Nyhed
05. sep. 2013 | 19:04

Buster sætter døden på dagsordenen

Foto | Steffen Led Sørensen
Linda Krogsøe Holmbergs Tro, håb og Batman – om en dreng, hvis far dør er kræft – er en af de film, der vises i Busters serie Kom tæt på døden.

Fædre, kæledyr og bedstefædre går bort, når filmfestivalen for børn og unge, Buster, sætter fokus på døden med et arrangement for de små.

Af Marie Andersen

Skoleskyderi, mobning, børnesoldater, kræft, krig. 

I programmet for børne- og ungdomsfilmfestivalen Buster er der bemærkelsesværdigt mange film om livets skyggesider. 

”Det er, fordi filmene skal mane til eftertanke og ikke kun underholde,” siger programchef Nikolai Schulz.

Mange af disse film henvender sig til unge, men der er også død og ulykke til børnene. 

Alverdens begravelsesritualer
Således er børn ned til otteårsalderen inviteret til arrangementet Kom tæt på døden

Her kombineres en serie kortfilm, der skildrer døden på forskellig vis, med en rundvisning på Funebariet – Landsforeningen Liv & Døds videncenter om død og begravelse. 

Blandt filmene er Hund i himlen, som pt. ligger nummer 27 på All Time Shortlist. Den handler om pigen Lora, der ikke får lov til at tage afsked med sin hund og derfor beslutter sig for selv at blive hund.

I Tro, håb og batman dør Christians far af kræft. Og i den muntre Legacy bliver vi præsenteret for alverdens begravelsesritualer, da en pige mister sin mus.

Aldersgrænsen på arrangementet er fastsat af programchef Nikolai Schulz, der støtter sig til Medierådet og andre festivalers beslutninger. Han mener, børn sagtens kan kapere film om døden.

”Døden er interessant, fordi det er noget, man begynder at tænke over allerede som seks-syv-otteårig. I vores pakke er der nogle forskellige aspekter af døden, men netop henvendt til børn i den yngre aldersgruppe,” fortæller Nikolai Schulz. 

Vigtigt med samtale
Dødens abstrakte natur kan være svær at rumme for børn. Derfor står filmene ikke alene, men følges op af diskussion og undervisningsmateriale, forklarer Nikolai Schulz.

”Vi har diskuteret frem og tilbage, hvor langt ned vi skulle gå. Men det er jo ikke nogle barske film hver især, de har noget poesi og er samtidig pædagogiske,” siger Nikolai Schulz. 

Der er også film, som er blevet skrottet til arrangementet, fordi de var for abstrakte. Den svenske Dyr jeg dræbte sidste sommer diskuterer, hvorfor man gerne må slå nogle dyr ihjel og ikke andre. 

Men her mente programchefen ikke, at den humoristiske dobbelthed ville trænge igennem til de helt små. I stedet kan filmen ses i Busters kortfilmsektion. 

Kom tæt på døden kan opleves i Funebariet, hvor der er rundvisning efter filmene. Arrangementet foregår den 6., 9., 10. og 11. september – alle dage fra 9.30 til 11.15.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko