Nyhed
03. apr. 2009 | 10:36

Dansk filmhold var i hælene på Karadzic

Dansk filmhold var i hælene på krigsforbryderen Radovan Karadzic, da han blev anholdt sidste år.
Af Jesper Bo Petersen

En vestlig dobbeltagent, der er gået under jorden i Wien.

En flok farlige mujahedinere, som indiskret siger, at ”vi ved, hvor du bor i København”. Og en charmerende skurk med betændte øjne, hvor bizarre horn vokser ud af pupillerne.

Dette var blot nogle af de mange lyssky personager, som instruktøren Jeppe Rønde mødte igennem de fire år, hvor han sammen med blandt andre idémanden Mads Brügger og produceren Meta Louise Foldager forberedte en film om den bosnisk-serbiske ekspræsident Radovan Karadzic, som er anklaget for krigsforbrydelser og dengang stadig var på fri fod.

Med filmen ville Jeppe Rønde udstille et hyklerisk Vesten, der bare lod stå til, og samtidig på radikal vis blande fiktion og virkelighed: Karadzic’ ofre skulle spille rollerne som sig selv og dermed føre publikum ind i det åbne og væskende sår, der piner Balkans folkesjæl.

Men da Karadzic blev pågrebet i en bus i Beograd i 2008, faldt projektet, og nu fortæller de tre filmfolk historien om filmen, som skulle hedde Farewell Assassins efter et digt af Radovan Karadzic.

Artiklen bringes i det nye nummer af Ekko og indgår i et større tema, der har overskriften ”Filmene verden gik glip af”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko