blu-ray-anmeldelse
10. aug. 2014 | 01:50

Twin Peaks – The Entire Mystery

Foto | Lynch/Frost Productions
Agent Cooper (Kyle MacLachlan), der kommer til Twin Peaks for at hjælpe med opklaringen af mordet på Laura Palmer, er blevet en af tv-historiens mest ikoniske karakterer.

En af årets vigtigste blu-ray-udgivelser byder på David Lynch’ surrealistiske tv-serie og prequel-spillefilmen Twin Peaks: Fire Walk With Me, der i dag står som et afgørende værk i hans karriere.

Af Flemming Kaspersen

I 2013 opstod der en mindre internetstorm, da det rygtedes, at David Lynch og Mark Frost var klar til at starte optagelser til en fortsættelse af deres legendariske tv-serie Twin Peaks.

Det hele blev desværre hurtigt dementeret. Men til gengæld får vi nu med bokssættet Twin Peaks – The Entire Mystery mulighed for at se eller gense serien på blu-ray i funklende billedopløsning og spækket med ekstra materiale.

Sammenlignet med det forrige Twin Peaks-bokssæt, The Definitive Gold Box Edition (2007), er det især inkluderingen af prequel-filmen Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) samt 90 minutters ikke tidligere udgivne fraklip fra filmen, der påkalder sig interesse.

Twin Peaks løb over to sæsoner i årene 1990-92, og serien bør være pligtstof for enhver med blot den mindste interesse i amerikansk tv og/eller instruktøren David Lynch. Selv i dag, hvor amerikansk tv rider på en tilsyneladende ustoppelig bølge af kreativitet og kunstnerisk overskud, er Twin Peaks stadig en helt usædvanlig oplevelse.

Mark Frost skabte en af de første moderne politiserier med den realistiske og stildannende Hill Street Blues (1981-87), og David Lynch havde med Blue Velvet (1986) slået sit navn fast som en af 1980’ernes mest originale amerikanske arthouse-instruktører. Deres samarbejde på Twin Peaks er et formidabelt møde mellem tv-formatets stramme rammer og Lynch’ vildt flyvende idiosynkrasier.

De otte afsnit, der udgør første sæson, er klart de bedste. I sæson to lider serien under, at både Lynch og Frost dengang var optaget af andre projekter. Seertallene dykkede voldsomt, og serien endte da også med at blive stoppet. Men da den var på sit højdepunkt, var Twin Peaks et kulturelt fænomen, som helt unikt byggede bro mellem popkultur-hipstere, arthousefans og det brede tv-publikum.

Plottet – om jagten på gerningsmanden til mordet på teenageren Laura Palmer i lillebyen Twin Peaks – er lige fra første afsnit underordnet alle mulige andre ting: stemningsfuld miljøskildring, et aparte og excentrisk persongalleri, Angelo Badalamentis jazzede musik (som er en uadskillelig del af serien og måske det mest originale tv-score nogensinde) og et konstant fluktuerende mix af bred komik, gribende drama, ironisk-corny romantik og surrealistisk horror.

Twin Peaks er selvfølgelig tidstypisk, som en tv-serie i det gamle 4:3-format nødvendigvis må være det. Men det mest slående ved gensynet er, hvor tidløs den samtidig føles. Det skyldes navnlig David Lynch, hvis personlighed gennemsyrer serien.

Mel Brooks kaldte ham ”James Stewart fra Mars”, og dét navn lever han til fulde op til her. Han har den ene fod solidt plantet i stiliseret, nostalgisk, 1950’er-agtig americana og den anden i et Lovecraft-inspireret univers af kosmisk ondskab.

Hvis man vil sætte Twin Peaks i sammenhæng med David Lynch’ øvrige produktion, er dette nye bokssæt uomgængeligt. Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) fik en meget ublid modtagelse, men står nu som en afgørende film i Lynch’ karriere.

Filmen er et mørkt spejlbillede af serien – settingen og en stor del af persongalleriet er de samme, men tonen er kompromisløst ond og mærkelig, fuldstændigt blottet for seriens humor. Set i dag ligner den et brohoved mellem Lynch’ mere lineære arthousefilm (Blue Velvet og Vilde hjerter (1990)) og senere film som Lost Highway (1997) og Mulholland Dr. (2001), hvis vildskab, nihilisme og tilsidesættelse af gængs Hollywood-dramaturgi Fire Walk With Me deler.

De 90 minutters restaurerede fraklip giver et fascinerende indblik i, hvordan Lynch’ oprindeligt tænkte version af filmen – med en spilletid på nær ved fem timer – kunne have set ud.

Dette er en af årets væsentligste blu-ray-udgivelser. Nu kan man bare ønske, at David Lynch dog ville bruge mindre tid på sin transcendentale meditation og mere på at lave film.

Trailer: Twin Peaks – The Entire Mystery

Kommentarer

Titel:
Twin Peaks – The Entire Mystery

Land:
USA

År:
2014

Hovedinstruktør:
David Lynch

Hovedforfattere:
David Lynch, Mark Frost

Medvirkende:
Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Ray Wise, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Jack Nance, Everett McGill

Spilletid:
45 minutter pr. afsnit

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Udgivelse:
Blu-ray region 2, Paramount

Ekstramateriale:
Twin Peaks – Fire Walk With Me (inklusive 90 minutter fraklip), bag kameraet, interviews og meget mere!

© Filmmagasinet Ekko