Nyhed
15. apr. 2012 | 19:43

Brevmodel hænger i tynd tråd

Foto | Kennet Havgaard
Uffe Elbæk

Mellemfornøjede tilbagemeldinger fra kunstnerne har gjort kulturminister Uffe Elbæk usikker på, om brevmodellen er vejen til at stoppe ulovlige downloads.

Af Jacob Ludvigsen

”Jeg er kommet gevaldigt i tvivl.”

Sådan siger kulturminister Uffe Elbæk om den såkaldte brevmodel i et interview i næste Ekko, der er på gaden 9. maj.

Brevmodellen har ellers længe lignet en sandsynlig politisk løsning på problemet med ulovlige downloads af film og musik på nettet.

Modellen fungerer således, at teleselskaberne sender et advarselsbrev ud, hvis de kan se, at der er ulovlig aktivitet på internetforbindelsen. Ignorerer brugeren to advarsler, kan ophavshaverne lægge sag an.

Modellen er med succes blevet brugt i Frankrig, og i Folketinget før valget tegnede der sig en klar opbakning til modellen.

Græder tørre tåre
I torsdags kunne DR Kultur fortælle, at en ny piratlov formentlig bliver forhandlet færdig, før Folketinget går på sommerferie i juni.

Regeringens faste støtteparti, Enhedslisten, har ikke ønsket at deltage i forhandlingerne, og partiet Venstre har derfor fået en nøglerolle.

Om brevmodellen er en del af aftalen, er imidlertid usikkert. Med den nye sammensætning af Folketinget er opbakningen mindre entydig. Og kulturministeren er blandt dem, der er gået fra  at være klar tilhænger til tvivler.

”Pludselig fik jeg tilbagemeldinger fra nogle af kunstnerne – særligt musikere – om, at de ville græde tørre tårer, hvis brevmodellen ikke blev til noget,” siger Uffe Elbæk i det kommende Ekko.

”Så tænkte jeg, at når jeg står og forsvarer rettighederne for nogle, der selv er usikre på, om modellen er den rigtige, så er jeg også nødt til at tage en timeout. Og lige nu er argumentet, at indførelsen af lovlige tjenester måske kan overhale problemet indenom,” siger han.

Otte downloads på et møde
Kulturministeren erkender dog, at et politisk indgreb er nødvendigt.

”Allerede nu er det jo sådan, at ophavsrettighederne kan gå ind og rejse sag, når de kan se, at der er bevidst ulovlig fildeling.”

”Men der er ingen tvivl om, at vi skal beskytte kunstnernes rettigheder. Vi havde en høring ovre i Kulturudvalget, hvor en filmproducent (Ronnie Fridthjof, red.) kunne vise, at han i løbet af sessionen havde downloadet sin egen film ulovligt otte gange. Det viste jo problemet på meget kontant vis,” fortsætter han.

Skal gå efter bagmændene
Venstre foreslår, at man lader sig inspirere af Sverige, når man laver den nye piratlov.

”I Danmark foregår piratefterforskningen i de forskellige politikredse, men i Sverige har man haft succes med at samle efterforskningen af pirateri hos én enhed. Det giver flere ressourcer og mulighed for at gå efter de store bagmænd i stedet for at jagte danskere, som har downloadet et par musikalbums,” siger partiets kulturordfører Michael Aastrup Jensen til DR Kultur.

Ordføreren mener dog samtidig, at rettighedshaverne skal være bedre til at finde lovlige alternativer.

”Rettighedshaverne skal presses til at komme med lovlige alternativer. Vi kan se, at streaming-tjenester som Spotify og Wimp har stor succes, og i USA står film- og serietjenesten Netflix for ti procent af de registrerede downloads. I Danmark er det stort set umuligt at købe og downloade en dansk tv-serie, og det er ganske enkelt ikke godt nok.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko