Nyhed
16. feb. 2012 | 21:25

Arcel får flot modtagelse i Berlin

Foto | Jiri Hanzn
En Kongelig Affære

Både Mads Mikkelsen og debutanten Mikkel Boe Følsgaard spås gode chancer for at vinde en pris på Berlinalen.

Af Mads Suldrup

Den eneste danske deltager i kampen om Guldbjørnen på årets Berlinale, Nikolaj Arcels En kongelig affære, skulle i dag stå sin store prøve, da den blev vist for de internationale kritikere.

En kongelig affære skildrer den kendte affære mellem dronning Caroline Mathilde og kong Christian XII's livlæge Struensee, som styrede landet i det skjulte, fordi kongen var gal.

Filmvisningen sluttede sent i eftermiddag, og bagefter var der pressemøde. Anmeldelserne lader vente på sig lidt endnu, men de kritikere, som Ekko har været i kontakt med, er alle overvejende positive.

Den engelske kritiker Tim Robey fra The Daily Telegraph giver filmen særdeles flotte ord med på vejen.

”Det er en meget smuk produktion, hvor alle elementer er elegante og raffinerede. Især musikken og fotograferingen. Det er meget tilfredsstillende historiefortælling på en traditionel måde,” siger Tim Robey til Ekko.

”Jeg kunne især godt lide det subtile spil mellem livlægen og kongen, som har de her homo-erotiske undertoner. Kongen er på en måde jaloux på begge to, når kærlighedsaffæren mellem Struensee og dronningen bliver opdaget.”
 
Nutidig kvalitet 
Tim Robey, der også sidder med i filmbladets Screens journalist-jury på Berlinalen, roser filmens mandlige skuespillere, Mikkel Boe Følsgaard og Mads Mikkelsen, der spiller henholdsvis kongen og Struensee. 

”Følsgaard er virkelig sjov og mærkelig og giver kongen en slags nutidig kvalitet, der gør spillet friskere, end det plejer at være i den her genre. Mads Mikkelsen er fantastisk, og jeg tror sagtens, at han kan løbe med en skuespillerpris hernede,” siger Tim Robey. 

Også Sahand Zamani fra den iranske avis Iran Today priser over for Ekko den unge Følsgaard, der er fjerdeårs studerende på Statens Teaterskole.

”Skuespillerne gør det fremragende. Især Mikkel Boe Følsgaard, som er helt fantastisk. Han mister aldrig kontrollen over både at portrættere kongens komiske side og den plagede sjæl, som han var,” siger Zahamni, som dog ikke har lutter roser til filmen.

”Når man tænker på, hvor kompleks historien er, har Arcel gjort et rigtig godt job. Det er meget sikkert udført, men det gør det også en smule kedeligt.”

Stor sikkerhed
Terje Eidsvaag fra Norges ældste avis, Adresseavisen, mener, at En kongelig affære har små ridser i dens utrolig flotte lak.

”Det er imponerende, at Nikolaj Arcel har lavet et kostumedrama med så stor sikkerhed. Den første time er strålende, særligt i stil og tone. Men den sidste del halter, fordi der er så mange dramatiske begivenheder, der skal fortælles,” siger han til Ekko.

Terje Eidsvaag mener alligevel, at En kongelig affære kan løbe med en pris til lørdagens prisuddeling.

”Det vil overraske mig meget, hvis den vinder Guldbjørnen, men den kan sagtens vinde en pris for fotografering, og Mads Mikkelsen skal man heller ikke udelukke.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko