Men David Howard Thornton, som har været mimer, sætter trumf på med sin udstråling og mimik. Hans skurk fortjener en plads blandt de helt store dræbere på film.

Art the Clown er en fascinerende skikkelse iklædt et ikonisk kostume. Han smiler og danser og ler uden en lyd. Og han gør alt det, mens han er i gang med at dræbe et menneske.

Terrifier 2 bruger ikke jump scares i samme grad som andre af tidens gyserfilm. Der er kun to af slagsen i løbet af den over to timer lange film, og de involverer en taske sat hårdt på en disk og en flok løbende børn.

Ellers ved man nøjagtigt, hvad der kommer til at ske, når Art the Clown begynder sit show.

Men David Howard Thornton tilfører klovnen endnu mere personlighed. I etteren virker han nærmest udødelig, når han forfølger et offer i mørket. I efterfølgeren ser han helt menneskelig ud, når han leende deler slik ud til børn fra en skål, som er lavet af et menneskehoved.

Og hans nye ledsager er en perfekt kontrast. For der er intet menneskeligt over The Little Pale Girl (Amelie McLain), som er det mest uhyggelige i filmen.

Desværre er filmen for lang, og en del af de sidste scener, hvor Sienna leder efter sin bror, føles som unødvendigt fyld, mens Art tager sig af hendes venner.

Art the Clown er noget af det mest grusomme, blodige, horrible og ækle, man har set på film. Selv om det gør ondt i øjnene og sjælen, vil du ikke kunne fjerne blikket fra lærredet.

Trailer: Terrifier 2

Kommentarer

Titel:
Terrifier 2

Land:
USA

År:
2022

Instruktør:
Damien Leone

Manuskript:
Damien Leone

Medvirkende:
Lauren LaVera, Elliott Fullam, Sarah Voigt, Kailey Hyman, Casey Hartnett, David Howard Thornton

Spilletid:
138 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
8. december

© Filmmagasinet Ekko