Nyhed
01. mar. 2021 | 16:19

Christoffer Guldbrandsen fortæller om sin død

Foto | Frederik Marbell
Christoffer Guldbrandsen (tv.) rejser i Warriors for Trump rundt i USA sammen med den politiske rådgiver Roger Stone, der er kendt som en af de mest indflydelsesrige mennesker i amerikansk politik.

”I et godt stykke tid ville jeg slet ikke anerkende, at jeg havde haft et hjertestop,” siger instruktøren, der efter at have været død i tre minutter nu kæmper for at færdiggøre film om politisk legende.

Af Nicki Bruun

For et år siden skrev vi, at dokumentaristen Christoffer Guldbrandsen efter eget udsagn var ved at være i mål med en dokumentar om den berømte og berygtede politiske rådgiver Roger Stone.

Men blot et par uger senere gik et chok igennem den danske filmbranche.

Christoffer Guldbrandsen skrev på Facebook, at han havde haft et hjertestop, som han var blevet genoplivet efter.

Et år senere er manden bag nogle af nyere tids bedste og mest opsigtsvækkende dokumentarer klar til at fortælle om oplevelsen, hvor han faktisk var død i tre minutter.

I et stort og rørende interview i Weekendavisen forklarer instruktøren, hvordan han vendte tilbage til det fitnesscenter, hvor han fik hjertestoppet, for at se overvågningsoptagelserne af hændelsen. Dér kunne han se, hvordan for ham fremmede mennesker hastede til for at hjælpe.

”I et godt stykke tid ville jeg slet ikke anerkende, at jeg havde haft et hjertestop. ’Det var et ildebefindende,’ sagde jeg. Det var ikke nemt at se det i øjnene,” siger Christoffer Guldbrandsen til Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik.

”Da jeg forstod det, fik jeg fat i filmen fra den aften, og første gang, jeg så klippet, var det i fitnesscentrets baglokale omgivet af rengøringsmidler. Dér blev jeg meget bevæget og taknemmelig.”

Magt i kulissen
Christoffer Guldbrandsen fortæller i interviewet også, at han stadig arbejder på filmen om Roger Stone, der bærer titlen Warriors for Trump.

Projektet har været i gang i adskillige år, hvor dokumentaristen har fulgt Stone, der er kendt som manden, der skabte Donald Trump som politisk fænomen. Den politiske rådgiver har siden 70’erne været en af de mest magtfulde skikkelser bag kulissen i amerikansk politik.

Stone fik tre år og fire måneders fængsel for at lyve over for Kongressen, men blev i 2020 benådet af Trump.

Guldbrandsen var senest i USA i januar, hvor han var sammen med Roger Stone på den skæbnesvangre 5. januar, der allerede er gået over i historien med stormløbet mod Kongressen.

Men filmen har ikke fået offentlig støtte, og derfor kæmper Guldbrandsen stadig for at indsamle penge til at gøre den helt færdig.

Lækagesagen
Dokumentaristen har med film som Fogh bag facaden, Lykketoft finale og Dagbog fra midten bevist, at han er en af de bedste til at skabe portrætter af magtmennesker.

I Ekko #48 så Christoffer Guldbrandsen tilbage på sin tv-dokumentar Den hemmelige krig og afslørede ved den lejlighed, at Forsvarsministeriet havde lækket fortrolige oplysninger til pressen og bragt soldaters liv i fare for at få forsvarsminister Søren Gade til at fremstå handlekraftig.

Interviewet fik stor omtale i medierne, og kort tid efter trådte forsvarsministeren tilbage.

På grund af de økonomiske vanskeligheder vides det ikke, hvornår Warriors for Trump får premiere, men vi glæder os til et gensyn med Christoffer Guldbrandsens uforlignelige blik på verden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko