Cannes 2015
19. maj 2015 | 23:34

Stjernebarometer: Carol tager føringen

Foto | Wilson Webb
Cate Blanchett imponerer alt og alle i Cannes med sin titelrolle i Todd Haynes’ Carol, der er foreløbig favorit til at løbe med den eftertragtede Guldpalme.

Todd Haynes’ 50’er-drama er favorit til at vinde Guldpalmen, hvis man skal dømme efter Ekkos internationale kritikerpanel.

Af Nicki Bruun

Debutanten Laszlo Nemes og græske Yorgos Lanthimos lagde sig tidligt i spidsen af Ekkos Stjernebarometer med Son of Saul og The Lobster, der har et gennemsnit på 3,0 (ud af maksimale 4,0).

Siden er der kommet konkurrence til i form af Cannes-veteranen Nanni Morettis Mia Madre, der ligger på 2,9. Samme gennemsnit har norsk-danske Joachim Trier opnået for sin engelsksprogede Louder Than Bombs, og amerikanske Stephanie Zacharek fra The Village Voice giver den sågar fire stjerner (dog uden at ville kalde den sin Guldpalme-favorit).

Men én film har nu lagt sig klart i spidsen: Todd Haynes’ lesbiske periodedrama Carol, der med et snit på 3,6 ligner et sikkert bud på en Guldpalme, hvis man spørger anmelderne i Stjernebarometeret.

Alle elsker Carol
Alle kritikere i Ekkos panel giver Carol de to højeste karakterer, og Lee Marshall fra engelske Screen har filmen som sin nuværende Guldpalme-favorit.

Carol handler om, hvordan overflade, ynde og elegance kan begrænse og knuse de kvinder, som i 1950’ernes USA blev sat til at opretholde de standarder,” skriver Lee Marshall til Ekko og tilføjer:

”Det er en stærk erklæring om frihed og undertrykkelse lige så meget, som det er en kærlighedshistorie, der simrer af ophobet passion.”

Ikke kun Ekkos Stjernebarometer har opdaget Carols fortræffeligheder. Langt størstedelen af den forsamlede verdenspresse i Cannes er enige om, at festivalens hovedpris lige nu ligger til at ende i Todd Haynes’ hænder.

Fransk ros til Moretti
Ariane Allard fra det franske magasin Positif har ikke ligefrem kastet om sig med stjerner – med undtagelse af Nanni Morettis Mia Madre. Filmen handler om en kvindelig filminstruktør (Margherita Buy), som både slås med en amerikansk skuespiller – i skikkelse af en herlig John Turturro – og sin mors forestående død.

Allard giver som den eneste i Stjernebarometeret filmen maksimale fire stjerner og har den som sin Guldpalme-vinder.

”Det er et usædvanlig komplekst portræt af en kvindelig karakter. Filmen handler om livet, døden og familierelationer, og den blander seriøse og morsomme øjeblikke. Faktisk rammer Nanni Moretti sin bedste form i årevis.”

Mia Madre har et snit på 2,9, og det samme har det nordiske håb, Joachim Triers Louder Than Bombs.

”Bortset fra nogle enkelte, der finder filmen fortænkt, har kritikerne taget pænt imod Triers film. Den har et forbilledligt højt ambitionsniveau, og selvom alt ikke lykkes, så er det en film fyldt med stærke scener og originale idéer. Guldpalmen skal vi dog ikke sætte næsen op efter,” vurderer Ekkos chefredaktør, Claus Christensen.

To film i bunden
Vanen tro er der også film, som er faldet fuldstændigt igennem. Den tvivlsomme ære går i år til den tidligere Guldpalmevinder Gus Van Sant. Han vandt i 2003 for skoleskyderi-dramaet Elephant, men The Sea of Trees oplevede buhråb på årets festival og et sølle snit på 1,6 hos Ekkos kritikere.

Den har ellers brandvarme Matthew McConaughey i hovedrollen som amerikanske Arthur Brennan, der rejser til den japanske skov Aokigahara for at tage sit eget liv. Men ifølge Claus Christensen er filmen så tragisk, at det bliver komisk, og de gode skuespilpræstationer kan ikke redde et tåbeligt manuskript.

The Sea of Trees får dog følgeskab i Stjernebarometeret af franske Valérie Donzellis incest-drama Marguerite et Julien, der ligeledes må nøjes med et snit på 1,6.

Filmen handler om de to titelkarakterer, der er bror og søster, men som har mere end søskendekærlighed til overs for hinanden.

På søndag skal Guldpalmen uddeles, og det bliver spændende at se, om der bliver vist en film i løbet af ugen, der kan stjæle favoritværdigheden fra Carol.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko