Nyhed
12. nov. 2021 | 10:06

Bornedals krigsdrama ændres efter kritik

Foto | Lasse Frank Johannessen
En af de unge britiske soldater, som i Skyggen i mit øje ulykkeligvis kommer til at bombe en skole på Frederiksberg under en mission for at stoppe nazisterne.

Pårørende til en britisk soldat, der skildres som morder i Skyggen i mit øje, får filmselskab til at ændre Ole Bornedals film om tragedie under Anden Verdenskrig.

Af Nicki Bruun

Der har været delte meninger om Skyggen i mit øje blandt danske kritikere.

Ekkos anmelder gav filmen fem stjerner og kaldte den Ole Bornedals bedste, mens Politiken var langt mere lunkne og kun gav tre stjerner.

Men efter premieren den 28. oktober har der været flere røster, der mener at have fundet faktuelle fejl i filmen. Mest slående er det, at familiemedlemmer til piloten Peter Kleboe er ude med riven efter Skyggen i mit øje.

I filmen ses en person, der kan identificeres som den autentiske Kleboe, skyde tre unge bryllupsgæster. Men det har ikke hold i virkeligheden, og nu skal filmen klippes om, skriver Berlingske.

”Det har aldrig været vores intention at forbinde personer fra virkelighedens verden med de tragiske hændelser i filmens indledning,” skriver Peter Bose, der har produceret filmen gennem sit selskab Miso Film, til Berlingske.

”Alene af den grund har vi besluttet at foretage de nødvendige ændringer i filmen, så utilsigtede oplevelser ikke forekommer. De ændringer sætter vi i gang med det samme, ligesom vi naturligvis vil tage direkte kontakt til de pårørende.”

Tilsværtning
Berlingske har siden premieren på Skyggen i mit øje bragt adskillige artikler, hvor pårørende til piloten Peter Kleboe og udenforstående kritiserer filmens fremstilling af soldaten, der mistede livet, da hans fly styrtede ned på Frederiksberg i 1945.

Det er røgen fra hans nedstyrtede fly, der er årsagen til, at efterfølgende fly ved en fejl bomber Den Franske Skole, hvor 86 børn og atten voksne omkom, i stedet for målet: nazisternes danske hovedsæde i Shellhuset.

I går skrev de i avisens spalter et åbent brev til Ole Bornedal og produktionsselskabet Miso Film, hvor de krævede, at scenen blev klippet ud af filmen.

”Man er i gang med at tilsværte en mand, vores familiemedlem, der var en højt dekoreret person. Kan man tillade sig dette? Det er altså oprørende!” lyder det fra Kleboes niece Jane Angell.

Hvordan filmen skal ændres, forlyder der ikke noget om.

Ekko har kontaktet Peter Bose hos Miso Film og Ole Bornedal, men har i skrivende stund ikke fået en kommentar.

Trailer: Skyggen i mit øje

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko