Cph:Dox 2018
21. mar. 2018 | 13:45

A Woman Captured

Foto | Éclipse Film
Marish træller væk i sit fangenskab, mens hun drømmer om at blive genforenet med sin datter i den ungarske dokumentar A Woman Captured.

Slaveriet lever videre i en ungarsk tidslomme, som dokumentar lader os opleve på nærmeste og mest foruroligende hold.

Af Frida Marquard

Slaveriet er for længst blevet afskaffet, men eksisterer stadig i vid udstrækning rundt om i verden.

En af de ramte er ungarske Marish. Hun har i de sidste ti år levet som husslave for enken Eta og hendes familie.

Marish gør rent for dem, laver deres mad, passer deres dyr og står på stikker for at dække deres mindste behov. Om aftenen har hun natarbejde som rengøringsdame på en lokal fabrik, men hendes løn falder ubeskåret i Etas lomme. Selv får hun ikke en krone af sine surt optjente penge.

Om natten sover hun på en sofa i stuen, og hun må spise resterne fra de riges bord – bogstaveligt talt.

Marish er 52, men med sit rynkede ansigt og sine manglende tænder ligner hun en gammelkone på 80. Tænderne har hun mistet, da Eta slog hende.

Den ungarske instruktør Bernadett Tuza-Ritter har i to år fulgt Marish. For 300 euro om måneden har Eta indvilliget i at lade hende filme Marish på hendes daglige gøremål.

Efterhånden vokser forholdet mellem Marish og Bernadett, og Marish begynder langsomt at åbne sig for hende. Hun fortæller om sin attenårige datter, som Eta kun sjældent tillader hende at se, og som hun drømmer om en dag at blive genforenet med.

Marish’ øjne lyset ligefrem op, da Bernadett giver hende lov til at rejse sig under en optagelse med en besked om, at ”hun jo kan gøre, som hun vil”. Det er tydeligt, at den type frihed er en sjældenhed i Marish’ verden.

Igennem deres venskab får Bernadett overbevist Marish om at flygte, og en tidlig morgen stikker Marish af med et mål om at starte et nyt liv sammen med sin datter.

A Woman Captured er en rørende, personlig og til tider klaustrofobisk skildring, der sætter et ansigt på det moderne slaveris konsekvenser.

Desværre lader filmen også mange påtrængende spørgsmål stå ubesvarede hen. Hvordan er Marish blevet Etas ejendom? Hvorfor vil politiet ikke gribe ind? Hvad vil der ske, hvis Eta gennemskuer hendes flugtforsøg?

Der bliver nævnt vage hentydninger til en gæld og en kontrakt, som Marish har underskrevet. Men vi får ikke nogen egentlig forklaring på, hvorfor politiet vælger at vende det blinde øje til Marish’ situation, og hvad der holder hende fanget i den?

Det er frustrerende og tager noget af spændingen af Marish’ flugtforsøg, for hvad er der egentlig på spil?

Fascinerende er det imidlertid at høre Eta forklare sine moralske skrupler eller mangel på samme.

Etas forklaring har en skræmmende lighed med den type, man kender fra tidligere tiders aristokrater og slaveejere: At hun behandler Marish som sin egen familie, og at hun giver hende tryghed og frigør hende fra samfundets kontrol.

Fint nok, men så slår hun også lige Marish, hvis hun ikke synes, at slavinden har udført en opgave ordentligt.

Desværre bliver Marish’ historie aldrig placeret i en større kontekst med moderne slaveri som et problem i Ungarn anno 2018. Det er ellers et interessant aspekt. Er filmen mere end blot en beretning om ét menneskes bestialske behandling af et andet?

Det er tydeligt at filmskaberen ikke har haft tilladelse til at filme Eta og hendes familie, og flere scener er skudt i akavet afklippede nærbilleder, hvor det kan være svært at orientere sig i, hvem der taler med hvem.

Men på trods af spørgsmål og mangel på kontekst er A Woman Captured et bevægende autentisk indblik i en problematik, som de fleste næppe vidste eksisterede. Og man kan ikke lade være med at tage hatten af for slavindens optimisme og gåpåmod.

Trailer: A Woman Captured

Kommentarer

Titel:
A Woman Captured

Land:
Ungarn

År:
2017

Instruktør:
Bernadett Tuza-Ritter

Manuskript:
Bernadett Tuza-Ritter

Medvirkende:
Edith, Eta

Spilletid:
89 minutter

Premiere:
19. marts på Cph:Dox

© Filmmagasinet Ekko