Cannes 2017
21. apr. 2017 | 14:05

Cannes uden nordiske spillefilm

Foto | Christian Sprenger
I amerikanske Brigsby Bear spiller Kyle Mooney hovedrollen, men også stjerner som Mark Hamill og Claire Danes er på rollelisten.

Der er heller ingen nordiske film udtaget i den anden parallelkonkurrence i Cannes, Semaine de la Critique. Håbet er nu sene tilføjelser i hovedkonkurrencen eller Un Certain Regard.

Af Nicki Bruun

I går blev filmene i Quinzaine des Réalisateurs offentliggjort. I dag kom turen til den anden store parallelkonkurrence under Cannes-festivalen, Semaine de la Critique, som arrangeres af franske filmkritikere og viser nye talenters første eller anden spillefilm.

Det blev igen et nedslående resultat for nordiske film, for heller ikke her var der bidrag fra Danmark eller vores naboer.

Semaine de la Critique udvælger instruktører, som med deres første eller anden spillefilm kan være med i konkurrencen. Janus Metz vandt konkurrencen i 2010 for dokumentaren Armadillo, mens Christoffer Boe og Jonas Alexander Arnby har været udtaget med henholdsvis Reconstruction og Når dyrene drømmer.

Dermed er det sidste håb for nordisk film nok, at Joachim Triers Thelma eller Ruben Östlunds engelsksprogede The Square bliver tilføjet i hovedkonkurrencen eller Un Certain Regard, hvor der stadig er plads til flere film.

Östlunds Force majeure var netop i Un Certain Regard, hvorfor det stadig ikke virker helt usandsynligt, at den svenske instruktør kommer til Cannes.

Spøgelser og bjørne
De film, der til gengæld kom med i Semaine de la Critique i år, tæller den italienske Sicilian Ghost Story, der åbner parallelkonkurrencen.

Filmen følger en teenagepige, som leder efter den dreng, hun er forelsket i, da han bliver bortført af mafiaen.

Konkurrencens kunstneriske leder Charles Tesson kalder filmen ”en svimlende genreblanding, der kombinerer politik, fantasi og forfærdelig teenagekærlighed”.

Amerikanske Dave McCarys komedie Brigsby Bear vil blive vist som afslutningsfilm i Semaine de la Critique. Den har Mark Hamill – kendt som Luke Skywalker fra Star Wars – på rollelisten sammen med blandt andre Claire Danes og Greg Kinnear og var et hit på Sundance-festivalen i januar måned.

Sydamerika styrer
Semaine de la Critique har både et program for spillefilm og et for kortfilm. Blandt de syv spillefilm, der skal kæmpe om konkurrencens hovedpris, er den iranske animationsfilm Tehran Taboo, som giver et indblik i Teheran, hvor friheden er begrænset.

I det hele taget er filmene fra meget forskellige steder i verden, men altså desværre ikke Danmark, som ellers i de seneste år har satset på at give nye talenter mulighed for at spillefilmdebutere.

Der er tre sydamerikanske film fra henholdsvis Brasilien, Venezuela og Chile, men også en film fra henholdsvis værtslandet Frankrig og den stærke filmnation Japan.

Det er et år, hvor Semaine de la Critique står i Sydamerikas tegn. Brasilianske Kleber Mendonça Filho, der er aktuel i danske biografer med den fremragende Aquarius, skal lede årets jury i parallelkonkurrencen.

Semaine de la Critique 2017

Åbningsfilm
Sicilian Ghost Story, instr. Fabio Grassadonia og Antonio Piazza

Konkurrencefilm
Ava, instr. Léa Mysius
La Familia, isntr. Gustavo Rondòn Córdova
Gabriel And The Mountain, instr. Feliipe Gamarano Barbosa
Makala, instr. Emmanuele Gras
Oh Lucy!, instr. Atsuko Hirayanagi
Los Perros, instr. Marcela Said
Tehran Taboo, instr. Ali Soozandeh

Særvisninger
Petit Paysan, instr. Hubert Charuel
Une Vie Violente, instr. Thierry de Peretti

Afslutningsfilm
Brigsby Bear, instr. Dave McCary

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko