Nekrolog
31. aug. 2020 | 14:21

Kongen længe leve

Foto | Matt Kennedy
Chadwick Boseman fik konstateret kræft i 2016, men er alligevel sprængfuld af energi som den karismatiske og intense T’Challa i Black Panther.

Med sin rolle som sort konge i Marvel-superheltefilmen Black Panther blev Chadwick Boseman inden sin alt for tidlige død en af Hollywoods vigtigste frontfigurer.

Af Marcus Uhre

Skuespilleren Chadwick Boseman – bedst kendt for sin titelrolle som Marvel-superhelten Black Panther – døde i fredags efter fire års kamp mod tarmkræft. Han blev 43 år gammel.

Skuespilleren gik bort i sit hjem i Los Angeles omgivet af sin nære familie.

”Chadwick var en sand kriger, der kæmpede sig gennem det hele og gav jer mange af de film, som I elsker højt,” skriver familien på Bosemans officielle Twitter-profil.

”Det var hans karrieres største ære at bringe kong T’Challa til live i Black Panther.

Sort hovedrolle i hvidt Hollywood
Chadwick Boseman værnede om sit privatliv, og derfor kom nyheden om hans død som et lyn fra en klar himmel. Han blev diagnosticeret med kræft i 2016.

Skuespilleren trådte samme år ind i Marvel-universet i Captain America: Civil War som den karismatiske og intense Black Panther, hvilket bragte hans navn på alles læber.

Superheltens borgerlige navn er T’Challa, som er konge af det fiktive afrikanske land Wakanda, der er uberørt af koloniseringens griske hænder og derfor besidder skatte, som omverdenen ikke kender til.

To år efter Marvel-debuten gik Chadwick Boseman fra birolle til hovedrolle i en af årtiets vigtigste film, Black Panther.

Med en hovedsagelig sort rollebesætning var filmenden første superheltefilm, der blev nomineret til en Oscar for bedste spillefilm.

Det skete efter #OscarSoWhite-hændelsen i 2015, hvor Oscar-showet blev kritiseret kraftigt for ikke at have nogle minoriteter repræsenteret blandt de nominerede.

Afroamerikansk kultur
Black Panther
opnåede både kritisk og især kommerciel succes. Den indtjente over otte milliarder kroner på verdensplan og står i øjeblikket som den trettende bedst sælgende film nogensinde.

Ligesom Jordan Peeles gyserfilm Get Out og Donald Glovers hiphop-serie Atlanta blev filmen hyldet for at skildre afroamerikansk kultur med andet end fortidens lidelse i fokus.

Med en afro-futuristisk æstetik er Black Panther en gedigen Marvel-film om royal magtkamp. Samtidig kommenterer filmen på tunge temaer som slaveri og kolonialisme.

Boseman fortsatte rollen i finalen af Marvels over tyve film lange filmserie: Avengers: Infinity War og Avengers: Endgame. Her lægger han jord til en afgørende kamp mellem superheltene og det onde rumvæsen Thanos.

Chadwick Boseman skulle have genoptaget rollen som kongen af Wakanda i Black Panther 2 i 2022.

Tre sorte ikoner
Karrieren har dog budt på flere hovedroller for Chadwick Boseman end som Black Panther.

I 42 fra 2013 spiller Boseman sportslegenden Jackie Robinson. Han blev den første afroamerikanske baseballspiller, der indgik i Major League, som er sportens højeste professionelle niveau.

Robinson brød i 1947 den barriere, som indtil da havde stoppet farvede baseballspillere fra at indgå i sporten. Derfor blev han et ikon for den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

I 2014 spiller Boseman musikeren James Brown i Get On Up. Han satte i 60’erne og 70’erne sit præg på et væld af musikgenrer – blandt andet soul, gospel, R&B og funk.

Siden da er utallige kunstnere blevet inspireret af Brown, og i dag ses han som en af de mest indflydelsesrige musikere i det 20. århundrede.

Den røde tråd i Chadwick Bosemans karriere er skildringen af sorte ikoner, fiktive som autentiske.

Kemo i Vietnam
Senest medvirkede Chadwick Boseman i Spike Lees Netflix-film, Da 5 Bloods, om sorte krigsveteraner fra Vietnam-krigen.

Samtidig med optagelserne har Boseman undergået utallige operationer og omgange med kemoterapi.

Selv om det ikke har været nemt, fandt han alligevel tid til at besøge kræftsyge børn på hospitaler. Det er den type rollemodel, Chadwick Boseman vil blive husket som.

På trods af sin egen udmattende kamp, brugte han skuespillet som stemme til at føre en ydre kamp. Han blev på mange måder selv et ikon og et inspirerende symbol på racemæssige fremskridt.

Han efterlader sig sin kone, Taylor Simone Ledward.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko