Nyhed
02. juli 2017 | 09:14

Hollywood-stjerne sagsøger Feud

Foto | FX
Catherine Zeta-Jones spiller i Feud skuespilleren Olivia de Havilland, som dog ikke kan genkende sig selv og mener, at fremstillingen er løgnagtig og ærekrænkende.

Den 101-årige skuespiller Olivia de Havilland hiver tv-stationen FX og produktionsselskab i retten for at misbruge hendes navn i tv-serien Feud.

Af Brian Petersen

Der er en lang en tradition for, at filmskabere kan slippe af sted med lidt af hvert i fortolkningen af historiske personer og begivenheder. Især hvis personlighederne i forvejen er farverige.

Herhjemme har film som Dirch og Spies & Glistrup gjort det til en accepteret praksis, at der bliver taget endog meget let på virkeligheden.

Det hører til sjældenhederne, at en skildret person selv tager til genmæle. Men det har skuespilleren Olivia de Havilland, som netop er fyldt 101 år, nu valgt at gøre.

Hun har stævnet tv-stationen FX og instruktøren Ryan Murphys produktionsselskab i Los Angeles.

Anledningen er den måde, de Havilland er portrætteret på i antologiserien Feud: Bette and Joan, hvor hun bliver spillet af Catherine Zeta-Jones. De Havilland mener ifølge sagsanlægget, at der er tale om en løgnagtig og ærekrænkende fremstilling, som skader hendes gode renomme.

Opdigtede udsagn
Olivia de Havilland var et stort navn i Hollywoods guldalder. Hun medvirker således i klassikere som Borte med Blæsten og The Adventures of Robin Hood og var aktiv indtil 1988. Hun blev for nylig slået til ridder af Dronning Elizabeth, men har ellers levet en tilbagetrukket tilværelse i Paris. 

Indtil hun altså forleden stævnede FX og instruktøren Ryan Murphy, der er mest kendt for tv-serien Glee.

Feud omhandler en angivelig fejde mellem skuespillerne Bette Davis og Joan Crawford, spillet af Susan Sarandon og Jessica Lange. De Havilland optræder både som en del af hovedhandlingen og i en slags rammehandling, der skal forestille interview-optagelser fra 1978.

Her ser Zeta-Jones’ de Havilland tilbage på begivenhederne og udtaler sig som en af flere autentiske personer om Davis og Crawford – et greb, der forlener dramatiseringen med en form for troværdighed. Den fiktive De Havilland siger blandt andet: ”Der var aldrig en fejde som deres. I næsten et halvt århundrede hadede de hinanden, og vi elskede dem for det.”

”Olivia De Havilland har aldrig givet sådan et interview og er aldrig kommet med disse udsagn om Davis og Crawford eller om deres forhold,” siger Olivia de Havillands advokater.

Aldrig bagtalt kolleger
I sagsanlægget kaldes Feud en ”pseudo-dokumentarisk serie”, der løgnagtigt og ærekrænkende misbruger Olivia de Havillands persona og skader hendes renomme.

Advokaterne slår på, at Olivia de Havilland aldrig har nedladt sig til at sælge sladder, til bagtalelse af kolleger i professionelle sammenhænge eller til anden ”uvenlig, dårlig opførsel”.

De mener også, at serien krænker privatlivets fred, når Zeta-Jones’ de Havilland omtaler sin søster Joan Fontaine som ”en bitch”. Det gør hun både i rammeinterviewet og i en scene, hvor hun afslår Crawfords rolle i Hush … Hush, Sweet Charlotte med den begrundelse, at hun ikke spiller ”kællingeroller”. I stedet henviser hun instruktøren til sin søster.

Olivia De Havilland nedlægger påstand om forbud mod fortsat udnyttelse af Feud, der er programsat til visning på BBC senere på året. Hun vil også have erstatning for tort og svie.

Om hun får medhold er tvivlsomt, men i givet fald vil det ikke være første gang, at hun vinder i retten. I 1944 fik hun en lov opkaldt efter sig, da hun vandt en sag om kontraktret over Warner Bros.

Hverken FX eller Ryan Murphy Productions har reageret på sagsanlægget.

Trailer: Feud

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko