Nyhed
08. aug. 2019 | 17:11

Dansk dokumentar åbner Toronto-festivalen

Foto | Danish Documentary
To forbudt forelskede mennesker og deres kærlighedsbarn kæmper i Love Child for at komme fra Tyrkiet til Vesten, hvor flygtningepolitikken dog sætter en stopper for deres rejse.

Film fra hele verden, men med danske fingeraftryk er på programmet, når en af verdens største filmfestivaler løber af stablen næste måned.

Af Nicki Bruun

Filmfestivalen i den canadiske storby Toronto er en af de største i verden, og når den næste måned løber af stablen, bliver det med danske dokumentarer på plakaten.

Tre mere eller mindre danske film vises i festivalens dokumentarprogram, to af dem endda som verdenspremierer. Den ene af filmene har tilmed fået æren af at blive vist som åbningsfilm.

Det er The Cave, som er instrueret af syriske Feras Fayyad, der i 2018 blev nomineret til en Oscar for Cph:Dox-vinderen De sidste mænd i Aleppo.

I The Cave er instruktøren stadig i sit hjemland, hvor han i en forstad til Damaskus følger den kvindelige læge Dr. Amani. På et interimistisk hospital kæmper hun for både at redde sårede patienter og kvinders ret, mens bomberne falder om ørerne på dem.

Filmen er produceret af selskabet Danish Documentary, der også er involveret i to andre danske film på festivalen.

Kvinde på flugt
Den danske dokumentarist Eva Mulvad var så sent som i foråret på Cph:Dox med Kirsebæreventyret om en vinbonde.

Hun er allerede klar igen og har med Love Child lavet en film om den iranske kvinde Leila, der forlader mand og familie for at være sammen med den gifte mand, som hun har haft en affære med.

Planen er at rejse videre til Vesten med deres fælles kærlighedsbarn. Men parret bliver fanget med deres hemmelighed i Tyrkiet, fordi FN’s flygtningesystem bryder sammen.

Love Child er produceret af Sigrid Dyekjær, der også co-producerer The King Maker om Filippinernes forhenværende førstedame Imelda Marcos. Det er en international film instrueret af Lauren Greenfield, som tidligere har gjort sig bemærket med The Queen of Versailles og Generation Wealth.

Festivalen i Toronto kører 5. – 15. september, mens filmenes danske premiere endnu ikke vides.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko