Nyhed
16. aug. 2021 | 18:37

Ole Bornedals drama om et tragisk bombetogt

Foto | SF Studios
De britiske piloter under Anden Verdenskrig skulle bombe Shellhuset i København, men ved en fejl ramte de også Den Franske Skole, hvor 86 børn døde.

Der er historiens vingesus over traileren til den danske instruktørs drama om britiske bombeflys angreb på Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i 1945.

Af Esben Skaalum

Ole Bornedal er en vidtfavnende instruktør.

Fra gys i Nattevagten over komik i Dræberne fra Nibe til romantisk drama i Jeg er Dina. Selv betragter han 1864 som et hovedværk trods en blandet modtagelse og massiv debat, der fulgte i kølvandet på serien.

Nu kaster den 62-årige instruktør sig over en anden krig i Danmarkshistorien.

Den 28. oktober har Skyggen i mit øje premiere i danske biografer. Nysgerrige kan få en snert af krigsfilmen i traileren, som kan ses efter artiklen. Filmen tager udgangspunkt i den tragiske bombning af Den Franske Skole under Anden Verdenskrig.

Briternes mål var Gestapos hovedkvarter i Shellhuset.

Men da et af de britiske bombefly strejfede en lysmast med vingen, styrtede flyet ned på Frederiksberg Allé. Mens gaden stod i brand, forvirrede røgen de følgende fly. De kastede bomberne og ramte Den Franske Skole på Frederiksberg Allé.

86 børn omkom sammen med ti katolske søstre og omkring 150 andre civile. Gestapos hovedkvarter blev dog også truffet.

Forsvarsløse børn
Traileren viser, at den historiske begivenhed er blevet til en storslået film, der fokuserer på de forsvarsløse børn.

Rollelisten tæller skuespillere som Danica Curcic, Alex Høgh Andersen og Susse Wold. Instruktørens egen datter, Fanny Bornedal, spiller nonnen Teresa, der tvivler i troen.

Rent visuelt lover traileren smukke kulisser og intense eksplosioner. Med strygere og tikkende rytmer leder filmen på lydsiden tankerne hen på Christopher Nolans krigsdrama Dunkirk fra 2017.

Foruden børnene og nonnerne på Den Franske Skole følger filmen også deres fortvivlede familier og de fængslede frihedskæmpere i Shellhuset.

Der bliver også sat ansigt på de britiske piloter, som kaster bomberne og uvidende kommer til at slå mange uskyldige ihjel.

Filmens magi
I den aktuelle nummer af Ekko fortæller Ole Bornedal om, hvordan han i 1990’erne tog til Hollywood for at lave en tro kopi af Nattevagten på engelsk.

Men han lærte, at film er en magisk kunstart, der sjældent lader sig kopiere.

”To mennesker elsker med hinanden for første gang og får den mest vidunderlige seksuelle oplevelse ud af det. De kommer samtidig og siger: ’Det var fedt, lad os gøre det fuldstændig på samme måde næste gang!’” siger Ole Bornedal.

”Det går jo ikke, for det kan man ikke. Det kan også blive fint i morgen, men det bliver ikke det samme. Skyggen i mit øje er lavet gennem ufatteligt mange opdagelser i løbet af filmen. De kan ikke kopieres.”

Trailer: Skyggen i mit øje

Kommentarer

Ekko #88

Interview med Ole Bornedal i det nye nummer af Ekko.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko