Portræt
16. mar. 2020 | 12:34

Adam Sandlers kuriøse karriere

Foto | Darius Khondji
I Uncut Gems kender den hurtigsnakkende juvelsælger Howard Ratner (Adam Sandler) mange mennesker på gaden i hjembyen New York, men han må alligevel kæmpe for at få livet til at hænge sammen.

Det forhadte fjollehoved er kongen af tossede komedier, men Adam Sandler tager indimellem røven på sine kritikere med perler som Uncut Gems og Punch-Drunk Love.

Af Astrid Maan Thomsen

”Adam Sandler snydt for en Oscar-nominering.”

Den sætning havde de færreste nok forventet skulle brede sig som en steppebrand gennem medieverdenen. Men det var nøjagtigt, hvad der skete, da de nominerede til årets udgave af verdens største filmpris blev afsløret.

Der var nemlig ikke blevet plads til Adam Sandlers overvældende præstation som juveleren Howard Ratner i Safdie-brødrenes intense Netflix-film Uncut Gems.

Indie-instruktørerne Josh og Benny Safdie fik et bredere gennembrud ved at lade Robert Pattinson flygte i høj fart fra en forbrydelse i krimidramaet Good Time.

I deres nye film giver de Sandler lov til at speedsnakke og bruge vilde armbevægelser til den helt store guldmedalje, når han hustler sig gennem nogle dramatiske dage omkring salget af en diamant.

Og det gør den kritikerforhadte komiker med så stor indlevelse og passion, at det er en fryd.

Hårde anmeldersmæk
Adam Sandler er blevet kendt og elsket af publikum verden over for sine roller i fjollede 90’er-komedier som Golfbanens skræk, Billy Madison og The Waterboy.

Men han har også fået hårdere anmeldersmæk end de fleste – ikke mindst for hovedrollepræstationer i film som Grown Ups, Jack and Jill,og The Ridiculous 6.

”Vi finder måske aldrig ud af, hvornår eller hvorfor det skete, men Adam Sandler gav på et tidspunkt simpelthen op,” skrev kritikeren Eric Eisenberg fra Cinemablend i 2012.

Men det er kun halvdelen af historien.

Glimtvis gennem sin kuriøse karriere har Adam Sandler givet prøver på et forrygende skuespiltalent. Han besidder en helt særlig evne til at forvandle sin eksalterede komik til dramatisk karakterstyrke.

Det kræver bare de rigtige instruktørhænder!

Kejtede raserianfald
Safdie-brødrene gør det i Uncut Gems, men allerede i 2002 viste Paul Thomas Anderson på genial vis, hvordan man kan bruge Adam Sandlers velkendte raserianfald og ensomme, kejtede udtryk.

I den skæve komedie Punch-Drunk Love spiller han forsagte Barry Egan, der med skiftevis hvisken og råb forsøger at finde kærligheden. Den rolle ledte videre til endnu en præstation som alternativ førsteelsker i James L. Brooks’ komediedrama om romantiske sprogforviklinger, der herhjemme fik titlen Næsten helt perfekt – Spanglish.

Skuespilleren finder også ind til en tragisk kerne som deprimeret og døende komiker i Judd Apatows Funny People, mens han i Noah Baumbach’ Netflix-film The Meyerowitz Stories fra 2017 viser rørende musikalitet som familiens fortabte klaversøn, der helst ikke åbner munden.

Med det in mente kan man ærgre sig over, at skuespilleren sagde nej til at medvirke i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds og til at spille Jamie Foxx’ rolle i Collateral. Sidstnævnte blev Jamie Foxx Oscar-nomineret for.

Kongen af Netflix
Men Adam Sandler har altid gået sine egne vegne og stået ved sin måde at lave film på.

Med vanlig sans for humor har han efter den manglende nominering for Uncut Gems også lovet at vende tilbage med den værste film, han kan finde på.

Det kan da også være ret ligegyldigt for Adam Sandler, hvad pressen – som han er kendt for ikke at ville give interviews til – skriver om ham. For hans film har indtjent over tretten milliarder kroner ved billetlugerne.

Adam Sandler er en virkelig dygtig forretningsmand.

Han var førhen kongen af billet- og dvd-salg, men skiftede spor og kan nu kalde sig ”kongen af Netflix”. Han underskrev i 2014 en kontrakt på fire film med streamingtjenesten, som kun har lovprisninger til overs for deres komiker-kæledægge.

Netflix har oplyst, at komedien Murder Mystery var den mest sete film på streamingtjenesten i 2019, og at abonnenterne havde brugt over to milliarder timer på at se Adam Sandler-film, siden The Ridiculous 6 fik premiere i 2015.

De tal skal som alt andet fra det hermetisk lukkede Netflix tages med et gran salt. Men streamingtjenesten vil helt sikkert fortsat forgylde Adam Sandler.

Imens kan vi glæde os til næste gang, hvor skuespilleren vælger at udfordre sig selv med en rolle, der tilføjer nye aspekter til hans komiske persona.

Trailer: Uncut Gems

Kommentarer

Adam Sandler

Født 1966 i New York, USA.

Gennembrud som komiker i tv-showet Saturday Night Live, som han fra 1990 til 1995 var en del af.

Har fået tildelt Razzie-prisen, som uddeles for de dårligste filmpræstationer, for sit spil i Big Daddy, Jack and Jill og That’s My Boy.

Blev Golden Globe-nomineret i 2003 for sin rolle i Paul Thomas Andersons Punch-Drunk Love.

Hans produktionsselskab Happy Madison er opkaldt efter to af Sandlers mest kendte roller.

Udvalgte film

Uncut Gems
2019

Murder Mystery
2019

The Meyerowitz Stories
2017

The Ridiculous 6
2015

Jack and Jill
2011

Funny People
2009

50 First Dates
2004

Næsten helt perfekt – Spanglish
2004

Anger Management
2003

Punch-Drunk Love
2002

The Wedding Singer
1998

Happy Gilmore
1996

Billy Madison
1995

© Filmmagasinet Ekko