Cannes 2014
Nyhed
21. apr. 2014 | 15:10 - Opdateret 22. apr. 2014 | 10:26

Dansk instruktør udtaget til Cannes-festivalen

Foto | Rolf Konow
Jonas Alexander Arnby tog til den jyske vestkyst for at optage Når dyrene drømmer. Nu skal han til Sydfrankrig for at vise gyserfilmen på den celebre Cannes-festival.

Varulvefilmen Når dyrene drømmer vises i Critic’s Week, og debutanten Jonas Alexander Arnby går dermed i Christoffer Boe og Janus Metz’ fodspor.

Af Claus Christensen

”Vi føler, at vi har skabt noget nyt,” sagde den 39-årige instruktør Jonas Alexander Arnby forleden i et interview med Ekko.

Og noget tyder på, at verdens mest prominente filmfestival, Cannes, er enig.

Jonas Alexander Arnbys debutspillefilm, Når dyrene drømmer, er nemlig blevet udtaget til Semaine de la Critique – eller på engelsk: Critic’s Weekder afholdes for 53. gang og løber af stablen i midten af maj (se præsentation af programmet).

Semaine de la Critique er et sideprogram på Cannes-festivalen. Det blev grundlagt af det franske filmkritikerforbund i 1962 for at sætte fokus på nye talenter. Jonas Arnby konkurrerer om Grand Prix de la Semaine de la critique plus to andre priser, men han har også mulighed for at vinde en fjerde pris, nemlige debutprisen for hele festivalen, Camera d’Or.

Varulv uden klicheer
Når dyrene drømmer handler om sekstenårige Marie, der bor på en ø ud for den jyske vestkyst sammen med sin far og alvorligt syge mor. Marie er ensom, men en dag gør hun en usædvanlig opdagelse: Hun er varulv!

Det er en slags feministisk vampyrfilm om en ung piges frigørelse, men også hævn over omverdenen. Filmen involverer flere dødsfald og mystiske hændelser.

”Men vi har droppet klicheerne med den typiske forvandling ved fuldmåne og lignende myter. Det er dybest set en coming-of-age-historie om en pige. Hun er ved at blive voksen og opdager en dyrisk side, som hun skal beslutte sig for at omfavne eller skubbe fra sig,” udtaler Jonas Alexander Arnby til Ekko.

Hovedrollen spilles af debutanten Sonia Suhl, mens Lars Mikkelsen er faren og Sonja Richter den syge mor. Det er Richters anden film på festivalen. I sidste uge blev den amerikanske The Homesman, hvor hun har en birolle, udtaget til hovedkonkurrencen.

Tæt samarbejde med manusforfatter
Jonas Alexander Arnby er udklækket fra den alternative filmuddannelse Super16 i 2004, hvor han etablerede sig som reklamefilm- og musikvideo-instruktør.

Han har skabt fortællingen i tæt samarbejde med den 37-årige manuskriptforfatter Rasmus Birch, som har homo-nazi-dramaet  Broderskab (2009) på cv'et.

Christoffer Boes selskab Alphaville Pictures Copenhagen står for produktionen, der er støttet af børne- og ungdomsfilmkonsulent Rasmus Horskjær fra Det Danske Filminstitut.

Stolte danske traditioner
Prominente navne som Bernardo Bertolucci, Ken Loach og Wong Kar-wai har fået vist deres tidlige værker i Semaine de la Critique. Og året juryformand, britiske Andrea Arnold (Fish Tank), præsenterede sin første kortfilm i Semaine de la Critique i 1998.

Men dansk film har også markeret sig stærkt i denne sideserie.

Janus Metz vandt i 2010 Grand Prix de la Semaine de la Critique med dokumentaren Armadillo. Samme år var Daniel Joseph Borgman udtaget med kortfilmen Beric, der vandt Grand Prix Canal+. Og tilbage i 2003 løb Christoffer Boe med selveste Camera d’Or for Reconstruction.

Semaine de la Critique

Åbningsfilm
Faire: L'Amour (Djinn Carrenard)

Konkurrencefilm
Darker than Midnight (Sebastiano Riso)

The Tribe (Myroslav Slaboshpytskiy)
It Follows (David Robert Mitchell)
Gente de Bien (Franco Lolli)
Når dyrene drømmer (Jonas Alexander Arnby)
Hope (Boris Lojkine)
Self Made (Shira Geffen) 

Særvisninger
Respire (Mélanie Laurent)
The Kindergarden Teacher (Nadav Lapid)

Kortfilm
Safari (Gerardo Herrero)
The Chicken (Una Gunjak)
Crocodile (Gaëlle Denis)
Une Chambre Bleue (Tomasz Siwiński)
TrueLoveStory (Gitanjali Rao)
Petit Frère (Rémi St-Michel)
A Ciambra (Jonas Carpignano)
La Contre-Allée (Cécile Ducrocq)
Les Fleuves M’Ont Laissée Descendre Où Je Voulais (Laurie de Lassalle)
Boa Noite Cinderela (Carlos Conceiçao)

Afslutningsfilm
Hippocrate (Thomas Lilti)

Kommentarer

Jonas Alexander Arnby

Født 1974 i København.

Uddannet instruktør fra Super16 i 2004.

Har lavet reklamefilm og musikvideoer i både Danmark og internationalt.

Har instrueret kortfilmen Manden der blandt andet var en sko (2004).

Når dyrene drømmer er hans spillefilmdebut.

© Filmmagasinet Ekko