Cannes 2014
Nyhed
17. apr. 2014 | 14:51

Cannes har offentliggjort årets program

Foto | Rodrigo Prieto
Tommy Lee Jones instruerer og spiller hovedrollen i The Homesman. Foruden Hilary Swank (på billedet) tæller rollelisten også Meryl Streep, Sonja Richter og David Dencik.

Skuespillerne Sonja Richter og David Dencik forsvarer de danske farver i hovedkonkurrencen i Cannes, der er domineret af festivalens ”faste” instruktører.

Af Claus Christensen og Daniel Pilgaard

En af årets store filmbegivenheder er afsløringen af programmet på verdens førende filmfestival, Cannes, der i år finder sted 14. maj til 25. maj.

I år var både Susanne Bier og Bille August nævnt som kandidater til at konkurrere om Guldpalmen, ligesom der også har været spekuleret i, om Lars von Trier med Nymphomaniac ville vende tilbage festivalen, som bortviste ham i 2011 efter en famøs pressekonference.

Men ingen af de tre navne dukkede op, da festivalleder Thierry Fremaux i dag på et internettransmitteret pressemøde annoncerede de instruktører, som skal konkurrere om Guldpalmen og den sekundære pris, Un Certain Regard.

Cannes bliver dog ikke uden dansk deltagelse.

Den danske western The Salvation får en ærefuld midnatsvisning uden for konkurrence. Filmen er instrueret af Kristian Levring, har Mads Mikkelsen i hovedrollen og er produceret af Zentropa.

Der er også dansk deltagelse i hovedkonkurrencen, nemlig skuespillerne Sonja Richter og David Dencik. De medvirker i en anden western, amerikanske Tommy Lee Jones’ The Homesman, der handler om en pioner (Jones) og en nybygger (Hilary Swank), som indvilliger i at eskortere tre psykisk ustabile kvinder (heriblandt Richter) fra Nebraska til Iowa.

De gode gamle
Omkring 1800 spillefilm er indsendt, og blot atten er sluppet igennem nåleøjet til hovedkonkurrencen. Den domineres af velkendte auteurs, der må betragtes som en del af den såkaldte Cannes-familie.

Canadierne David Cronenberg og Atom Egoyan deltager med henholdsvis Maps to the Stars og The Captive. De to tidligere Guldpalme-vindere fra England, Ken Loach og Mike Leigh, kæmper om Guldpalmen med henholdsvis Jimmy’s Hall og Mr. Turner.

Årets festival byder også på et gensyn med de dobbelte, belgiske Guldpalme-vindere, Jean-Pierre og Luc Dardenne, som sætter deres lid til Deux jours, une nuit med den franske stjerne Marion Cotillard i hovedrollen.

En anden genganger er tyrkiske Nuri Bilge Ceylan, hvis Winter Sleep er placeret i starten af festivalen, hvor tilskuerne er friske, som Thierry Fremaux udtrykte det. Og sensationelt vender 83-årige Jean-Luc Godard tilbage til Cannes med Adieu au langage.

En anden franskmand, Michel Hazanavicius, hvis stumfilm The Artist tog festivalen med storm i 2011, deltager med The Search, der har Annette Bening og Bérénice Bejo på rollelisten.

Italienske glædestårer
Af de yngre navne er der særlig grund til at holde øje med Xavier Dolan, den tredje canadier i hovedkonkurrencen. I en alder af bare 25 år har han allerede lavet fem film, og ifølge Fremaux skulle hans nye film, Mommy, være både barok, dristig og moden.

Cannes er blevet beskyldt for at være en ekstremt mandsdomineret festival. Årets hovedkonkurrence byder på to kvindelige instruktører, japanske Naomi Kawase (Still the Water) og italienske Alice Rohrwacher (La Meraviglie). Sidstnævnte blev så glad for udtagelsen, at hun brød ud i tårer, fortalte Fremaux.

Det vides ikke, om svenske Roy Andersson har ladet en tåre fælde, men han er overraskende nok ikke udtaget med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, som han har arbejdet på i flere år. Til gengæld er hans landsmand og lærling, Ruben Östlund, udtaget til den næstbedste konkurrence, Un Certain Regard, med Turist.

Man spejder helt forgæves efter amerikanske Terrence Malick og serbiske Emir Kusturica, men ingen af dem nåede at blive færdige med deres film, afslørede Thierry Fremaux. P.T. Andersons Inherent Vice glimrede også ved sit fravær, og det samme gjorde Tim Burton (Big Eyes) og mexicanske Alejandro González Iñárritu (Birdman).

Løbet er dog ikke nødvendigvis helt kørt. Det er ikke usædvanligt, at der i løbet af de næste uger – eller sågar under selve festivalen – udtages en eller flere film mere til konkurrencen.

Cannes Filmfestival 2014


Hovedkonkurrencen

Adieu au langage (Jean-Luc Godard)

The Captive (Atom Egoyan)

Deux jours, une nuit (Jean-Pierre og Luc Dardenne)

Foxcatcher (Bennett Miller)

The Homesman (Tommy Lee Jones)

Jimmy’s Hall (Ken Loach)

La Meraviglie (Alice Rohrwacher)

Leviathan (Andrei Zvyaginstev)

Maps to the Stars (David Cronenberg)

Mommy (Xavier Dolan)

Mr. Turner (Mike Leigh)

Saint Laurent (Bertrand Bonello)

The Search (Michel Hazanavicius)

Sils Maria (Olivier Assayas)

Still the Water (Naomi Kawase)

Timbuktu (Abderrahmane Sissako)

Wild Tales (Damian Szifron)

Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)


Åbningsfilm
 

Grace of Monaco (Olivier Dahan)


Uden for konkurrence

Coming Home (Zhang Yimou)

How to Train Your Dragon 2 (Dean DeBlois)

Les Gens du Monde (Yves Jeuland)


Midnatsvisninger

The Rover (David Michod)

The Salvation (Kristian Levring)

The Target (Yoon Hong-seung)Un Certain Regard

Party Girl (Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis)

A Girl at My Door (July Jung)

Amour fou (Jessica Hausner)

Away From His Absence (Keren Yedaya)

Bird People (Pascale Ferran)

La chambre bleue (Mathieu Amalric)

Charlie’s Country (Rolf de Heer)

Eleanor Rigby (Ned Benson)

Fantasia (Wang Chao)

Hermosa juventud (Jaime Rosales)

Incompresa (Asia Argento)

Jauja (Lisandro Alonso)

Lost River (Ryan Gosling)

Run (Philippe Lacote)

The Salt of the Earth (Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado)

Snow in Paradise (Andrew Hulme)

Titli (Kanu Behl)

Turist (Ruben Östlund)

Xenia (Panos Koutras)


Specielle visninger

Les ponts de Sarajevo (tretten instruktører)

Eau argentee (Mohammed Ossama)

Maidan (Sergei Loznitsa)

Red Army (Polsky Gabe)

Caricaturistes – Fantassins de la democratie (Stephanie Valloatto)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko