Nyhed
07. dec. 2020 | 11:12

Nedlukning medfører halvering af biografdriften

Foto | Snowglobe
I torsdags havde Søren-Kragh Jacobsens Lille sommerfugl premiere med Jesper Christensen i hovedrollen. Den kan nu gå en jul i møde, hvor halvdelen af landets biografer må holde lukket som følge af flere corona-restriktioner.

”Biograferne havde ellers lige fået næsen over vandet,” siger direktøren for Danske Biografer og understreger, at coronavirus ikke må blive et banesår for hans branche.

Af Thea Torp

”Det er på alle måder en gråvejrsmandag at stå op til,” siger Lars Werge, direktør for Danske Biografer, som er vågnet til nyheden om, at biografer i 38 kommuner må lukke ned. 

Det er ikke officielt bekræftet, men Berlingske og TV 2 har oplysningen fra kilder.

Lukningen gælder kommuner som København, Aarhus og Odense. Lars Werge siger, at regeringens beslutning kommer til at medføre en halvering af biografdriften i Danmark. Omsætningsmæssigt svarer det til omkring 75 procent.

Trods manglen på amerikanske film har de danske biografer klaret sig nogenlunde med stærke titler såsom Retfærdighedens ryttere, Druk og Madklubben.

”Vi var lige på et tidspunkt, hvor biograferne havde fået næsen over vandet, efter vi har haft en fornemmelse af at drukne hele året. Vi havde håbet, vi ville tage et svømmetag ind mod mere roligt land.”

Lars Werge kan endnu ikke fortælle, hvad nedlukningen kommer til at betyde for film som Lille sommerfugl og Croods 2, der havde premiere i torsdags, og planlagte julepremierer som Wonder Woman 1984, Operation Nordpolen og Pinocchio.

Også Malous jul, der havde premiere den 19. november, kan blive hårdt ramt.

Kompensation til biograferne
Lars Werge forventer kompensationer til biograferne.

Det gælder særligt støtte til lønkompensation og faste omkostninger, som man så i foråret og i de syv nordjyske kommuner, der måtte holde lukket i forbindelse med frygten for Cluster-5-smitten.

”Det skal ikke være et banesår for danske biografer,” siger Lars Werge.

Turen igennem coronakrisen har været særligt buldrende for de danske biografer siden forårets nedlukningen den 14. marts.

I første omgang blev de forbigået i Kulturministeriets sommerpakke, da de havnede i Erhvervsministeriet og blev sammenlignet med fitnesscentre, mens konkurrerende kulturinstitutioner såsom teatre og museer kunne sælge billetter til halv pris.

Gavekort til ansatte
Biograferne blev indlejret i efterårets aktivitetspulje til kulturinstitutionerne og kunne ved puljens forlængelse i slutningen af oktober nyde godt af femten ekstra millioner.

Det skete efter kritik af, at aktivitetspuljen ikke var designet til biografdrift.

På Finansloven, som regeringen fandt støtte til hos Radikale Venstre, SF og Enhedslisten 6. december, er der yderligere blevet sat 250 millioner kroner af til en ordning, hvor arbejdsgivere skattefrit kan købe gavekort til deres ansatte til blandt andet biografer. Beløbsgrænsen er 1200 kroner.

Trailer: Lille sommerfugl

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko