Nyhed
23. mar. 2021 | 09:53 - Opdateret 23. mar. 2021 | 17:22

Biograferne må vente til maj

Foto | MovieHouse
Personalet i MovieHouse i Hellerup står klar med sprit, men man må nu væbne sig med yderligere tålmodighed.

De danske biografer, der har holdt lukket i tre en halv måned, kommer tidligst til at åbne den 6. maj. Publikum vil skulle have et coronapas.

Af Claus Christensen

Landets biografer, distributører, producenter, ja, hele filmbranchen holdt vejret i går aftes.

Efter tre en halv måneds tvunget lukning var håbet, at biograferne ville kunne genåbne efter påske.

Men sådan skulle det ikke gå.

Regeringen og Folketingets partier – undtagen Nye Borgerlige – har valgt at prioritere børn og unge samt de liberale serviceerhverv.

Skoler og uddannelser åbner den 6. april, og det samme gør erhverv som frisører og massører. 13. april kan stormagasiner slå dørene op, og 21. april bliver det museerne og bibliotekernes tur.

Biografer, teatre og spillesteder kommer ud af starthullerne sammen med restauranter og caféer torsdag den 6. maj. Men ikke alle vil kunne nyde godt af at se en film på det store lærred.

Det vil kræve et coronapas, hvilket vil sige, at du skal være færdigvaccinet, have overstået en infektion eller være blevet testet negativ inden for 72 timer – børn under femten år er dog undtaget.

Lurer på hinanden
Udsættelsen til maj er uden tvivl en mavepuster for filmbranchen.

For selv om biograferne – såfremt smitten ikke igen eksploderer – kan åbne til maj, er det tvivlsomt, om branchen tør satse stort fra starten og gøre sine hovedtitler til prøveklud.

Marco Effekten, den nye film i rækken af Jussi Adler-Olsen-filmatiseringer, Karen Blixen-dramaet Pagten, Christoffer Boes Smagen af sult, Rasmus Heides komedie Centervagt, Thomas Daneskovs Vildmænd og Lisa Jespersens Når kragerne vender er blandt de stærke danske film, der er klar til at premiere.

De forskellige filmselskaber lurer lige nu på hinanden og især på Nordisk Film, der efterhånden har fået en monopollignende position.

Starter med mindre titler
Ekkos kilder vurderer, at Nordisk Film ikke vil sende Marco Effekten ud den 6. maj, hvor der ikke bare stadig vil være restriktioner.

Det handler også om usikkerheden i forhold til, om folk hurtigt vil benytte chancen for at gå i biografen. Film har desuden normalt også flere ugers trailerkampagne i biograferne, som er afgørende for billetsalget.

Marco Effekten må nok vente til juni. Det kan heller ikke udelukkes, at den bliver skubbet til efteråret.

Men også her vil der være stor konkurrence fra andre film, og ingen ønsker at ligge og dyste med James Bond-filmen No Time to Die, der får premiere 8. oktober.

Til maj er det mest sandsynligt, at man vil koldstarte biografåbningen med mindre titler. Der venter sikkert en kamp mellem distributører og producenter om, hvilke film der skal holde for.

Der er også film som Retfærdighedens ryttere og Lille sommerfugl, der blev ramt af nedlukningen i december og forventes at blive relanceret i biograferne.

Hårdt slag for festival
Det hører med til historien, at mens udvalget af danske film er stort, er omfanget af amerikanske blockbusters ikke overvældende.

Dermed kan vi ende ud i en situation ligesom sidste år, hvor dansk film tegnede sig for en markedsandel på hele 50 procent. Det skal dog ses i lyset af, at 2020 var et rædderligt biografår i hele verden, også i Danmark.

Filmfestivalen Cph:Dox havde gjort sig forhåbninger om i år at afholde en hybridfestival, hvor publikum både kunne se film hjemme i stuerne og i de forhåbentlig åbne biografer.

Men festivalen løber fra 21. april – til 2. maj, og dermed ser det ud til, at Cph:Dox ligesom sidste år må nøjes med at foregå online.

Trailer: Marco Effekten

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko