Nyhed
22. sep. 2015 | 10:47

Aalbæk vil være direktør for det hele

Foto | Zentropa
Peter Aalbæk Jensen antydede allerede 6. juni i en videohilsen, at han ville ansøge stillingen som direktør for Filminstituttet, og i dag har han offentliggjort sin ansøgning.

Det Danske Filminstitut skal halveres og de regionale filmfonde styrkes, hvis det står til Zentropa-bossen, der har søgt den magtfulde stilling som øverste chef for Filminstituttet.

Af Claus Christensen

Stillingen som direktøren for det hele – også kendt som administrerende direktør på Det Danske Filminstitut – blev forleden opslået.

Den nuværende direktør, Henrik Bo Nielsen, vil ikke afsløre, om han søger sin egen stilling, som vi kunne berette forleden. Men det vil hans fjende nummer et til gengæld hellere end gerne.

”Min ansøgning vil utvivlsomt med min historik i mente betragtes som en skæmt og en provokation. Dette er ikke tilfældet!” forsikrer den 59-årige Zentropa-boss Peter Aalbæk Jensen i sin ansøgning, som netop er blevet udsendt til pressen.

Magtfuldkommenhed
Lige siden Henrik Bo Nielsen indledte en undersøgelse af påstande om økonomiske uregelmæssigheder på Zentropa, har Aalbæk Jensen ikke lagt skjul på, at han ønsker en ny direktør for det hele.

Han nævner ikke direkte Henrik Bo Nielsen i sin pressemeddelelse, men der er ingen tvivl om adressaten, når han kritiserer Filminstituttet for ”en magtfuldkommenhed og snæversynet tilgang til dansk films fortsatte sejrsgang”.

”Jeg ønsker som nyomvendt liberalist at decentralisere og uddelegere instituttets magt og beføjelser,” skriver han.

Københavnsk elite
Det vil blive et forvandlet Filminstitut, hvis Peter Aalbæk Jensen får magt, som han har sagt.

Medarbejderstaben skal halveres, og Cinemateket skal udliciteres til Odense, Aarhus og København. Cinemateket fungerer i dag som en biograf på Gothersgade, konstaterer Peter Aalbæk Jensen og fortsætter retorisk: ”Præsentationen af filmhistorien bør vel ikke være en elitær bestræbelse, udtænkt af en københavnsk elite.”

På instituttets bekostning vil Zentropa-bossen styrke de regionale fonde, som skal ”revolutionere dansk film gennem et vidt forgrenet nationalt talentopsøgningsarbejde”.

Han vil også øge midlerne til nye medier og computerspil, som ikke længere skal varetages af Filminstituttet, men ”flyttes ud i miljøet”.

Venstre-politik
Forslagene minder en del om Venstres oplæg til det seneste filmforlig i 2014, og partiets daværende kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, lagde dengang da heller ikke skjul på, at han havde haft en god dialog med Peter Aalbæk Jensen.

Hvordan det brændende spørgsmål om digital filmdistribution og vigende økonomiske indtægter til filmbranchen skal løses, berører ansøgningen ikke.

Der er ansøgningsfrist 6. oktober, og Peter Aalbæk Jensen slutter sin kombinerede ansøgning og pressemeddelelse af med at opfordre ”gode mænd og kvinder til også at søge dette attraktive job” for at ”løfte dansk film til nye højder”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko