Nyhed
09. okt. 2011 | 12:32

Amerikansk film om Utøya på vej

Norsk politi prøver at overtale amerikansk filmproducent til at fjerne trailer fra internettet, fordi folk føler sig stødt.
Af Claus Christensen

Omkring to måneder efter massakren på Utøya, hvor Anders Behring Breivik den 22. juli dræbte 69 unge mennesker, har en amerikansk producent lagt en trailer på YouTube.

Traileren, der er en forsmag på en kommende spillefilm, Utoya Island, viser en lyshåret mand i politiuniform nedskyde unge mennesker på en norsk ø.

Ifølge den norske avis VG har Oslo politidistrikt fået så mange negative reaktioner, at man har forsøgt at få traileren fjernet.

Upassende tidspunkt
Traileren strider imidlertid ikke imod YouTubes regler, og derfor har norsk politi henvendt sig til filmens producent.

”Politiet vil stadig bede dig om at overveje at fjerne videoen fra YouTube, i og med at filmens indhold kan føre til negative reaktioner hos de mange, som er ramt af terroristens handlinger,” skriver en tjenestemand fra Oslo politidistrikt.

Også det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation AUK, som var målet for Breiviks massakre, har reageret på traileren.

”Det er klart, at dette virker meget stærkt på de pårørende. Det er upassende at behandle sådant et tema på film nu,” siger AUF’s koordinerende bistandsadvokat, Frode Elgesem, til VG.

GPS-sender på alle våben
Producenten George Anton hævder, at formålet med filmen er at ændre den amerikanske våbenlovgivning.

”Vi er her for at kæmpe mod våben. Vi gør dette i medfølelse med ofrene. Dette er en forfærdelig tragedie. Vi rapporterer om en hændelse med en film, ligesom medier gør det med nyheder. Der er ingen forskel,” siger han til VG.

”Vi vil have en lov, som påbyder, at der skal vedhæftes en GPS-sender på alle våben, som sælges. Den skal kobles til internettet og gøre det muligt at spore våbnene. Når et våben kommer i nærheden af en skole eller lignende, skal man blive advaret om det,” siger den amerikanske producent.

Ukendt instruktør
Utoya Island indspilles flere steder i USA og instrueres af den 32-årige Vitaliy Versace.

Han er ifølge IMDb født i Rusland, men opvokset i Cleveland, Ohio. Sidste år lavede han vampyrfilmen The Lord Vampire of the Earth, som ifølge IMDb har haft premiere i USA, Brasilien, Frankrig, Tyskland og England, men der er ikke registreret en eneste anmeldelse på IMDb eller Rottentomatoes.com.

At dømme efter brugerkommentarerne på YouTube vil Utoya Island heller ikke give ham mange nye fans.

Værste film i 2012
”Denne film kommer til at gå over i historien som den værste film i 2012,” skriver en bruger.

”Amerikanere er skandaløse og respektløse. Lavede Norge en film om 9/11 blot tre måneder efter angrebene? Nej. Hvorfor skal I så lave en film om noget, der er på linje med 9/11 for os? Vis noget respekt, I grådige, penge-snuppende slyngler,” skriver en anden bruger.

En tredje hæfter sig ved filmens æstetik:

”Jeg er ikke fra Norge, og jeg har det faktisk okay med dette projekt så længe, at kvaliteten er fortræffelig, hvilket den ikke er. Det ligner mere et dårligt gymnasieprojekt, optaget på et par timer og redigeret i Windows Movie Maker.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko