Nyhed
12. juli 2012 | 10:23

Britisk ærke-veteran går på pension

Foto | Nigel Parry, Miramax
Peter O'Toole

Efter mere end 50 år i filmbranchen indstiller den irske skuespilveteran Peter O’Toole karrieren.

Af Mads Suldrup

Med sine krystalblå øjne, silkebløde stemme og britiske elegance har han i over et halvt århundrede domineret verdens biografer og teatre.

Men nu er det slut.

I en alder af 79 år indstiller den irske skuespiller Peter O’Toole officielt karrieren.

”Det er på tide, at jeg kaster håndklædet i ringen. Min passion for det, jeg laver, er væk, og den kommer ikke tilbage. Min karriere har bragt mig sammen med gode mennesker, og jeg siger farvel til min profession med dybfølt taknemmelighed,” siger O’Toole i en pressemedelelse.

Stærke royale portrætter
Efter nogle år med roller på de skrå brædder og i engelsk tv gjorde Peter O’Tooles første hovedrolle på film ham til verdensstjerne.

Storfilmen Lawrence af Arabien fra 1962, hvor O’Toole spiller titelrollen som den pragmatiske og kløgtige officer T.E. Lawrence, blev en verdensomspændende succes og vandt syv Oscars, blandt andet for bedste film.

Peter O’Toole fulgte succesen op med stærke portrætter af den engelske konge Henrik II i både Becket fra 1964 og The Lion in Winter (1968).

Begge gange blev O’Toole Oscar-nomineret, og han er dermed en af bare fem skuespillere, som er blevet nomineret mere end én gang for at spille den samme rolle.

Skandaleombruste sex-scener
Peter O’Toole beviste den store diversitet i sit skuespil og sikrede sig endnu en Oscar-nominering i 1972, hvor han spillede hovedrollen som skizofren jarl i den engelske komedie Den herskende klasse.

Den irske skuespiller nåede et lavpunkt i karrieren i 1979 med en fremtrædende rolle i den skandaleombruste film Caligula, portrættet af den gale romerske kejser, som indeholder flere hardcore sex-scener.

Peter O’Toole hævdede efterfølgende, at han ikke anede, at sådanne scener var blevet filmet.

Ingen Oscar-gevinst
Med sin prominente birolle som rådgiver til den sidste kejser af Kina i Bernardo Bertoluccis kostumedrama Den sidste kejser fra 1987 kunne O’Toole endnu en gang prale af at være med i en film, som vandt Oscar’en for bedste film.

Han spillede atter en royal figur som kong Priam i sværd-og-sandal-blockbusteren Troja fra 2004, og han blev for ottende og sidste gang nomineret til en Oscar for Venus i 2007.

Her var der store forventninger til, at skuespilleren endelig kunne løbe med den lille, gyldne statuette, men Forest Whitaker og hans portræt af den ugandiske diktator Idi Amin i The Last King of Scotland kom i vejen.

Det blev altså aldrig til Oscar-gevinst for Peter O’Toole.

Han må trøste sig med en Emmy, fire Golden Globes og den æres-Oscar, han modtog i 2003 for sine mange bidrag til filmhistorien.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko