Nyhed
04. mar. 2020 | 15:41

Berlin-vinder skal fængsles i Iran

Foto | uoplyst
Mohammad Rasoulof har vundet store priser for sine film på europæiske festivaler. Men i hjemlandet Iran er hans film forbudt, forde styret opfatter dem som systemkritiske værker.

Instruktør Mohammad Rasoulof bliver ifølge sin advokat hidkaldt af det iranske styre, der betragter hans Guldbjørnevinder i Berlinalen som propaganda imod systemet.

Af Nicki Bruun

Den iranske instruktør Mohammad Rasoulof kunne i weekenden fejre, at han vandt hovedprisen Guldbjørnen som afslutning på Berlin-festivalen.

Trods titlen There Is No Evil handler hans film med fire fortællinger fra forskellige mennesker om livet i et totalitært regime.

Men som Ekkos udsendte på Berlinalen kunne berette, var Rasoulof ikke selv til stede for at modtage prisen. Han er nemlig underlagt rejseforbud af de iranske myndigheder.

Og nu bliver han ifølge internationale medier hidkaldt af det iranske styre, som vil have instruktøren til at afsone et år i fængsel. Dommen fik han sidste år, hvor der samtidig blev nedlagt to års rejseforbud.

Hans advokat Nasser Zarafshan siger til Associated Press, at instruktøren er blevet dømt for at have lavet tre film, som styret betragter som propaganda mod systemet.

Konfiskeret pas
Mohammad Rasoulof, der tidligere har boet i tyske Hamborg med sin familie, er en af de førende instruktører fra Iran, der også kan bryste sig af store filmskabere som Asghar Farhadi og Jafar Panahi.

Netop Panahi er sammen med Rasoulof tidligere blevet idømt seks års fængsel og tyve års forbud mod at lave film. Dommen blev dog senere omstødt.

Men ingen af Mohammad Rasoulofs syv spillefilm er blevet vist i hjemlandet, hvor styret har forbudt dem, skriver det amerikanske branchemedie Variety.

Instruktøren er til gengæld fast gæst på de største europæiske festivaler.

I 2011 vandt han to priser på Cannes-festivalen for Goodbye, der handler om en ung advokat, som prøver at få rejsetilladelse til at forlade Iran. Og i 2013 viste han i Cannes det anmelderroste drama Manuskripts Don’t Burn, der vandt kritikernes Fipresci-pris. Samme festival havde verdenspremiere på A Man of Integrity fra 2017, der senere blev vist på festivaler i hele verden, deriblandt danske Cph Pix.

Da Mohammad Rasoulof i 2017 vendte hjem til Iran fra den amerikanske Telluride-festival, hvor han havde vist A Man of Integrity, blev hans pas dog konfiskeret af de iranske myndigheder.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko