Nyhed
14. juni 2020 | 12:09

BBC på hastigt tilbagetog i censursag

Foto | BBC
John Cleese, Connie Booth og Andrew Sachs spiller henholdsvis hotelejer, husholderske og tjener i 70’er-serien Halløj på badehotellet, som er faldet i unåde hos producenten BBC på grund af brug af racistiske ord.

Efter vrede reaktioner fra fans og John Cleese genindsætter BBC-ejede UKTV ikonisk afsnit af Halløj på badehotellet på sin streamingtjeneste trods racistiske replikker.

Af Claus Christensen

Efter det brutale politidrab på George Floyd i USA har streamingtjenester udfordringer med gamle film og serier, som nogle brugere finder anstødelige. Det kan være racistiske udtryk eller holdninger.

For at undgå en shitstorm besluttede den BBC-ejede streamingtjeneste UKTV i fredags at fjerne et ikonisk afsnit af Halløj på badehotellet med John Cleese i hovedrollen som bindegal hotelvært.

Afsnittet fra 1975 hedder Tyskerne og indeholder ifølge UKTV racistiske replikker. Derfor er det blevet taget ned, så tjenesten kan kigge nærmere på det og tage stilling til, hvad der skal ske.

Men forsøget på at afværge en shitstorm har paradoksalt nok netop affødt en shitstorm – med omvendt fortegn.

Mange fans af BBC-serien overalt i verden har nemlig reageret med alt fra opfarende vrede til resigneret skuffelse.

”Hele det britiske imperium bygger på racisme og undertrykkelse af andre folkeslag. Så hurra for dem, der gør grin med det. Den politiske korrekthed rammer helt ved siden af,” skriver journalist Mette Zacho på Ekkos Facebook-side i et forsvar for John Cleese.

Kujonagtige og usle
John Cleese har skrevet Halløj på badehotellet sammen med Connie Booth, som spiller husholdersken Polly i serien. Og han har taget skarpt afstand fra censuren.

”Det er ikke bare dumhed. BBC er ledet af en blanding af marketingfolk og smålige bureaukrater,” skriver den britiske komiker i en serie af tweets og fortsætter:

”BBC havde engang en stor vidde af mennesker, der faktisk lavede programmer. Sådan er det ikke længere. BBC’s beslutninger er truffet af dem, hvis hovedinteresse er ikke at miste deres job. Derfor er de så kujonagtige og slappe og usle.”

Nu er UKTV dog ifølge britiske The Guardian på hastigt tilbagetog. Streamingtjenesten oplyser, at afsnittet vil være tilbage i løbet af nogle få dage.

Forsvarer grov humor
Afsnittet er mest kendt for hotelejeren Basil Fawltys besvær med at håndtere, at hotellet har fået tyske gæster.

Han minder hele tiden sig selv og andre ansatte om, at de ikke må omtale krigen – ”don’t mention the war”, altså Anden Verdenskrig – men den klodsede vært træder selvfølgelig gang på gang i spinaten.

Det er imidlertid replikker sagt af en af hotellets faste gæster, den anakronistiske major Gowen, som har vakt anstød. Han siger ”niggers” med reference til det vestindiske crickethold.

John Cleese har forsvaret humoren.

”Nogle folk forstår, at når du putter nonsens ind i munden på en person, du ønsker at lave grin med, står du ikke på mål for vedkommendes synspunkter – du gør grin med dem,” siger komikeren til den australske avis The Age.

Behov for vejledning
Det argument har BBC åbenbart lyttet til.

”Vi tilbyder allerede vejledning til vores seere i forhold til vores klassiske komedietitler, men vi anerkender, at der kræves mere information i vores komedie-arkiv,” udtaler en repræsentant for UKTV ifølge The Guardian og fortsætter:

”Derfor vil vi tilføje ekstra vejledning og advarsler i begyndelsen af programmerne for at sætte fokus på stødende indhold og sprog.”

”Vi vil genindsætte Halløj på badehotellet, når den ekstra vejledning er blevet tilføjet, og vi forventer, at det vil ske i de kommende dage.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko