Ugens streaming
09. feb. 2019 | 15:57

Streaming: Dansk doku i verdensklasse

Foto | Tore Vollan
Der er høj cigarføring, når Mads Brügger sammen med svenske Göran Björkdahl går på mordefterforskning i biografaktuelle Cold Case Hammarskjöld.

Dokumentargenren kan både give stof til eftertanke og underholde. Vi anbefaler fem film af danske instruktører, der gør begge dele på et højt niveau.

Af Kristian Enevoldsen

Når Mads Brügger drager til udlandet og kommer hjem med en ny dokumentarfilm, bliver den altid meget omdiskuteret.

Han tog det nordkoreanske styre op i Det røde kapel og fulgte i sporet på afrikanske bloddiamanter i Ambassadøren.

I biograferne går nu Brüggers nyeste dokumentar Cold Case Hammarskjöld. Ifølge Ekkos chefredaktør er den instruktørens bedste film, og derfor sætter vi i denne uges streamning-anbefalinger spot på fem fremragende dokumentarfilm af danske instruktører.

Dokumentargenren kan bruges til flere ting. Den kan informere og underholde. Det er en knivsæg at balancere på, men her er fem danske dokumentarer, der bemestrer den kunst.

Armadillo

Krig er forfærdelig. Soldater vender hjem med fysiske mén og får psykiske traumer af rædslerne.

Instruktør Janus Metz sætter fokus på de unge mænd, der sendes af sted som krigere i Afghanistan. Han viser, hvordan soldaterne er drevet af hunger efter eventyr, men for det meste oplever en kedsommelig hverdag, der pludselig kan forvandle sig til en dødelig katastrofe.

Armadillo viser, hvad krig kan gøre ved personligheden. Den river og flår i tilskueren, der ligesom soldaterne både oplever adrenalinkicket og ”the horror, the horror”, som Marlon Brando siger i Dommedag nu.

Streames på Blockbuster og Filmcentralen

 

De fem benspænd

Det er en lang proces at lave film, og nogle gange kan det være interessant at gå tilbage og kigge på ens egne værker.

I 2003 udfordrede Lars von Trier kollegaen Jørgen Leth til at genskabe kortfilmperlen Det perfekte menneske fra 1968. Leth fik fem benspænd eller regler, som skulle følges for at løse opgaven.

De fem benspænd er en indsigtsfuld dokumentar om det at skabe en film fra bunden og de udfordringer, som det fører med sig. Trier og Leth er to af de største enere i dansk film, og deres kærlighed til mediet brænder igennem i filmen, der både er lærerig og morsomt underholdende.

Streames på Blockbuster og Filmstriben

 

… og det var Danmark

Som alle danskere med respekt for sig selv ved, vandt Danmark EM i fodbold i 1992. Det var en stor tid for det danske hold, men rejsen dertil var ikke uden sorger og store personlige kampe undervejs.

… og det var Danmark fortæller om det danske fodboldlandsholds rejse fra 1979 og frem til den store finale under EM i Sverige, hvor Danmark var underdog, men overraskede alt og alle.

Med effektive klip og hårdkogt musik har instruktørerne Mads Kemp Thulstrup og Carsten Søsted lavet en film, der vil vække dejlige minder hos nostalgikere og bringe seere, som ikke oplevede sensationen dengang, i rette stemning.

Streames på C More og Blockbuster

 

En fremmed flytter ind

Amanda møder Casper igennem Facebook. Casper fortæller, at han er arving til en stor millionformue, og de to turtelduer flytter sammen. Tiden går, men Amanda undrer sig over, hvorfor hun aldrig har mødt Caspers familie.

Med både professionelle skuespillere og autentiske personer iscenesætter Nicole Horanyi originalt en sand historie om en psykopat, der har skabt sig en falsk identitet og dermed forvandlet sit miserable liv til en fest.

Det er også historien om en fatal attraktion, som enhver vil kunne identificere sig med. For hvor godt kender man egentlig dem, man forelsker sig i?

Streames på SF Anytime og Blockbuster


Ambassadøren

Brügger sætter sig selv i fokus som en falsk diplomat, der rejser til Centralafrika for – under dække af at åbne en tændstikfabrik – at forsøge at få adgang til landets diamantreserver.

Således afdækker han den korruption og magtsyge, der er skyld i, at klasseforskellene er så enorme på kontinentet.

Iført herremandstøj og med en diplomattitel rejser Brügger ind i mørkets hjerte. Hvor længe kan han leve på en løgn og undgå at blive afsløret? Ambassadøren er lige dele happening og politisk thriller.

Streames på Filmstriben og SF Anytime

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på danske dokumentarer.

© Filmmagasinet Ekko