Biografanmeldelse
19. maj 2021 | 18:31

The Unholy

Foto | Craig Wrobleski
Det gode og det onde kæmper med overnaturlige kræfter blandt mennesker i gyseren The Unholy.

Hårrejsende dårlige CGI-dæmoner gør gyser om kampen mellem godt og ondt til en skuffende omgang.

Af Astrid Maan Thomsen

The Unholy kunne have været en interessant, moderne gyser. Med fokus på aktuelle temaer som fake news og falske profeter er det uhyggelige udgangspunkt på plads.

Men bag de vanlige jump scares er der desværre ikke meget at gyse over.

Altid indtagende og karismatiske Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead) indtager hovedrollen som den miskrediterede journalist Gerry Fenn, der for ti år siden blev opdaget i at have opdigtet en række artikler.

Nu arbejder han for et knap så respekteret medie og kommer under en rutineopgave til at starte en række mystiske begivenheder, som sætter den hørehæmmede Alice (Cricket Brown) i centrum for hele verdens bevågenhed.

Det lader til, at den hellige Jomfru Maria har taget plads i den unge pige og bruger hende til udbredelse af kristendommen.

Men langsomt begynder mere mørke og uhyggelige ting at ske i kølvandet på miraklerne. Gerry Fenn kommer på sporet af en ond og dyster fortid, som har forbindelse til Alice. Snart går det op for ham, at det snarere er dæmoniske end guddommelige kræfter, som er på spil.

The Unholy er baseret på James Herberts religiøse horror-novelle Shrine fra 1983, og et navnkundigt makkerpar står bag filmatiseringen.

Instruktør Evan Spiliotopoulos er mest kendt for sit forfatterarbejde på store film som The Huntsman: Winter’s War og live action-udgaven af Skønheden og udyret med Emma Watson.

The Unholy er hans instruktørdebut, og det kan mærkes.

Filmens rå og kontante stil savner finesse, så der aldrig for alvor bliver opbygget en uhyggelig grundstemning, hvor man kommer ud på kanten af sædet. Ærgerligt nok, for der er ellers fine takter i den gamle historie om det gode over for det onde.

Endnu mere skuffende er det, fordi Sam Raimi har sit navn tilknyttet filmen som producer. Han er kendt for sansen for anderledes og åndedragsstoppende horror-uhygge i film som Evil Dead, The Gift og Don’t Breathe.

The Unholy starter ud med en stærk åbningsscene fyldt med skrig og okkulte referencer. Men hurtigt mister man fornemmelsen af gru og gådefuldhed.

Det skyldes ikke mindst noget af det mest forfærdelige CGI-arbejde i nyere tid.

Dæmonen fra helvedes flammer ligner mest en skaldet fugleunge med lange, lysende fingre – a la det elskelige rumvæsen ET. Det gør det svært at tage uhyggen alvorligt, og det grå regnvejr er ikke nok til at skabe stemning.

Et af de få højdepunkter er skuespilleren Cary Elwes, som er kendt for roller i utallige gyserfilm og kultklassikeren Prinsessen og de skøre riddere.

Med sin blotte fremtoning formår han at puste liv i biskoppen Gyles, mens filmens andre personer ikke gør meget væsen af sig.

Det mest positive at sige om The Unholy er, at den giver gyserfans blod på tanden til at blive skræmt i biografen igen.

Trailer: The Unholy

Kommentarer

Titel:
The Unholy

Land:
USA

År:
2021

Instruktør:
Evan Spiliotopoulos

Manuskript:
Evan Spiliotopoulos

Medvirkende:
Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler, Katie Aselton

Spilletid:
99 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
20. maj

© Filmmagasinet Ekko